Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 611141 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55048
  • Махер
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #4515 на: 27 Ноември 2021, 20:00:17 pm »
If the smoke column emitted by the chimney is yellow, the flue gas contains a large amount of sulfide, indicating that the boiler's desulfurization equipment is not put into use.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5691
« Одговори #4516 на: 24 Февруари 2022, 21:17:17 pm »

Не е Скопје ама е воздух. Подзастанав да фотнам, тоа лево долу брдото е уствари депонијата Мегленци, се потрудиле да фрлат земја да се прикрие, сеа има само исцедок над земја, Рек си чури за да се греј народот на субвенционираните клими, а Битола е некаде низ смогот назад. Десно зад ридот има езеро во кое шо вероватно светат зелено навечер карасите со две глај од пепелта од Рек и од депонијата :D Битно денес градоначалнико ни кладе фотоволтаични панели на кровот од спортската сала и купи електрично комбе за помалце да смрди градот. Еве една од нет фотка како беше пред да фрлат земја долу јес да ќе се наполни за некој месец пак. Не е безбедно за тој шо вози трабант на овај дел, можи да му биди изедена колата :D

Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3556
« Одговори #4517 на: 24 Февруари 2022, 21:33:19 pm »
Еве вака по твое, што да се прави со РЕК? :)

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7119
« Одговори #4518 на: 24 Февруари 2022, 21:50:43 pm »
Филтри, отпепелување, десулфуризација....

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43922
  • Il Moderatore
« Одговори #4519 на: 24 Февруари 2022, 21:51:18 pm »
Најубаво да се дислоцира Битола горе на Баба планина ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10185
« Одговори #4520 на: 24 Февруари 2022, 21:52:19 pm »
Ова треба да ги прашаш тие што тврдеа дека Скопје2014 ќе кошта неколку милиончиња.

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #4521 на: 24 Февруари 2022, 22:07:24 pm »

Филтри има (барем рекоа дека поставиле), десулфузирација започна во 2017 (барем рекоа дека е одлучено да почне).
Проблемот е слаб и лош јаглен. Планирано е од 2025/26 да се почне со гасификација на првиот блок, ама дали ќе биде, ќе покаже времето.
Никогаш не вели никогаш.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34146
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #4522 на: 24 Февруари 2022, 22:14:15 pm »

Филтри има (барем рекоа дека поставиле), десулфузирација започна во 2017 (барем рекоа дека е одлучено да почне).
Проблемот е слаб и лош јаглен. Планирано е од 2025/26 да се почне со гасификација на првиот блок, ама дали ќе биде, ќе покаже времето.
А гас од каде? Ќе му речат на биточкани поќе да прдив?

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #4523 на: 24 Февруари 2022, 22:26:48 pm »
Овие прасињава се исто голем проблем голем дел од населениево ги крка секојдневно. Одат во една наша месопреработувачка индустрија.... јавна тајна е.

Отсутен vladic3110

• Сениор
  • Пораки: 5691
« Одговори #4524 на: 24 Февруари 2022, 23:03:05 pm »
По мое ? Да дојди некој од нормалните европски држави и да го земи под своја капа, само тоа е чарето за ред. Ни филтри се ставени ни отпепелување има се си течи по старо, Рек е само машина за пари и тендери на поединци, секој ден по миљони калапат дури се труеме и пцојсваме сите од рак полека, конкретно јас дома сите ги закопав уште мајка ми остана здрава, веќе почнав со спуштање на сандаци на најдобри другари од пред некоја година, а и јас не сум нешто сјаен.
70% од вработените се вишак партиски напикан, 4 пати поќе луѓе има вработени од ко е отворен а 4 пати помалце работа има. Имам школски полно шо се напикани рандом позиции од багеристи , пожарникари,шофери итн..Еден времето на багер го врви со то шо го пали за да вртат сати за да зема некој друг пари од кај шо е изнајмен багерот и ако не спие си копа дупки и закопва буриња па си ги бара после... Друг имам пожарникар, незнај пожарната кај се наоѓа низ Рек.. Еден таков зема 35+ иљади плата, тоа се Сметките за струја на 10 фамилии со ниски примања да се платат!!
Отпушти ги сите еве ти субвенционирана струја за дел од граѓаните, за другиот дел нека се купи сопствена механизација место да му плаќаат на поединци тендери за механизација еве уште толку плус пари за субвенционирање, топлана за да се искористи нешто за греење, фотоволтаици итн...
А прасињата, е тие си ги јадиме сите :D Исто и кравите од Зик Пелагонија од раѓање се клукани со хемија еден куп, цел живот седат во лајната со глајте меѓу решетки и ко ке пцојса некоја стара ја земаат некој од познатите македонски месарници :)))
Renault Megane 3 1.6 100hp, Authentique
http://forum.carclub.mk/index.php/topic,19609.0.html

