Автор Тема: Предлог за нова кола  (Прочитано 44143 пати)

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
Одг: Предлог за нова кола
« Одговори #435 на: 11 Декември 2024, 15:22:20 pm »
Superbot i mene ne mi se dopaga odnadvor, vnatre e veke druga prikazna.

btw. Da trknes do Kocani da go dzirnes Arteonot R so 320ks, povozi go godina dve dur izleze nova Alfa :D

https://autowelt.mk/vehicles/512101-volkswagen-arteon
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6841
  • French diamond
« Одговори #436 на: 11 Декември 2024, 15:25:01 pm »
Дај просветлете не нас што не знајме, како е "стара" кола од салон и кои технологии ги нема, а ги имаат другите? Лед светла немала, секако.

Старудија, Шкода е боље  ;D Пари немате да ја купите, не дека не чини. И јас немам си признавам.

Отсутен koce1102

• Редовен
  • Пораки: 1501
« Одговори #437 на: 11 Декември 2024, 15:32:49 pm »
+1 за Суперб. Го гледав во салон - Ice Tea Yellow поразлична боја од секојдневните. Само многу над буџет е :(

ПС
Да пишам za мојата мака тука или да отворам нова тема=  за барање на ново возило :)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #438 на: 11 Декември 2024, 15:36:07 pm »
Плус нема ни лед светла Џулијата.
А добро иде 2.0 200кс. И изгледа одлично. Нешто ко Моника Белучи ќе му дојде. Старо и добро. Ама старо.
Има се, влучувајќи лед матрикс. 2.0 280кс.
Го гледам по билборди новото Audi A5... многу добро изгледа. Со добар мотор и опрема ќе дојде колку 2 суперб-а или?
Веројатно да, имајќи предвид дека А4 доаѓаше суперб ипол.
Octavia RS + APR третман?
Ако мора ново да биде и со бааги коњи...
64к се премногу за веќе технолошки застарен модел.
Не вреди да се дава многу пари за конфекциски модел. Октавија треба да купиш од лагер со што подобра цена. Смешно би било да одам една класа доле и тоа во истиот бренд.
За Алфата не би рекол дека е технолошки застарен. Сепак лани е обновена и практично технолошки го следи чекорот мање више. Генерално како модел е старичка главно дизајнерски и поготово внатрешно.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #439 на: 11 Декември 2024, 15:37:41 pm »

btw. Da trknes do Kocani da go dzirnes Arteonot R so 320ks, povozi go godina dve dur izleze nova Alfa :D

Е сеа шо би добил со ова? Стара кола за скоро еднакво стара кола скоро еднакво иста и поскапа. NO WAY! Плус Артеон не ми се свиѓа.

Отсутен Djokica

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 882
« Одговори #440 на: 11 Декември 2024, 15:38:31 pm »
Друже шо и да купиш со здравје да си го возиш. Кешки еден ден сите да бидеме на мака како твојата. 😁

Отсутен DENDE-LANCERED

• Сениор
  • Пораки: 5542
  • LANCER EVO (GreeN EditioN)
    • http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html
« Одговори #441 на: 11 Декември 2024, 15:43:51 pm »

Е сеа шо би добил со ова? Стара кола за скоро еднакво стара кола скоро еднакво иста и поскапа. NO WAY! Плус Артеон не ми се свиѓа.
Cisto kako ideja da dobiesh na vreme dur se "stabilizira" pazarot, ako voopsto nekad se stabilizira.
Cenite se navistina otideni u kurac na novi vozila.
Radi SUVata izborot na limuzini e se pomal i toa dopridonesuva za takvite kako nas sto ne sakaat SUV da imame nekolku opcii za izbor na novo vozilo a da ne kosta preku 60k.
Nezno klikni na; http://forum.carclub.mk/index.php/topic,101.0.html      If you want to have a free ride!

