Автор Тема: Audi A5 Sportback 3.0 TDI Quattro / B9  (Прочитано 58467 пати)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
Одг: Audi A5 Sportback 3.0 TDI Quattro / B9
« Одговори #405 на: 05 Октомври 2023, 21:49:41 pm »
Чим се 2024 мапите 100% го има и Кичево-Охрид автопатот.

Doubt.

Отсутен Busav

• Сениор
  • Пораки: 3804
« Одговори #406 на: 06 Октомври 2023, 19:59:12 pm »
Стасав до 136700км, направен сервис со сите филтри и масло (Castrol). Поминати 15ккм со маслото, не беше потрошено ниту една црта според мерачот во компјутерот. Сервисот го правев во Митревски. Ако е уште кај мене и до следниот сервис, тогаш планирам и замена на водна пумпа и масло во менувачот и диференцијалите.
Денеска за да го заокружиме сервисниот ден ги апдејтнав и мапите, па сега се 2023/2024 во неа, баш ме интересира дали Штип - Кочани новиот и обиколницата околу Белград ги има во овие :D

Еве свежи слики за да не биде штуро постчево.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Замена за бубрег!?

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Барам девојка која ке си го продаде бубрегот за да си купам кола :)

Отсутен miksi

• Редовен
  • Пораки: 1406
« Одговори #407 на: 07 Октомври 2023, 10:50:59 am »
Стасав до 136700км, направен сервис со сите филтри и масло (Castrol). Поминати 15ккм со маслото, не беше потрошено ниту една црта според мерачот во компјутерот. Сервисот го правев во Митревски. Ако е уште кај мене и до следниот сервис, тогаш планирам и замена на водна пумпа и масло во менувачот и диференцијалите.
Денеска за да го заокружиме сервисниот ден ги апдејтнав и мапите, па сега се 2023/2024 во неа, баш ме интересира дали Штип - Кочани новиот и обиколницата околу Белград ги има во овие :D

Еве свежи слики за да не биде штуро постчево.

Замена за бубрег!?

Sent from my SM-A546B using Tapatalk

Само ако е у лој, мислам ќе прифати така.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13915
« Одговори #408 на: 07 Октомври 2023, 14:02:32 pm »
Ќе кренат сеа акцизи, земај 911 дур е време 😄

Присутен andrejnaumovski

• Редовен
  • Пораки: 1000
« Одговори #409 на: 07 Октомври 2023, 14:07:29 pm »

Шала на страна, каква поразителна одлука е тоа... само ќе се натера народов да купува уште постари коли.

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3838
« Одговори #410 на: 07 Октомври 2023, 19:02:39 pm »

Да ги прегази нерегистриран Голф 3 тие што ги предложуваат и гласаат тие измени на давачките. Комуњара не е заебанција.  И така имаме едни од најјвисоките во регионов, уште ова фалеше 🥲

На тема 911, далеку сум многу 😁

If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1640
« Одговори #411 на: 07 Октомври 2023, 23:11:13 pm »
Ќе кренат сеа акцизи, земај 911 дур е време

Да ги прегази нерегистриран Голф 3 тие што ги предложуваат и гласаат тие измени на давачките. Комуњара не е заебанција.  И така имаме едни од најјвисоките во регионов, уште ова фалеше 🥲

На тема 911, далеку сум многу
Golf 3 TDI со фул опрема без клима!

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #412 на: 23 Октомври 2023, 20:00:17 pm »
Пред неколку месеци забележав дека предното лево долно поткрило ми е малце напукнато и фала богу дека многу ме нервираше тоа и решив да го сменам.
Бев да порачам ново во Порше уште тогаш, но го немаше на лагер тогаш во магацините од каде што зимаат они и остана така работата. Случајно пред 10-ина дена бев до Порше да земам АдБлу па прашав за делов повторно и овој пат го имаше на лагер така да го порачав, стигна за неколку дена и го земав, цената на пластикава е 1.777 денари и ме изненади колку е ефтина. Очекував барем околу 100-ина евра.

Кога стигна делов видов дека е прилично едноставен за смена, а имам од алат се што е потребно, така да решив да го сменам во неработниов Понеделник.