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6919
  • French diamond
« Одговори #4525 на: 25 Февруари 2022, 01:50:44 am »
За кравите не си баш во право, баш добро се ранети, без многу хемија, а кога ќе умри некоја од болест, се фрла кучињата да ја јадат, тие што ги земаат за месарниците не се болни.

А за Рек шта речи, коју поруку послати.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3556
« Одговори #4526 на: 25 Февруари 2022, 07:42:01 am »
По мое ? Да дојди некој од нормалните европски држави и да го земи под своја капа, само тоа е чарето за ред. Ни филтри се ставени ни отпепелување има се си течи по старо, Рек е само машина за пари и тендери на поединци, секој ден по миљони калапат дури се труеме и пцојсваме сите од рак полека, конкретно јас дома сите ги закопав уште мајка ми остана здрава, веќе почнав со спуштање на сандаци на најдобри другари од пред некоја година, а и јас не сум нешто сјаен.
70% од вработените се вишак партиски напикан, 4 пати поќе луѓе има вработени од ко е отворен а 4 пати помалце работа има. Имам школски полно шо се напикани рандом позиции од багеристи , пожарникари,шофери итн..Еден времето на багер го врви со то шо го пали за да вртат сати за да зема некој друг пари од кај шо е изнајмен багерот и ако не спие си копа дупки и закопва буриња па си ги бара после... Друг имам пожарникар, незнај пожарната кај се наоѓа низ Рек.. Еден таков зема 35+ иљади плата, тоа се Сметките за струја на 10 фамилии со ниски примања да се платат!!
Отпушти ги сите еве ти субвенционирана струја за дел од граѓаните, за другиот дел нека се купи сопствена механизација место да му плаќаат на поединци тендери за механизација еве уште толку плус пари за субвенционирање, топлана за да се искористи нешто за греење, фотоволтаици итн...
А прасињата, е тие си ги јадиме сите :D Исто и кравите од Зик Пелагонија од раѓање се клукани со хемија еден куп, цел живот седат во лајната со глајте меѓу решетки и ко ке пцојса некоја стара ја земаат некој од познатите македонски месарници :)))

Потпишувам се што кажа. Соработувам со нив па ме интересираше какво е мислењето. 5год. соработуваме и еден не се најде од мајка роден да послуша дека треба да се отпочне со модернизација, за овие 5год. можеа многу да напреднат, ама кој да слуша, партиски војници кои те гледаат ко теле и ништо не те разбираат, а инженери се.

Гасификација заборавете, скапа цена на струјата, а да е исплатливо се прави од 0, башка од каде гас, се спремаме Русија да ја нападнеме.

Таа електрана само на јаглен е исплатлива и никако на друг начин, ама лаком гз, никој не се труди да најде решение, односно решението го има, ама парите можат во џеб да се стават.

@nikola_bb кажи која индустрија е, колку повеќе знаеме, толку помалку ќе се богатат.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5299
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #4527 на: 25 Февруари 2022, 09:47:51 am »
Овие прасињава се исто голем проблем голем дел од населениево ги крка секојдневно. Одат во една наша месопреработувачка индустрија.... јавна тајна е.

Koja месопреработувачка индустрија?   :)

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5080
« Одговори #4528 на: 25 Февруари 2022, 09:50:46 am »
Nema da navedam ime, ke kazam deka e od istocna mk so kratko ime

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #4529 на: 25 Февруари 2022, 09:56:24 am »