Автор Тема: CARclub дечиња!  (Прочитано 308696 пати)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #825 на: 30 Август 2014, 14:15:18 pm »
Немам поима што би било со моето кога ќе има 13 години. Сега за сега, штотуку наполни 4 години, се разбираме вербално. Малце се лажеме со старо купуем дека собира деца што не спијат после 21:30 и тоа е веќе правило. Чим почне да се стемнува детето почнува да коментира што ќе сонува ноќта. До сега неколку пати добила воспитна ама тоа е само кога ми беснее надвор на сред паркинг кога има возила. Сега е закотвена и нема мрдање ако се движат коли. Немам начин како да и објаснам што ќе и се случи ако влезе од кола и колата не ја види. Затоа, најлесно и наефикасно е една умерена по газот, па кога ќе излеземе од влез е закована до мене додека не и кажам да се истрча малце. Дури и ми мирчио кога ќе и кажам да провози точак на паркинг а гледа некој комшија како се спрема да влезе во кола.

Ккао ќе тече време, кујзнае како ќе се менуваат работите. Додека не се осети со свое дете на своја кожа.... По редот на нештата не би смеело да се генерализира, не ни со домапшно милениче а камо ли со дете.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #826 на: 30 Август 2014, 14:59:08 pm »
Деца не се тепаат ;) Во процесот на учење, има дузина други начини како да ги научиш што е лошо, а што е добро.

Туѓи деца, друга прикаска ... ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: Re: CARclub дечиња!
« Одговори #827 на: 30 Август 2014, 15:23:40 pm »
Другарка една има завршено педагошка па ваљда таму имаат учено и нешто психологии и сл. и стално ми збори дете се удира (не се удира ама веќе ако сум запнал)  само по газе и тоа да биде повише воспитно/благо отколку да го помодриме газот, ама малиот (3г. и 2мес.) на неколку пати ме има извадено од такт и има добиено воспитен шамар (море 2-3 во серија ќе да се) и нормално следат плачки, и по некое време ќе се смири ќе се заигра и јас ќе му пријдам да го погалам а он рефлексно се поттргнува и се стега мисли дека пак ќе добие шамар, е тогаш ми иде да си гризнам од к.... што сум бил таков кретен и затоа сеа само по газе или во крајна ситуација малце ќе го потегнам за уво.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #828 на: 30 Август 2014, 18:52:41 pm »
Кај мене самиот чин на замавнување по газот го има посакуваниот ефект, така да најчесто се завршува само со спремање на раката за воспитна по газот :)

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #829 на: 30 Август 2014, 22:07:46 pm »
како ја спремаш раката жити се? ја загреваш прво? ја тресеш да улета поише крв у нејзе? или прво у штекер ја маваш, да напуни енергија?

:)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен Gabau

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 489
Одг: Re: CARclub дечиња!
« Одговори #830 на: 30 Август 2014, 23:07:46 pm »
Море среќа фаланга си нашол тактика и со старо купуем и со правилно поставување на дланката за во детски очи да изглеа ко оние за навивање во НБА, мада со старо купуем и мене понекад ми успева кога несака да јаде али за се остало е инат магарешки, на пр. пред 7-8 месеци беше болен и несака да пие антибиотик (сируп) и му викам ќе пиеш сируп или шамар да ти удрам и он ми враќа шамар да ми удриш (не изеде ќотек затоа што цврсто си го бранеше својот став да непие сируп и по цена на ќотек :)).

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #831 на: 30 Август 2014, 23:31:46 pm »
е па не сте се поставиле доволно афторитативно пред децата. стравопочит е она кое децата треба да го имаат кон БАРЕМ ЕДЕН од родителите. значи не страв од родител, туку силна почит. неговиот збор треба да биде закон... е, како тоа ке го постигнете, сами ке го одберете начинот откако уште на 6 месечна возраст ке го увидите карактерот на детето (бебето)... јас толку стручна литература колку што прочитав за деца одгледување, немем вкупно исчитано книги за цело мое школување. и да нагласам дека ниеден не беше од амерчки стручњаци, затоа што првиот пат кога зедов да читам од нив, уште од самиот старт, почнува со комплетно обратно поставување на нормативте, обратно од евроспките научници-психолози-педагози...

по моја предпоставка, ако се следат тие добиваш продукт на амерички дебил..

втора работа. сите до еден посочија казнување. казнувањето е ПОТРЕБНО заради развојот на детската психа. по амерички начин, казнување не треба да има, т.е. треба со повишен тон, остар поглед и (замисли) налутен лик од родителот да се посочи и објасни на детето каде му е грешката...