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5039
  • The Spartan General
« Одговори #442 на: 11 Декември 2024, 15:46:54 pm »
Mnogu ednostavno: Kola koja pocnala da se proizveduva vo 2015ta godina na fabricka lenta, pocnala da se dizajnira so tehnologja koja bila dostapna pred/okolu 2010ta godina. Alatki za industriski dizajn (aerodinamika, strukturna stabilnost na samata sasija so site propratni komponentni, motor/podvozje/menuvac) se avtomatski uste postari. Po avtomatizam celiot CAD i simulaciite svrzani so toj dizajn se praveni vo drugo vreme i drugi dostapni alatki.

Vo poslednite 10 godini vo avtomobilskiot dizajn ima golem napredok vo nacinot na koj se zavaruvaat/zacvrstuvaat komponenite na edna platforma (zatoa kaj recisi site proizvoditeli) so sekoja iteracija samata sasija na koja e zakaceno podvozjeto/motorot/menuvacot e za nekoi-si 30% po-rigidna od koli proizvedeni/dizajnirani okolu 2010-2015ta godina. Dostapnosta na golemi kompjuterski centri/cloud computing ovozmozuva ogromna kompjuterska mokj za pravenje ogromen broj na 3D simulacii za site komponenti.

Drug aspekt e povrzanosta na samite komponenti vo kolite. dokaj 2010-2015ta so postoeckite instalacii na zici/kabli/data prenos vo CAN BUS mreza e okolu 1Mbit... Posle navalata na Tesla i nivnite inovativni vmrezuvanja na komponentite gi natera site drugi proizvoditeli da razmisluvaat za Edge Computing i Real Time Networks za da moze site ponovi komponenti i tehnologii da komuniciraat zaedno i da davaat podobro vozacko iskustvo. Ne e samo za Touch/Televizor vo edna kola. Tuku kako site komponenti zaedno komuniciraat za podobro upravuvanje, podobar engine management, podobro lezenje na pat, kontrola na svetla, senzori za ABS/ESP/Dinamicka sasija i celoto vozackko iskustvo i integracija vo celiot operativen sistem na samata kola.

Realno, istite dizajneri i inzineri da ja pravat Giuila deneska (ili pred tri godini) ke bide barem 30% podobra kola otkolku od taa sto ja sklopile pred 2015ta godina.

DimitarMK neka kaze podobro, toj raboti vo taa problematika za avto industrija.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #443 на: 11 Декември 2024, 15:53:53 pm »
Така е, затоа и го спомнав тоа као факт. Ама еве да земеме дека во тоа време биле 30% понапредни од другите :D Факт чек, карданот бил карбонски, што реално мене не ми значи.
Инаку алфата е тука само затоа што ми е неостварена желба. Женами не ја сака воопшто но ми вика вчера дај земи ја таа посрана алфа, кој ќе те слуша пак пет години.

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #444 на: 11 Декември 2024, 16:00:13 pm »
Треба да се свати и дека Алфа не се зема за технологии и удобно возење до на село за викенд. За тоа постои VW групација.

Отсутен miksi

• Редовен
« Одговори #445 на: 11 Декември 2024, 16:04:19 pm »
Треба да се свати и дека Алфа не се зема за технологии и удобно возење до на село за викенд. За тоа постои VW групација.
Абе ти сеа не навивај слепо вака за Алфа. :D

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1759
« Одговори #446 на: 11 Декември 2024, 16:55:36 pm »
Со супербот ќе можеш кај влада да паркираш, со Алфата ќе мислат Апасиев си.

Јас би избрал Алфа, чисто заради изгледот, Супербот ми е онака.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #447 на: 11 Декември 2024, 17:02:32 pm »
Нема Квадрофолио 3 години старо?

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13919
« Одговори #448 на: 11 Декември 2024, 17:05:44 pm »

Мали, абе ако се сеќавам до пред некоја година плукаше се живо диво по Алфите.  АЛВА Ромео ги викаше не знам шо, сеа Алфиста се направи 😂

(Се шибам не се лути 😁)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • French diamond
« Одговори #449 на: 11 Декември 2024, 17:19:35 pm »
Уште признавам дека не се многу многу квалитетни, ама па се забавни  :) И некако те залажуваат да ги сакаш.
Незнам што сум гледам по интернет нема утка со Џулија, сите така викаат, па особено нова ако е..е сега скапи се, ама па пак се продаваат.