Автор Тема: CARclub дечиња!  (Прочитано 315474 пати)

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20698
Одг: CARclub дечиња!
« Одговори #1050 на: 04 Јануари 2016, 11:18:24 am »
Не ми се забегуе со давање пари, ама па не ми се ни зима од Џамбо...

Глеав некои Maxi Cosi мислам дека беа, што почињаат од 5000, од 9 - 36 кг. Има и Recaro во Сити Мол, ама 20000 денари (и тоа на попуст), мало сутра.
prvo vidi do koja vozrast e sedisteto,posle toa podeli gi parite na godinie i posle toa na 12.tolku kje te cini mesecno.
da nema zabuni,coekot sto gi uvezuva recar mi e blizok prijatel. ama.. ja vekje imav edno doneseno monza nova IS od anglija,a koga on pocna da gi uvezuva kupiv use edno za drugata kola da ne pravam izvadi/stavi natamu naamu. vaka naednas izgledaat mnogu pari,ama koga kje vidis deka do 13godini e istoto sediste i ne se tolku mnogu pari. ne ti vikam da kupis recaro,ali ne stedi na detsko sediste i nemoj polovno bidejki ne znaes dali bilo vo soobrakjajka.

Не планирам да штедам на детско седиште, ама па не планирам ни да давам пари за џабе. Половно би земал исклучиво од веродостоен продавач, сигурно не би земал од пазар3. Мада прашање дали и тогаш би го земал...

Муабетот ми е, ако има (а верувам дека има) седишта од други производители (Грако, Бреви, Макси Кози итн), кои нудат (пред се’) безбедност, а понатаму и други поволности како што би можело да понуди Рекаро-то, а за помала сума, тогаш не гледам зошто да би доплаќал за Рекаро само поради тоа што носи фенси име.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43914
  • Il Moderatore
« Одговори #1051 на: 04 Јануари 2016, 12:00:28 pm »
Можеби линков ќе ти помогне при изборот, нормално со компарација на понудата на нашиов пазар: https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/default.aspx

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1052 на: 04 Јануари 2016, 12:52:13 pm »
Имам разгледувано таму, чинам дека и @SaleSk ми го посочи линкот...

Знам дека можам на нет да пребарам и да читам тестови и ривјуа, арно ама, поентата зашто прашувам тука, е да добијам некаков подиректен одговор и/или препораки од лични искуства.

ЕДИТ: Еве што најдов постирано од Влатко пред 3 години:

http://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/
« Последно менување: 04 Јануари 2016, 13:32:23 pm velestrumf »
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1855
« Одговори #1053 на: 04 Јануари 2016, 13:33:09 pm »
Vele, Maxi Cosi Tobi, mislam deka Marjanot prodavase takvo edno vreme, kosta okolu 12.000 denari.
Go preporacuvam bidejkji ima odlicen sistem na pricvrstuvanje, ne e isofix so kaishi e, ama e perfektno osmisleno i sedisteto e kako zalepeno za sedisteto.
Druga prednost se kaisite za pricvrstucanje na deteto, imaat mehanizam koj gi drzi celo vreme dignati, vo oolozba deteto samo da gi brcbe racete, nekora da go sednes pa da mu gi vadis od ood gz, tuka sekogas se ispraveni nad ramenjata, treba da vidis za da ti stane jasno za sto zboram.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1054 на: 04 Јануари 2016, 14:13:36 pm »
А дали треба да се мава толку акцент и да се тежнее према ISOFIX, или нема потреба?

Успут:

:D

EDIT:

http://potrosackisavetnik.com/!stari_sajt/ADAC_test_2015.html
« Последно менување: 04 Јануари 2016, 14:47:29 pm velestrumf »

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1055 на: 10 Јануари 2016, 15:15:53 pm »
Апропо детско седиште и моето скромно искуство:

Како што пишав тука...

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,17507.msg827092.html#msg827092

...ние се одлучивме за Recaro Young Sport Hero, кое (првично) чинеше 19,000.00 денари. Велам првично. Во однос на цената, сметам дека е нонсенс идентичен производ, со речиси идентични давачки, да чини речиси 40% повеќе од околните земји (а 200 EUR во Германија). Без разлика колку е висока киријата на продавницата во Skopje City Mall.

Сепак, со некоја комбинација на попусти, седиштето ме чинеше 14,200.00 денари, што веќе беше поприфатливо, па на крајот го земавме локално. На ова треба да се додаде и заштитната подлога за седиште од екокожа, која ја поставив под седиштето - базата на седиштето е изработена од зацврстена пластика, и не се согласува со кожените седишта на РС-от на подолг педиод ако се монтира директно.

Прицврстувањето е со појас на три точки, и тоа функционира прилично добро.

Предности:

1. Прилично е удобно, колку можеме да видиме. Царот си кулира, често заспива во него, и не се спушта надолу при заспивање.
2. Системот за прицврстување на детето има прилично голем од, и не е тешко да се најде комфорна, а сигурна, позиција.
3. Има дополнителна заштита за странични удари.

Недостатоци:

1. Речиси нема можност за навалување - внимание - ова е стандардно на речиси сите седишта од група ECE II/III. Колку што успеав да видам, recline е можност претежно кај ECE I, но тоа го ограничува рокот на користење. Една опција за да се реши ова е Recaro Optiafix, ама не можеше да се порача.
2. Како што пишуваат и во ADAC тестот, не легнува баш добро на секоја кола. Ова може да јави проблем како тресење и нестабилност - се решава со правилно поставување и малку подолготрајно чепкање - ние не го вадиме, така што ова не е проблем.
3. Ни се поти детето во него - иако според препораките, го сместуваме без јакна, во затоплено возило (поради поголема сигурност и поголем комфор), но потењето е неизбежно. Рекаро нудат некоја прекривка која треба да го реши ова, па ќе видиме. Забелешка - детето ни се потеше и во транспортерот - може е и до него. :)

Освен Рекарото, за кое веќе ги изнесов забелешките, солидна опција е и ова:

1. До 4 години:

https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=370&nc=True&info=BRITAX+R%C3%96MER+King+II+ATS

2. Над 4 години:

https://www.adac.de/infotestrat/tests/kindersicherung/kindersitz-test/detail.aspx?KisiID=371&nc=True&info=BRITAX+R%C3%96MER+Kidfix+SL+SICT+(Isofix)

За жал, не знам дали има импортер на Britax во Македонија. Има во Бугарија.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1056 на: 10 Јануари 2016, 15:22:55 pm »
Britax не сум нашол у Бугарија, ама најдов Cybex и Concorde, па многу веројатно некое од тие ќе биде.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
« Одговори #1057 на: 10 Јануари 2016, 16:02:57 pm »
Britax не сум нашол у Бугарија

http://www.detski-sedalki.com/

За секој случај.

Отсутен velestrumf

• Легенда
« Одговори #1058 на: 10 Јануари 2016, 16:33:08 pm »
Пуно благодарности :)

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #1059 на: 10 Јануари 2016, 23:17:49 pm »
Ако имаш isofix на седиштата, подобро е, полесно е за местење и вадење и подобро се зацврстува. Јас на едната кола имам isofix, на другата немам, па си купив седиште кое е комбинирано Chico и тоа слулајно го начекав на попуст во Енци Менци - Сити Мол, мислам дека беше 8000 денари. Кога ќе го ставам на Isofix не мрда, постабилно е за разлика од со каиш стегнато.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #1060 на: 14 Јануари 2016, 08:07:43 am »

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #1061 на: 14 Јануари 2016, 09:27:35 am »
Дени би го набодел овој во вратот?
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1062 на: 14 Јануари 2016, 09:48:41 am »
Ми требаа 30 секунди да укопчам дека е глаа а не чмар. Си реков што бара чмаров врз детево...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
Одг:
« Одговори #1063 на: 14 Јануари 2016, 09:51:22 am »
Тебе само у тоа ти е паметот!!!

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34144