Автор Тема: Formula 1 - Season 2021  (Прочитано 117558 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6375
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Formula 1 - Season 2021
« Одговори #1350 на: 15 Декември 2021, 09:40:20 am »
Добар муабет има и од @FiLo.

Многу се навикна Хамилтон само прв да вози, заборави да се брани. Ботас зад него, таман, мозокот на пасење.
Сам си го бараше шо не затвора врата, дали на крајот на трката или почетокот.

Тоа со другите возачи шо му се тргаа, пример Бразил, едноставно ако се бореа со него губат позиција покасно, некои битки не вредат борење.

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 3862
« Одговори #1351 на: 15 Декември 2021, 12:58:00 pm »
Реално е дека кога имаш таков надмоќен болид ризиците во возење ги минимизираш и чекаш да ги ги добиеш битките во бокс. Хамилтон воглавно извозе тиња ако го гледаш низ дуели, но супериорно ако го гледаш по конзистентност и истрајност.

И овие дискусии секогаш биле водени кога имало ривали со различен пристап кон тркањето. Прост не беше шампион заради неговиот атрактивен изглед на стаза, туку заради можноста да направи добра процена на ризици и да знае кога да се попушти и да се чека подобар исход задржувајќи ги своите бодови во игра, наместо да се залета и во нереални сценарија да излета некаде. Од друга страна топ пример е Жил Вилнев, секој во историјата на спортов ќе ти каже дека немало подобар возач за публика. Ама тој негов мајндест конечно го чинело неговиот живот. 

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #1352 на: 15 Декември 2021, 18:08:46 pm »
Значи, Макс флева во бокс по втор пат на 35ти круг, и добива нови гуми, само што почна да ја намалува разликата меѓу него и Хамилтон (кој вози на hard стари 23 круга).
 Околу 11 секунди разлика, 18 круга до крај. Дали, ако немаше СК, Макс би го стигнал Хамилтон и би имало борба последните кругови? Никогаш нема да дознаеме.
 Ако завршеше трката под СК немаше да биде фер за Макс, ќе немаше прилика за да го стигне и претица Хамилтон во нормални ислови. Со СК не е фер па за Хамилтон. Што би било може само да погодуваме.
Според мене ова е само несреќен случај, незнам како е ова "наместено".
И јас најмногу посакував да не беше СК и да видевме вистинско тркање.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #1353 на: 15 Декември 2021, 18:36:09 pm »
Значи, Макс флева во бокс по втор пат на 35ти круг, и добива нови гуми, само што почна да ја намалува разликата меѓу него и Хамилтон (кој вози на hard стари 23 круга).
 Околу 11 секунди разлика, 18 круга до крај. Дали, ако немаше СК, Макс би го стигнал Хамилтон и би имало борба последните кругови? Никогаш нема да дознаеме.
 Ако завршеше трката под СК немаше да биде фер за Макс, ќе немаше прилика за да го стигне и претица Хамилтон во нормални ислови. Со СК не е фер па за Хамилтон. Што би било може само да погодуваме.

Реално немаше шанси да го стигне, јас очекував разликата рапидно да почне да се намалува и баш го пратев тоа.. не намали ни секунда, напротив остана 12-13 секунди на 12-13 круга пред крај.

Присутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14242
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #1354 на: 15 Декември 2021, 18:37:58 pm »
Првите 7-8 круга скина 10-11 секунди и остана на толку.
Дури имаше во првите 2 круга откако Макс смена гуми и кибеше по 1.5сек разлика предупредување до Хамилтон дека за 10круга да очекува Макс да биди зад него.
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6138
« Одговори #1355 на: 15 Декември 2021, 18:41:26 pm »

Несреќен случај, можда, ама имаше ДАААААААЛЕКУ подобро решение на ситуацијата без да нема ни капка сомнеж дека нешто е "наместено".

Црвено знаме, да исчистеа, и да ги пуштеа 4 круга да се тркаат.