казната не значи тепање. тепањето е ептен контрапродуктивен метод. казна како казна може да биде било што... еве, во моментов, помалата керка има двонеделна казна (што и истекува за 2 дена) да користи телефон, кој не е андроид, неможе на интернет да го закачи и неможе да се допишува на вајбер со никого... не ја објаснувам причината поради која е казнета...

посекако... од еден таков куп на стручњаци, сите до еден посочуваат дека фејсбук, твитер, скајп, вајбер или било која социјална мрежа влијае многу деструктивно на детската психа. кратко речено, го заменува (несвесно) реалниот живот со вортуелниот. комплетна асоцијализација доживува. па така, јас и а одлучивме да ги ограничиме нашите деца на само 1 саат дневно (по 1 саат секоја) да биде на компјутер т.е. интернет. за време на летниов распуст тоа го зголемивме на по 2 саати. значи да гледаат на интернетот како нешто кое им помага, ги разонодува... нешто како дозволена количина-големина на парче торта на дневна база...

секако, за се што им е потребно околу школо, имаат анлимитед период, но тогаш веке учат а не се забавуваат...

голема е темава за дискусија.. имам еден куп работи што ги сватив и буквално научив, како да го ојачаш детето (психички) и како да го спасиш од тоа да ти стане куртон за една употреба во животот и очите на другите околу нив. не за друго, мене немало кој да ме научи, мене животот на улица ме научил што е добро а што лошо.. среќа што сум го одбрал овој правец што сега го терам. на денешно време родителите свесно си ги испуштаат децата, наоѓајки свој личен мир дека тоа е правилно...

ене, на блад’зата детето е прекрасно девојче од скоро 3 години. супер интелегентно, има свој став, карактер силен, знае што сака за својата возраст, ама се треска од земја ако не и е нешто по кеиф. мене да ми е, поинаку тоа би го решил.. но тоа што му дозволиле така да прави посочува за уште една друга проблематика што ја има детето... не збори. да, детето не збори ништо. ја носеа по стручњаци, доктори, логопеди... и на крај се воспостави истото што јас им го кажувам цело време.. што и да посака да добие ИНСТАНТ го добива, без да се потруди да каже макар буква... само со прст ке посочи, а не ретко и со поглед ке погледне и двајцава родители скокаат  да му го дадат тоа... како онаа српската, она оком, они скоком... е па не.. тоа е правење паразит од детето.. убаво им рече последниот логопед... детето научило дека нема потреба да се труди да збори. се што сака, добива. е они се едни од оние родители  кои рекоа уште на почетокот дека ке ја применат новата, модерна техника за воспитување на деца:
-да не го караат
-да не го казнуваат
-пред него никогаш ни они да не се караат (како оче наш им е ова)
-да нема викање или тензија пред него во ниеден момент
-за се што треба да се учи и научи, само со зборување...

баш ме интересира до кај ке истераат, а не ми се свиѓа на кај тргнала работата...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #832 на: 30 Август 2014, 23:33:54 pm »
како ја спремаш раката жити се? ја загреваш прво? ја тресеш да улета поише крв у нејзе? или прво у штекер ја маваш, да напуни енергија?

:)

Си ги почешувам јајцата

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20663
« Одговори #833 на: 31 Август 2014, 02:26:31 am »
Абе ај шамар шо не смее, не смее... А клоца да му здрвиш, ок ли е као метод? Нит е шамар, нит е у глаа (осим ако ептен не си пролупал)...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43710
  • Il Moderatore
« Одговори #834 на: 31 Август 2014, 08:59:06 am »
На туѓо деде - ок е.. ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3876
« Одговори #835 на: 31 Август 2014, 09:11:03 am »
Посебно ако туѓото дете му акнало заушка на твоето. Тогаш слободно.. :)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #836 на: 31 Август 2014, 11:47:59 am »
Во Сирија им ги сечат главите и ги обвинуваат за американски шпиуни вие за еден шамар тука се потресувате

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #837 на: 31 Август 2014, 14:02:16 pm »
од утре...

www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
« Одговори #838 на: 31 Август 2014, 14:26:27 pm »
Богами, теба во прво одделение да те тртнат, да понављаш ;D

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #839 на: 31 Август 2014, 14:27:51 pm »
ако идеме според димензија, габарит и визуелност, ти ке да си за во предшколска ако сум јас за во прво... :)
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk