Автор Тема: Квалитетот на воздухот во Скопје  (Прочитано 615080 пати)

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
Одг: Квалитетот на воздухот во Скопје
« Одговори #330 на: 15 Декември 2013, 19:21:27 pm »
имам 30 години до прво одделение живеевме на Водно и од кога се сеќавам за мене одсекогаш Скопјево имало смогови и магли туку сега ставија апарати па ајдееее вонредни состојби, нагли загадувања и такви филмови

Да не мешаш магла и смог?
Магла е fog, а смог е кованица од smoke & fog.
Така да има ГООЛЕМА разлика меѓу магла и смог. Магла има и на Алпите и во Маврово но нема смог.
поентата ми беше таа дека што и да било смог или магла загадувањето си било и си останало уназад минимум 20-30 години

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7082
« Одговори #331 на: 15 Декември 2013, 19:23:01 pm »
Изгледа од ова смогов сите нешто халуцинираат во Град Скопје... Какво лицемерие... Па добро бе кој дозволи зграда да никне на секое паркче низ Центар, Карпош итн..кој дозволи увоз на се и сешто, кој кочи со гасификација, кој ја дигна цената на парно и струја,
Едино што се направи е што се купија нови автобуси, ама за кој сељачки искомплексиран народ, и последните пари ќе ги даде само со кола да се перчи. Разбирам некој има потреба ама ММЕ 90% од колите посабајле што ги гледам се со по еден возач внатре. На страна тие од КУ, ВЕ, ТЕ што доаѓаат секој ден ...

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #332 на: 15 Декември 2013, 19:23:35 pm »
@ Ахтунг, Епа не е така. Не се прави чукнат во главата да тврдиш дека е така.

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #333 на: 15 Декември 2013, 19:25:37 pm »
знаеш зашто мислиш дека порано не било така, затоа што порано се знаеше кога ке дојде зима снег врне, ветрови дуваат бла бла а сега во цела зима имаме 2-3 дена снег и нема што по природни патишта да го побие смогот и маглите!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34161
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #334 на: 15 Декември 2013, 19:28:25 pm »
Тоа е само еден од факторите.
Пред 20 години немаше толку многу народ низ скопје како сега, немаше толку многу згради, немаше толку многу возила, не беше толку скапо греењето и струјата.
Сега секоја куќарка низ тафталиџе исклучила грееше и купила дрва, ќумур, брикети и разно разни срања за горење.

Присутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6687
« Одговори #336 на: 15 Декември 2013, 19:31:18 pm »
Разбирам некој има потреба ама ММЕ 90% од колите посабајле што ги гледам се со по еден возач внатре. На страна тие од КУ, ВЕ, ТЕ што доаѓаат секој ден ...

Треба да сватиш дека понекогаш и јавниот превоз е поскап од сопствена кола.
Ја кога идев на работа, летоска плинот беше 32 и правев пресметки дека со кола на месечно ниво ке трошам 900-950 денари за плин, а со автобус да идев и да купував карта од 10 возења, ке трошев околу 1200 денари.
Моментално, со цена од 41 денар за литро плин, подеднакви ми се трошковите за гориво и автобус.

Зошто да користам автобус ? Зошто да излегувам од дома, да пешачам 10 минути до автобуска и уште 10 мин да чекам автобус, кога за овие 20 минути на работа ке стигнам. Зошто навечер во 23:00 наместо одма во кола и за 15-20 мин да сум дома, јас да чекам автобус до 23:10, и потоа уште 20-25 мин возење и уште 10 минути пешки од автобуска до дома, тек нешто пред полнок ке влезам дома, а притоа се случуваше утредента да бидам прва смена ?

Ете затоа некогаш и јавниот превоз не се исплати, повеке се исплати со свое возило да идеш.

Да не ти правам муабет кога работев во лисиче и кога немав автобус за вракање назад. Ај за преку ден имаше 13-ка, ама навечер јок, последната беше во 22:00 така нешто, а ја до 23:00 работев.

Отсутен kimi makedonski

• Редовен
  • Пораки: 2854
  • Слобода или смрт
« Одговори #337 на: 15 Декември 2013, 19:34:42 pm »
Ко за инет денес една мала група штипјани ви брчевме низ ауспух издувни гасови во скопје :D

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29802
    • CARclub.mk
« Одговори #338 на: 15 Декември 2013, 19:36:10 pm »
Вие бевте? Да знаеме.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #339 на: 15 Декември 2013, 20:09:05 pm »
@Filo

Jas ne go kritikuvam tvojot slucaj, I jas da mi bese rabotata vo bilo koja naselba osven centarsko gradsko podracje ili smensko rabotenje, kje go pravev istoto. Ama neznam dali znae nekoj od vas sto se slucuva niz Centar, Bit Pazar, Ilindenska, od sabajle ili 16.30 ...sekoja godina e se povekje I povekje haos. Retko koga matematikata ispagja poeftino sova kola od gradski prevoz, poso sega so zonskiov parking, matematikata epten se zgolemuva. Drug primer, na rabota kaj mene koleski ziveat vo edna do druga zgrada I odat dvete so posebni koli ....picki se be im se moze ;D

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1925
« Одговори #340 на: 15 Декември 2013, 20:27:28 pm »
Одсабајле одам на факултет пешки бидејќи ми е на 2km и не се дише. Посебно последнава недела. Факт е дека и колите загадуваат. Во целост се сложувам со AllMightMe, бар одсабајле кога одам по Илинденска во 7:30 ги гледам кај МИДА кога ќе се соберат коли цел ред. 80% од колите се само со возач внатре.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #341 на: 15 Декември 2013, 20:47:10 pm »
Никој никогаш нема да ми забрани да имам 18 коли дома и секој од фамилија да си иде посебно со своја кола. НИКОЈ! Једино што може и мора да се направи е да се воведе ред. Издувни гасови...Како у европа бе, сакаш дизел мрсен да возиш, пеки, на годишно ниво ќе плаќаш ххххххххх евра, ако ти одговара вози терај! И нема да има кршови од бугарија преку италија земени од германија преку швајцарија да се возат...Мора да има еколошки такси, мора!
Ај тука терате муабет, а у другите теми се смеете сите за мали коли и мали мотори, електрични и слично...епа дечки, европа и запад тоа го бараат, тоа им треба. Кога една америка има огромна побарувачка на мали и еколошки автомобили во последно време, кој ни Ку* бизнис на нас да се праиме паметни. Затоа постојат мали класи на возила, или градски возила, токму они кои ги викате косилици и се смеете на нив..
Дизел? сите сакате нели? а знаете колку загадува? Во Европа и Америка на мнооогу места иам затекнато знаци каде се ограничува возењето на дизел возила. Дури во Америка на паркинг сретнав дека не смееш да оставиш запалено дизел возило во било кое време.
А кај нас што? се вози се и свашта, дали било веспа дали некој 3.0 тди од 98ма не е битно :S

А и не е се у возилата, однсоно многу малку е...

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #342 на: 15 Декември 2013, 20:58:22 pm »
Skopje e vo dupka i ima potreba od provetruvanje, ... imase nekoi proekti vo drugi metropoli za vestacko provetruvanja drn drn...  ::)
Inaku so poslednite gradbi sega sme metrpola se izgradija objekti klasika veke zaliceSkopjevo ne e livada. Imame 10katnici 20 katnici pa i 40katnici. , se izgrad Centarot, na vreme popularnata KiselAvoda, pa dEbarmaalo, i Vodno sega maadzermaalo e na red.. Seto toa e zakonski, 10tina budali za pari digaat i race i nozeee i op eteti novi DUPoviii :). Sve e toa super samo nemame sega vozduuuh :), ama nema gajle ke go oprajme ;D
Toa vi e demokratija a Skopje e nase ogledalo ;) . Za Skopjeto na Kenzo Tange nitu bevme "vinovni" nitu svesni, sve toa nas ne koristea Slovencite ni nosea proekti sto bea za frlanje i moraFme dago pravimee. Po nekoja zgrada i poljani :) Kao selo...
Sega stanevme metropolata ama nema voduh, ama ke go resime problemot ne e problem, ke plaakaat na registracija postarive koli, i posle mozat da zagaduvaat... Potoa ke zaklucime deka iako plakaat paksme zatrueni, ke naprajme cetvrtok sreda pretpladne i drugite denoj posle pladne parni registracii da vozat pa posle drugite... Potoa pak smog (ako) ima pa ke plakame dasee vozi niz centar ( ;) super paricka bidejki site patoj minuvaat niz centar) i se taka do nesvesst i nazad...
Taka da Ova vise nikoj ne go oprava, zaboravete toa sto bilo porano sega kaj sto ne truja +ke plakame (jas nema) za postarite avtomobili sto "zagaruvaat" i za sve i svasta...
Mozam da kazam samo ; Gospode prosti im neznaat sto pravaat (so parite) :D
« Последно менување: 15 Декември 2013, 21:15:35 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
« Одговори #343 на: 15 Декември 2013, 22:05:08 pm »
@ Daywalker

Кажи ми си останал повеќе од неколку денови во некоја од западниве метрополи? Јас имам отидено во Брисел, Љубљана, Виена, Прага и верувај ова што го има во Балканот никаде го нема.

Јасно е дека никиј не може да ти забрани нешто, твој е изборот, само утреден кога децата наши нема да смеат да искочат надвор или недај Боже имаат проблеми со дишење, битно нели никој нас не смее да ни забрани, секој ќе оди со своја кола ... И зошто високи такси ..утреден некој сиромашен да нема пари за еко такси па со тоа и возило па кога ќе му се разболе дете да се мисли што да прави.

Да не се сфатиме погрешно, не се само колите проблем, веќе се стана проблем, тоа што се игнорираше со години искочи на виделина. Еден ГУП е исто како и план за куќа, ако дигнеш 5 спрата на темели за 2 се знае што се случува. Пишав погоре по мене што се е проблем.

Отсутен DayWalker

• Сениор
  • Пораки: 3063
  • Ќебапбрингер!
« Одговори #344 на: 15 Декември 2013, 22:41:18 pm »
Да, сум бил и во европа и во америка и тоа на прилично повееееќе време. И да се слагам со тебе...

Него, со еко таксите нема да се труеме. Пред се такси компании...неможе и нигде до сега не сум видел кој како стигне да биде таксист, едноставно е недозволиво...Тука мора прво да се ОГРАНИЧИ бројот на такси возила и истите да задоволуваат некои норми. А за обичниве луѓе како нас нека има такси..така нема синчето на тато да вози бмв од 2002ра година дизел со 450 коња и да загадува како окта, туку татичко ќе му купи нормална кола, 1.0 бензинче кое ќе загадува скоро ич во споредба со другото..него ние не сме за такви рабои, ние и ден денес не кууваме кола според своите потреби, туку кола на метро или кола за онака..Тука 90% се расправавме пред некое време за градско возило и зашто уопште постои..па една од причините ете ја..загадувањето станува се поголем и поголем проблем, автомобилот веќе одамна не е луксуз, туку е потреба така да неможе да се ограничи нели, но може да се воведе ред..е сеа за тој сиромашниот, секаде има сиромашни, ако така гледаме :S значи ќе си ги испружиш нозете колку што ти е долга чергата нели, наместо д купиш за 3 илјади евра бмв од 92 и да плаќаш рецимо 2.000 евра данок годишно ќе земе некое малолитрашно количе и ќе плаќа 200 евра данок годишно...се си има свое..грција има некој вакви давачки, ако убаво се сеќавам...

си праиме муабет де, далеку дека колите прават некој проблем, поготово во Скопје..Едноставно тоа е..мора да се преземат некој мерки тоа е факт..