Вака... Во најмала рака е сомнително. "Наместено" дури не е ни претежок збор.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #1356 на: 15 Декември 2021, 19:07:06 pm »
Можеби требаше виртуелно сејфти?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1357 на: 15 Декември 2021, 19:09:22 pm »

Реално немаше шанси да го стигне, јас очекував разликата рапидно да почне да се намалува и баш го пратев тоа.. не намали ни секунда, напротив остана 12-13 секунди на 12-13 круга пред крај.
Сејфти карот направи да издржат гумите инаку веќе беа почнати со пукање некои од конкурентите. Рачунај C3 беа хардот оваа трка. Односно најмеки-хард што може да даде пирели. На некои стази Ц3 се медиум, на некои може да се и Софт! (Во силверстоун Ц3 се софт!)
Башка Абу даби има многу шилести ивичњаци.

Така да СК направи многу позитивно за Хамилтон што му купи неколку круга плус на гумите. Веројатно затоа и не ги сменија, коцкање на сејфти кар.

За среќа не ја прекинаа трката, со црвено знаме зошто тоа ќе значеше дека им ги аунлираа сите грешки на Мерцедес во стратегијата. Вака грешките си имаат соодветен ефект врз исходот. Исто како и незатворањето на кривините на Хамилтон што си имаше ефект врз исходот.
« Последно менување: 15 Декември 2021, 19:20:57 pm Deni »

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6796
  • French diamond
« Одговори #1358 на: 15 Декември 2021, 19:12:12 pm »
Или можеби требаше Мерцедес да сменат гуми заедно со Ред Бул и ќе немаше плачење како било местено, туку Хамилтон ќе се одбранеше од Макс...вака го прелета со свежи гуми и сега ќе има плачење.

Од секогаш Ред Бул ги добивале сите со паметно менување гуми.

Присутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6138
« Одговори #1359 на: 15 Декември 2021, 19:37:15 pm »
Кога веќе зборуваме за двојни аршини...

Мик Шумахер во СА се бапна во ѕид, на 20 метри од патеката. Црвено знаме.

Латифи се бапна во ѕид НА ПАТЕКАТА, жолто знаме.

Ма јебеш га, не коментирам веќе на темава, ми скурчи. Хејтот спрема Хамилтон преовладува, во однос на реалната ситуација.

Глок го оживеавте...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54953
  • Махер
« Одговори #1360 на: 15 Декември 2021, 19:44:48 pm »
Скриени снимки од комитетот на Мерцедес.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7372
« Одговори #1361 на: 15 Декември 2021, 20:07:58 pm »

Ма јебеш га, не коментирам веќе на темава, ми скурчи. Хејтот спрема Хамилтон преовладува, во однос на реалната ситуација.

Глок го оживеавте...

Кој како си заслужил.

Што ќе посееш, тоа ќе си жнееш.

Присутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3423
« Одговори #1362 на: 15 Декември 2021, 20:51:23 pm »

Глок го оживеавте...
Шумахер кога се бапна имаше оштетување на заштитната ограда, следствено на тоа е црвено знаме.
Латифи се мавна и не направи штета, следствено жолто знаме.

Отсутен IdeuX

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 762
« Одговори #1363 на: 15 Декември 2021, 21:56:53 pm »
На тој што уште не му е јасно зошто Хамилтон не смени за време на SC или е глуп или се прави со сила. 

Премногу е очигледно дека доколку се одеше by the book ќе се завршеше со SC,  а тоа значи Хамилтон шампион.  Да, Хамилтон, човекот што го демолираше директниот конкурент во најбитната трка на сезоната. Да знаеа Ред Бул што ќе ги снајде можеби ќе му инсталираа двоглед на Верстапен да може да го следи.

Меѓутоа, бидејќи РБ ништо не можеа да направат се умеша криминалот и затоа имаме најкотроверзен финиш на сезона до сега.  :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6447
« Одговори #1364 на: 15 Декември 2021, 22:14:11 pm »
Каков криминал дај не заебавај и ти сеа….