Првен еве слика од местото што беше оштетено на старото подкрило.

Еве слика и од новиот дел.

Се спремив со сиот потребен алат за да можам да сменам во двор.

Се поставив во дворот во соодветна сенка

И почнав лека полека со работа, првен го олавив тркалото, па ја кренав на дигалка....

Потоа релативно лесно одштрафив 5 торкса кој што беа во подкрилото, 5 одоздоле, 1 крстач кој се наоѓаше зад дискот доле и еден осигурач. Два од штрафовите беа со некој чуден навој кој потоа ми направи малце проблем ама за тоа подоле.

Потоа кога пробав да го ставам видов дека нема да влезе се скроз смут па малце го олабавив и платненото подкрило за да успеам да го спровнам пластичното подкрило и релативно лесно ги заштрафив сите штрафови, со исклучок на двата долни кој што се врзуваа со заштитата зад моторот. Фала богу дека не успеваше никако да се заштрафат на лесен и културен начин па фанав демонтирав скоро се одново, ги извадив металните клипови од старите (кој се поголеми и поквалитетни) и ги заменив со тие на новото. Еве ги копилињата.

Потоа релативно се лесно и брзо вратив назад, монтирано спојлерчето доле, престегнато се рачно за да се уверам дека е стегнато како што треба и тоа е тоа. Еве го делот монтиран.

На крај секако вратено и тркалото, провозена колата и потоа повторно проверени и престегнати штрафовите. (Ова од Симо запамтив кога вади тркало дека така прави).

Успат визуелно проверени и дисковите, амортизерите, подвозјето и се е во одлична состојба.

Тоа е тоа. Релативно брзо завршив со се, да не беше закачкава со двете метални стеги за помалце од 1 час ќе завршев се. Вака околу 1.5 часа ми одзема.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #413 на: 23 Октомври 2023, 22:39:34 pm »
Нели е кеиф онака коа нешто сам ке направиш. Е сеа секогаш нешто ја јебе кокошката а не не е петелот ама тоа е, битно да има секс . А поткрилово џабе си го земал и тоа оем. Јас за меривата кога барав оем беше 100 евра, а половно купив за 1200 денари.

Отсутен The Seventh Son

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 226
« Одговори #414 на: 23 Октомври 2023, 22:51:22 pm »
druze dobro bilo staroto ne znam zasto si se macel??
alal da ti e vo sekoj slucaj za makata dobro ispadnalo

Присутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2213
« Одговори #415 на: 23 Октомври 2023, 23:37:58 pm »
druze dobro bilo staroto ne znam zasto si se macel??

Затоа што има OCD во поглед на колите, впрочем како и огромен дел од луѓево тука.
 :)

Отсутен Sase_91

• Сениор
« Одговори #416 на: 23 Октомври 2023, 23:47:46 pm »
Нели е кеиф онака коа нешто сам ке направиш. Е сеа секогаш нешто ја јебе кокошката а не не е петелот ама тоа е, битно да има секс . А поткрилово џабе си го земал и тоа оем. Јас за меривата кога барав оем беше 100 евра, а половно купив за 1200 денари.

1800 денари е ОЕМ делов, срамота беше и да пробам барам поефтино :D

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
« Одговори #417 на: 24 Октомври 2023, 06:01:15 am »
Ма какво поевтино, ова без пари ти го дале

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6150
« Одговори #418 на: 24 Октомври 2023, 07:21:04 am »
"Добро било старото..."

Како може да е добро, кога е скршено? Без разлика дали се работи за ОЦД или не, скршено е - треба да се замени доколку може да се купи.

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7062
  • хаУс мајстор
« Одговори #419 на: 24 Октомври 2023, 09:03:40 am »
Поткрила/пластики се доста важни фактори околу безбедноста. Од лично искуство јас пробував комбинации за на крај на автопат се откачат при возење. Среќа не се случи ништо страшно, а можеше, да ме излизга, да летне пластиката во шлеперот позади мене, да се запали од стругање со тркалото и ред други сценарија. Така да лепење, сечење може и добро да испадне, ама кога има нов дел зошто да не се смени.