Автор Тема: Неконтролирано работење на DIESEL мотор (runaway)  (Прочитано 9211 пати)

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2209
Неконтролирано работење на DIESEL мотор (runaway)
« на: 04 Декември 2011, 20:14:23 pm »
Некотролирано работење на DIESEL мотор е ретка појава каде што моторот работи неконтролирано,користејќи го маслото за подмачкување како гориво и постепено зголемувајќи ги вртежите на моторот се до состојба каде што моторот од превисоките вртежи се уништи,или до состојба во која ке се потроши маслото за подмачкување и со тоа моторот ке престане со работа.

Ова се случува кога имаме продор на масло за подмачкување во цилиндерот,претежно преку вентилите или кај турбо моторите преку турбината и заедно со воздухот во цилиндерот или со ставање на премногу масло за подмачкување во моторот.Маслото за подмачкување на високи температури е запаливо под висок притисок исто како дизел горивото.Кога ке дојде до ваква појава,моторот продолжува да работи самостојно без контрола,како моторот ги зголемува вртежите така се повеќе и повеќе масло се внесува во цилиндрите и вртежите нагло се зголемуваат се додека моторот не постигне вртежи со кои ке се уништи самиот.
Има неколку начини за да се сопри ваквото неконтролирано работење на моторот.Еден начин е да се прекини доводот на воздух,или со дирекно пуштање CO2 или против пожарен апарат во доводот на воздух односно во филтерот за воздух а знаеме дека без воздух немам детонација кое ке резултира со престанување на работата на моторот.Кај автомобилите со мануелен менувач најлесен и наједноставен начин е со ставање на менувачот во висок степен на пренос и нагло испуштање на кумплугот со што моторот ке престане со работа.
Во прилог неколку видеа од ваква појава.

Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен TRPEE

• Редовен
  • Пораки: 1542
Одг: Неконтролирано работење на DIESEL мотор (runaway)
« Одговори #1 на: 04 Декември 2011, 20:57:50 pm »
Алал нека ти е што го спомна начинот со апаратот за гасење пожар. Неколку пати ми се случило ова и се си викав добро е што е мануелен мењачот.

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #2 на: 04 Декември 2011, 21:19:36 pm »
Алал нека ти е што го спомна начинот со апаратот за гасење пожар. Неколку пати ми се случило ова и се си викав добро е што е мануелен мењачот.
Како, поради што и на кој тип на возило ти се има случено ова??

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #3 на: 04 Декември 2011, 21:27:30 pm »
Polonez 1.9d поради многу многу километри и многу малтетирање.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4 на: 04 Декември 2011, 21:47:49 pm »
Не реагира на контакт да ја изгасиш?

Отсутен TRPEE

• Редовен
« Одговори #5 на: 04 Декември 2011, 21:53:34 pm »
Не........

Отсутен AUDI

• Редовен
« Одговори #6 на: 04 Декември 2011, 21:58:32 pm »
Не реагира на контакт да ја изгасиш?

Со контактот ке го стопирас доводот за гориво,но масло ке си влегува во коморите за согорување,дали преку турбината или преку вентилите или преку x причина и моторот си продолжува со работа и ги зголемува вртежите.Моторот сам си ја пије крвта до уништување.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9100
« Одговори #7 на: 04 Декември 2011, 22:25:14 pm »
бре прв пат слушам за ова, абе овде на клиповиве нови коли има Рено и БМВ, кај нив од што настанува ваква заебанција

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #8 на: 04 Декември 2011, 22:50:19 pm »
tocno e, samo so kocnica pritisnata i  visok prenos menjacot i pustanje kumplung da go ugusis, a moze i da go sopres dovodot na vozduh ali dodeka otvoris kutijata brat..... klipnjacite susamki ke stanat   ;D ;D ;D ;D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9 на: 04 Декември 2011, 23:12:31 pm »
tocno e, samo so kocnica pritisnata i  visok prenos menjacot i pustanje kumplung da go ugusis, a moze i da go sopres dovodot na vozduh ali dodeka otvoris kutijata brat..... klipnjacite susamki ke stanat   ;D ;D ;D ;D
A pustis li kumplug na dizel motor so golem vrtezen moment, vo visoka stepen na prenos i stisnes kocnica i otide radilica, zamaes, cel menjac sve u kurac..... osven ako ne pomogne overtorque-protectorot.

Отсутен Vlatzki

• Редовен
  • Пораки: 2069
« Одговори #10 на: 04 Декември 2011, 23:21:27 pm »
Епа затоа пополека ќе пушташ кумплуг, не одеднаш... :) Па така да шансите да се искрши моторот ко што викаш, нема теорија да се случи. :)  Можно е да отиде ламелата... Ама подобро ламела, него цел мотор. :)

Отсутен Ogi88

• Редовен
  • Пораки: 1148
« Одговори #11 на: 04 Декември 2011, 23:23:41 pm »
Ако се деси до ова полека да се тргне во некој преднос и после со кочење да се застане (доколу спојката е потполно исправна т.е. не пролизгува моторот ќе изгаси) што ќе доведе до намалување на вртежите и гасење на моторот.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #12 на: 04 Декември 2011, 23:25:00 pm »
Епа затоа пополека ќе пушташ кумплуг, не одеднаш... :) Па така да шансите да се искрши моторот ко што викаш, нема теорија да се случи. :)  Можно е да отиде ламелата... Ама подобро ламела, него цел мотор. :)
Така е. Јас имав видено нешто вакво кај еден Мерцедес, можеби пред 10 години и немав поима што и зошто се случува...

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #13 на: 04 Декември 2011, 23:26:25 pm »
taka de ne rekov naglo rekov pustas i pocnuva da se namaluva snaga go gusis posto ne moze da trgne ja ebes lamelata 100-ina evra ali cuvas se drugo  ;)

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #14 на: 04 Декември 2011, 23:32:35 pm »
И мене ми се има случено ова со голф 1 не го возев јас него дедо ми, одвреме навреме сам си даваше гас и намалуваше и еднаш сама ја наби гаста почна да дими бела чад, на клучот не се изгаси и како што знам ја извадија клемата и се изгаси, иако малку ми е чудно тоа. Сега има машина од голф 2 и нема гајле :)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.