Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 744924 пати)

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #3930 на: 11 Декември 2018, 14:02:02 pm »
Мене ми се свиѓа експериментот во Кавадарци. Сега се прска само околу мерната станица, чиста работа, тука може да измерат дали е ОК да се продолжи или е промашај. Ако околу мерна станица е ОК, може да тераат низ цел град од утре.  Само ме занима како ќе се покаже на -6 степени ова прскање.... :D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6693
« Одговори #3931 на: 11 Декември 2018, 14:04:18 pm »
Абе тие од Кина неможат да се справат со вакво загадување од милионски градови па сега градоначалникот на Кавадарци ќе изиграва научник.

Присутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #3932 на: 11 Декември 2018, 14:05:38 pm »
Абе тие од Кина неможат да се справат со вакво загадување од милионски градови па сега градоначалникот на Кавадарци ќе изиграва научник.

А бе не е исто кавадарци да го прскаш (ем искуство имаат со прскање лозови насади) и пекинг да го прскаш ;D
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AUDI

• Редовен
  • Пораки: 2309
« Одговори #3933 на: 11 Декември 2018, 14:09:55 pm »
Се прска  околу мерната станица само и само да се прикажи дека загадувањето е ниско  тој половина час,дали и толку.Се продава муда за бубрези,не знам со кој ум вака се бламираат,што мислат дека народот е слеп и ништо не гледа.
Drink Russian, Drive German, Wear Italian, Kiss French, be MACEDONIAN!!!

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9182
  • Пичлеме
« Одговори #3934 на: 11 Декември 2018, 14:10:01 pm »
Кога никој нишо не превзема (не мрда ни со мало прсте), оти не превзема. Некој ќе размрда малку со нешто, пак не чини.
Ако се бламираат, срам нека им е, а ако пробуваат нешто д направат позитивно, нека тераат.

Не е толку проблем загадувањето колку што е проблем менталитетот и чукањето празна слама и некуроболието (то ест би се решило загадувањето доколку се сака). Обвинувања ко је почео рат. Едните се со ептен краткотрајна меморија па многу брзо заборавија дека една деценија ништо не направија освен што искрадија, а другиве да не останат покуси, тргнуваат по нивните стапки. И така во круг.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22281
« Одговори #3935 на: 11 Декември 2018, 14:19:59 pm »
Имајте верба малку во металецот...

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5394
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3936 на: 11 Декември 2018, 14:21:37 pm »
Едните се со ептен краткотрајна меморија па многу брзо заборавија дека една деценија ништо не направија освен што искрадија, а другиве да не останат покуси, тргнуваат по нивните стапки. И така во круг.
^^
Кратката меморија е кај гласачите.
Загадувањето ќе се реши ако одговорните се казнуваат преку негласање за нив. Ама засекогаш, не само негласање на следните избори, односно гласање за едната од двете банди клептократи на секои втори/трети избори.

Не бе па ти, многу е просто. Ако не го решат загадувањето со видлив резултат ќе изгубат избори. Ако го решат многу е веројатно да си добијат повторно. Со твоите теории само пред коперација и евентуално во маало на клупи и кило семки.
Не спинувај со вакви заглупувања - нема потреба од некакво „теоретизирање“ тука кога се е толку јасно кажано. Ако некако пропушти да увидиш (или се правиш на тошо), сдсш ветуваат дека загадувањето ќе се решело по следните избори (после две години). Наше е само да им поверуваме - до следното лажење.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #3937 на: 11 Декември 2018, 14:32:06 pm »
Види пошто си толку начитан и си главна библиотека, слободно просветли не и кажи кој град се има справено со ваков вид на загадување на краток рок? Ама пошто си политички заслепен до крај си запнал загадувањево да го поврзеш со изборни циклуси и само тропаш како центрифуга цело време.

Еден Bakersfield во Калифорнија односно САД кои што важи за богато општество се справува со загадувањето веќе со децении.

Во тој град кој што географски и идентичен како во Скопје (котлина опкружена со планини) таму загадувањето е најчесто од тешката индустрија за производство на нафта, кај нас да ти било греење, транспорт, индустрија (врти сучи исти курац) пошто пм 2.5 честичките и таму и овде се најголемиот проблем кој што доведува до здравствени проблеми.

Во Бејкерсфилд има 70.000 заболени со астма како резултат на ова. Ама таму за среќа нема вакви филозофи како тебе бистрејќи политика, таму се справуваат со проблемот со годинин наназад без разлика кој е на власт и никој не се обвинува меѓу себе крвнички. Ти за да дојдеш батка до тој степен можеби идните твои поколенија ќе сфатат што сакам јас да кажам а до тогаш тропај си и мисли си што сакаш.

