Автор Тема: Совет за прва кола  (Прочитано 704 пати)

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
Совет за прва кола
« на: 13 Октомври 2025, 16:05:25 pm »
Здраво. Во моментов барам половна кола и се мислам измеѓу Голф 5 и Ауди А3 8P. А3ката е малце поскапа од голфот и моето прашање е дали вреди да се дадат тие плус пари. Дали има некоја разлика во цената за делови и одржување? Претпоставувам дека го користат истиот 1.9 TDI мотор којшто го барам. Кои се честите кварови и проблеми на коливе?

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1902
Одг: Совет за прва кола
« Одговори #1 на: 13 Октомври 2025, 16:59:24 pm »
Здраво. Во моментов барам половна кола и се мислам измеѓу Голф 5 и Ауди А3 8P. А3ката е малце поскапа од голфот и моето прашање е дали вреди да се дадат тие плус пари. Дали има некоја разлика во цената за делови и одржување? Претпоставувам дека го користат истиот 1.9 TDI мотор којшто го барам. Кои се честите кварови и проблеми на коливе?

Со оглед на годините и генералната слика за купувачите на ваквиот тип на возила, било која да ја купиш очекувај дека ќе си бара вложување. Голф 5 ка колку што памтам е 2004-та година почеток на производство, рачунај колку и да е понова таа што е увезена, шансата да налеташ на некоја со 400,500к поминати км е прилично голема, а на таа километража се знае каква може да биде една кола.

Отсутен Bravo

• Редовен
  • Пораки: 2298
« Одговори #2 на: 13 Октомври 2025, 17:06:52 pm »
Ќе се усреќиш и со едното и со другото.

Разгледај у тој буџет некое Поло, Фиеста, Корса, Фабија, Свифт - строго бензин. Бар ќе те однесе на море летоска да прошеташ без главоболки.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6371
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #3 на: 13 Октомври 2025, 17:10:37 pm »
Ако се бира меѓу двете би одбрал Ауди.

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
« Одговори #4 на: 13 Октомври 2025, 19:03:46 pm »
Ќе се усреќиш и со едното и со другото.

Разгледај у тој буџет некое Поло, Фиеста, Корса, Фабија, Свифт - строго бензин. Бар ќе те однесе на море летоска да прошеташ без главоболки.

А зошто не дизел? 1.9 TDI BKC моделот е без DPF, а и многу докажан мотор.

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
« Одговори #5 на: 13 Октомври 2025, 19:04:15 pm »
Ако се бира меѓу двете би одбрал Ауди.

Дали деловите се поскапи за ова ауди за разлика од голфот?

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
« Одговори #6 на: 13 Октомври 2025, 19:06:22 pm »

Со оглед на годините и генералната слика за купувачите на ваквиот тип на возила, било која да ја купиш очекувај дека ќе си бара вложување. Голф 5 ка колку што памтам е 2004-та година почеток на производство, рачунај колку и да е понова таа што е увезена, шансата да налеташ на некоја со 400,500к поминати км е прилично голема, а на таа километража се знае каква може да биде една кола.

Да да, јасно ми е тоа. Не се брзам да најдам кола ќе барам додека не најдам баш сочувана. Мене ми е прашањето конкретно од овие две коли која е подобриот избор за цената. Ме интересира и која е разликата во цената за делови и одржување.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #7 на: 14 Октомври 2025, 00:12:00 am »
A3 заради поцинкованата шасија.
После 25 години релативна работа е тоа додуше ама подобро е :)

1.9tdi ти е полн погодок.

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
« Одговори #8 на: 14 Октомври 2025, 00:27:13 am »

А можеш да ми кажеш отприлика колку се цените за одржување на коливе? Дали се поскапи деловите за аудито?

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 675
    • ibiz.mk
« Одговори #9 на: 14 Октомври 2025, 08:00:38 am »
Кое и да одлучиш, одели најмалку 1500-2000е за одржување
Сите кај нас се 210000 а реално 350 000+

Па ке почне замаец, егр,.. потрошни делови да откажуваат

Ценовна разлика на делови не би требала да е многу различна, иста/слична класа се

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14988
« Одговори #10 на: 14 Октомври 2025, 09:22:00 am »

А можеш да ми кажеш отприлика колку се цените за одржување на коливе? Дали се поскапи деловите за аудито?

Веќе (по)тешко се наоѓаат нови делови за нив, половни имаш еден тон.

Одржување како што ти кажа Tomce, очекувај EGR, замаец, т.е се што е типично за дотраени возила. Со дизни во основа немаат проблем.

Подвозје меѓу Голф 4 и Ауди 3 е исто, така што нема да ти е скапо за одржување.

Ако ти е за нови делови, Голф 5 можда ти е подобра варијанта - исто со 1.9 TDI да најдеш. 2.0 TDI кај 5-ката избегавај го. Имаа некои серии што имаат проблем со таа маслената пумпа што провртува итн...

Отсутен rokikamikaza

• Почетник
  • *
« Одговори #11 на: 14 Октомври 2025, 14:55:00 pm »

Веќе (по)тешко се наоѓаат нови делови за нив, половни имаш еден тон.

Одржување како што ти кажа Tomce, очекувај EGR, замаец, т.е се што е типично за дотраени возила. Со дизни во основа немаат проблем.

Подвозје меѓу Голф 4 и Ауди 3 е исто, така што нема да ти е скапо за одржување.

Ако ти е за нови делови, Голф 5 можда ти е подобра варијанта - исто со 1.9 TDI да најдеш. 2.0 TDI кај 5-ката избегавај го. Имаа некои серии што имаат проблем со таа маслената пумпа што провртува итн...

Фала ти! Отприлика ми е јасно што треба да се менува за вакви постари дизели, во главно ме интересираше дали деловите се поскапи за аудито.