Автор Тема: Tomos Skopje  (Прочитано 2460 пати)

Отсутен Dzo_091

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
Tomos Skopje
« на: 21 Јуни 2020, 08:48:21 am »
Zdravo na site,

Kupiv Tomos Colibri T12 od 1969, pa pochnav da go rasklopuvam.
Bi sakal da go odnesam motorot za da go proveri nekoj profesionalec za da mi kazhe shto bi trebalo da nabavam za da go sredam maksimalno.
Sakam da go restavriram potpolno.

Site predlozi se dobredojdeni
Pozdrav
« Последно менување: 21 Јуни 2020, 09:14:53 am Dzo_091 »

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
Одг: Tomos Skopje
« Одговори #1 на: 21 Јуни 2020, 18:59:41 pm »

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #2 на: 21 Јуни 2020, 19:33:22 pm »
Појасни малце, пали непали,  фали дел,  машина тробрзинец?  Јас имам сличен,  веќе  реставриран уште од средно кога бев.
Во глобала ако работи машината и нема некоја  значителна луфта на радилица,  па и да има ако не гледаш мака ништо да не гибаш низ неа,  евентуално нови карики и клип,  тие машинки се базирани на puch ms50  и слично. Исто мењачот со сајлите е малце пејн ин д ес за за штеловање.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6001
« Одговори #3 на: 21 Јуни 2020, 19:40:26 pm »
Мотори клубот умре и не воскресна изгледа...жално.

Sent from my VTR-L09 using Tapatalk

Отсутен Dzo_091

• Почетник
  • *
  • Пораки: 2
« Одговори #4 на: 23 Јуни 2020, 09:37:55 am »
Појасни малце, пали непали,  фали дел,  машина тробрзинец?  Јас имам сличен,  веќе  реставриран уште од средно кога бев.
Во глобала ако работи машината и нема некоја  значителна луфта на радилица,  па и да има ако не гледаш мака ништо да не гибаш низ неа,  евентуално нови карики и клип,  тие машинки се базирани на puch ms50  и слично. Исто мењачот со сајлите е малце пејн ин д ес за за штеловање.

Pali motorot, tribrzinec, ne fali ni eden del, gasot uglavuva, i treba da se nashteluva sajlata za brzinite. imam oficijalni prirachnici. Kako i da e sega go rasklopuvam i kje go nosam na peskaranje, kupiv kit masa da go izramnam malce rezervarot, i kje treba da najdam nekoj da mi zavari shtitnikot za kolenicite, poshto e malce puknat, 3 cm. toa se na srana, kokretno za motorot sakam da najdam majstor da go otvori i da vidi dali e se vo red, da smenam dihrunzi i posle poleka da go sostavam shto mozham sam, shto so negova pomosh. Najdov eden postar gospodin, od singelich, shto raboti dolgo vreme so tomosi, i ima raboteno vo fabrikata vo koper. mi kazha da mu se javam za mesec dena

Ako imate nekoj shto znaete za motorot konkretno, sekoja informacija e dobredojdena

Отсутен Kozanostra

• Редовен
  • Пораки: 1901
  • Opel Astra 2.0 DI
« Одговори #5 на: 02 Јули 2020, 00:37:11 am »
Jas imam T12 kolibri od 64 god dvobrzinec i imam nekoi rezerva delovi za nego pa sto treba slobodno prasuvaj ....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5928
« Одговори #6 на: 02 Јули 2020, 10:23:49 am »
Jas imam T12 kolibri od 64 god dvobrzinec i imam nekoi rezerva delovi za nego pa sto treba slobodno prasuvaj ....

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk
Чекај ако е двобрзинец мене ми требаат  делови за мојот. Ќе те имам на ум,  ми требаат здрава грана и ауспух,  капак назад за ланчето,, можно е и двете рачки  ако се во здеава состојба.
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html