Самата глупа теза која што ја поставуваш за негласање ниту за едни ниту за други е пресудна на неуспех пошто на крајот на денот некој мора да победи.

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3938 на: 11 Декември 2018, 16:34:48 pm »
Прво мојата теза не е негласање. Мојата теза е негласање за некој што ме заебал како гласач и граѓанин на оваа држава - и сеедно што тоа било пред еден или повеќе мандати.

Таа теза нема магично наеднаш да стане глупава заради тоа што ја нарекол глупава некој партиски дрон. За да докажеш дека тезата не чини, треба да објасниш што е тоа толку корисно во менување на власт, на исти две клептрократски партии - па уште истовремено додека шошонската клептрократска партија со децении не се мрднала од власт. Иако крадат и лажат исто како и другиве две партии (па и повеќе).

Во Бејкерсфилд... таму се справуваат со проблемот со годинин наназад без разлика кој е на власт
Епа овде никако не се справуваат со проблемот со децении наназад - без разлика кој е на власт.
Не знам како е преку барата, и искрено не ме интересира освен ако не покажеш некое решение кое можеме да го примениме овде. А ако имаат 70.000 заболени со астма, изгледа не се справуваат баш добро.

Не знам за америте што прават. Но тоа што го знам е дека нам овде итно и очајно ни треба гасификација на сите домови во Скопје, а подоцна и на сите населби во котлината. Тоа што го знам е дека гасификација ни ветуваа и ни ветуваат сите влади и сите градоначалници со децении наназад. Сите ветуваат - ама никој не исполнува.

Тоа што го знам е дека на Водно му ебаа матер за поевтино да однесат гасовод до Тетово и Гостивар.
Тоа што го знам е дека во Скопје одамна под сите големи булевари има дистрибутивни гасоводни цевки - ама домаќинствата никако да се почнат да се приклучуваат. Иако куртонот Шилегов предизборно вети дека веднаш ќе отпочне со гасификација на домовите, ако го добие мандатот. Епа мандатот го доби, ама наместо да прекопува за цевки во Скопје, го прекопа Водно за гасовод до Тетово и Гостивар. Барем на луѓето таму да им дадат гас, ама нема, гасоводот ќе биде само за нивните куртон партнери индустриски газди кои им ги финансираат предизбодните кампањи.

Тоа што го знам е дека се даваат субвенции за автомобили, и тоа 5 ебани илјади евра по ауто. Се даваат и субвенции за печки на пелети... Но не се даваат субвенции за клима уреди. А сето тоа додека не ебат во мозок дека зголемувањето на цената на дизелот е за наше (еколошко) добро, и дека еуро 2 стандард не е доволно добар за стандард во град каде има стотици илјади ќумбиња кои секое одделно загадува повеќе од илјада еуро 2 аута.

Знам и дека сето ова би требало да им е познато на многумина.
Веројатно и им (ви) е познато, ама не ви одговара на партиските интереси да го признаете.

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3939 на: 11 Декември 2018, 18:28:10 pm »
poarno peleti nego gumi.  I pak toa vmro go napraj, znaci da im dademe povtorno shansa na vmro, se vide deka komunjarive ne gi biva. I da se vrati nikola .

Отсутен Van

• Сениор
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #3940 на: 11 Декември 2018, 19:39:46 pm »
Мојата теза е негласање за некој што ме заебал како гласач и граѓанин на оваа држава - и сеедно што тоа било пред еден или повеќе мандати.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #3941 на: 11 Декември 2018, 19:48:45 pm »
poarno peleti nego gumi.  I pak toa vmro go napraj, znaci da im dademe povtorno shansa na vmro, se vide deka komunjarive ne gi biva. I da se vrati nikola .

::)

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10610
« Одговори #3942 на: 11 Декември 2018, 20:04:05 pm »
Da mu dajme shansa uste 10 god.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #3943 на: 11 Декември 2018, 20:52:40 pm »
Na patrioto anticki makedonski

Отсутен FiLo

• Легенда
  • Пораки: 7118
« Одговори #3944 на: 12 Декември 2018, 18:00:58 pm »
Ван, може да ми кажеш колку овој оџак на цементара загадува, поточно за колку возила или ќумбиња загадува ?
Видливо е на сликата горе десно како започнува да се создава смог од тој чад. Сликава е од утрото денес во 7 часот.