Автор Тема: Совет за автомобил за почетник возач до 4500€  (Прочитано 13708 пати)

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 612
Одг: Совет за автомобил за почетник возач до 4500€
« Одговори #15 на: 08 Мај 2019, 10:16:18 am »
Што мислите за Seat Leon со 1.9 TDI 105hp мотор, 2005-2007 година? Имав прилика да го повозам на другарче леонот, и прилично задоволен бев од вожњата, но него не можам баш да го прашам за некои посебни проблеми или препораки бидејќи му е од салон земен во 2008ма и едвај 65.000 има поминато. :)

Некој што имал искуство или знае, има ли некои чести проблеми што треба посебно да припазам? Знам дека моторот треба да е релативно bulletproof. Плус баш ми е шмеки на лик некако. http://reklama5.mk/AdDetails?ad=3218336

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #16 на: 08 Мај 2019, 10:30:19 am »
Провери убаво кој мотор го вози.  Сепак PD мотор е.
Ако е BXE тогаш би требало да е од последната серија на PD мотори и би требало да нема мака генерално.
Ама треба да се провери сепак.

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
« Одговори #17 на: 11 Јули 2019, 08:03:06 am »
Се олдоговлечи малце работава али јебига. Буџетот по се ќе биде околу 3500-700 еура, останатото планирам да остане за регистрација, сервиси и сл.

Моментално разгледувам Opel Astra GTC со 1.7 CDTI и 1.4 бензин/плин варијанти. Скроз ми има фатено окце колава па ме интересираат ваши мислења и искуства.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
« Одговори #18 на: 11 Јули 2019, 08:44:08 am »
Јас би ја скокнал таа 1.4 варијанта, пре би 1.7 CDTI или 1.3 CDTI зошто мислам дека е истиот од Фиат и моторчето е солидно, малце мало за таа кола, ама за возач почетник доволно.

Отсутен 386ka

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 898
  • Am386 DX/DXL-40
« Одговори #19 на: 11 Јули 2019, 11:12:01 am »
На форумов се продаваат Пунто и 206ка, таман како за возач почетник. Има и една 306ка караван.

Јас би ги погледнал нив ако имаш опција да земеш кола без да земаш кредит.

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
  • Пораки: 1298
« Одговори #20 на: 11 Јули 2019, 11:25:04 am »
Друже Seat Ibiza 6L. Картонска е малце во изработка ама делови има за смешни пари. Секако натаманета да биде со 1.9 ТДИ 101кс или поновка со 105кс. Гледај да е опремена убавко со убавото воланче и седишта климатроник така е по ќеифска за возење. Ја имаш и во бензин изведба што одговара плин на неа. Маани и проблеми: електрична летва, проблем со серво. (Поради тоа и ја продадов), евтина за одржување, не троши многу. Простор сосем доволно. Вожња онака ко за хечбек таман, не е грда на лик посебно со купра браници итн.. + ако земеш 1.9 ТДИ 105кс плус чип можеш слободно да дереш 90% од колите на другарчињата почетници. Мислам дека нема да згрешиш!! Поз
Ps: еве ти една
« Последно менување: 11 Јули 2019, 11:32:05 am BrziGonzalez »

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
« Одговори #21 на: 11 Јули 2019, 11:39:00 am »
На форумов се продаваат Пунто и 206ка, таман како за возач почетник. Има и една 306ка караван.

Почитувам мислењето али како мераклија на коли, искрено не би сакал да земам нешто што не ми прави мерак или пак само ради реда, а овие 2 коли не ми го прават меракот.

Друже Seat Ibiza 6L. Картонска е малце во изработка ама делови има за смешни пари. Секако натаманета да биде со 1.9 ТДИ 101кс или поновка со 105кс. Гледај да е опремена убавко со убавото воланче и седишта климатроник така е по ќеифска за возење. Ја имаш и во бензин изведба што одговара плин на неа. Маани и проблеми: електрична летва, проблем со серво. (Поради тоа и ја продадов), евтина за одржување, не троши многу. Простор сосем доволно. Вожња онака ко за хечбек таман, не е грда на лик посебно со купра браници итн.. + ако земеш 1.9 ТДИ 105кс плус чип можеш слободно да дереш 90% од колите на другарчињата почетници. Мислам дека нема да згрешиш!! Поз

Интересна опција, вреди да се разгледа. Ненашминканава верзија малку ружна ми е на лик, али вака предобро изгледа. Штета што сум обврзан првите 2 години до 105hp кола да возам, инаку одма би отишол да ја видам. Али ќе ги имам во предвид во секој случај.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4394
« Одговори #22 на: 11 Јули 2019, 11:41:45 am »
да не е до 75 KW, те 101 PS?

Отсутен ivanxh

• Јуниор
  • **
« Одговори #23 на: 11 Јули 2019, 11:47:24 am »
да не е до 75 KW, те 101 PS?

Пред некои 2 години се смени ако не се лажам, сега е 77KW - 105HP. (таман за голф 5ки да се возат :P)

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #24 на: 11 Јули 2019, 11:50:19 am »
Стварно го сменија? Брао :)

Од што увидоја дека има можност да се покачат киловатите(2KW)?
Намалена бројка на искршени глај на тинејџери?

Абе магаре, само магаре за почетник. Попаметно е од денешниве „матуранти“ магарето. Слушнал некој магаре да се акни во друго магаре?

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #25 на: 11 Јули 2019, 11:59:46 am »

Почитувам мислењето али како мераклија на коли, искрено не би сакал да земам нешто што не ми прави мерак или пак само ради реда, а овие 2 коли не ми го прават меракот.

Интересна опција, вреди да се разгледа. Ненашминканава верзија малку ружна ми е на лик, али вака предобро изгледа. Штета што сум обврзан првите 2 години до 105hp кола да возам, инаку одма би отишол да ја видам. Али ќе ги имам во предвид во секој случај.
Затоа ти реков имаш со 101/105 кс...

Отсутен BrziGonzalez

• Редовен
« Одговори #26 на: 11 Јули 2019, 12:01:23 pm »

Абе магаре, само магаре за почетник. Попаметно е од денешниве „матуранти“ магарето. Слушнал некој магаре да се акни во друго магаре?
Сите некогаш сме биле почетници.. ама да гледајќи како се уфилмуваат една недела после возачка, прав си😂

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8944
  • Пичлеме
« Одговори #27 на: 11 Јули 2019, 12:04:33 pm »
Така? Тоа ми е муабетот. Многу уфилмани. Зелени скроз на скроз. Имам внуци, деца на пријатели, на комшии... јас не знам шо ќе прајме со нив, сериски убијци...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #28 на: 11 Јули 2019, 12:59:15 pm »

Недостаток на возила со соодветни киловати, особено нови.

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2614
« Одговори #29 на: 11 Јули 2019, 13:43:46 pm »
Веќе на неколку членови им препорачав, од лично искуство, Фиат Гранде Пунто со 1,3 мјет и 75 кс, потрагата може да потрае затоа што не се продаваат толку често (барем саглам примероци) и ќе бараш со повисоко ниво на опрема. Солиден простор, евтино одржување (сервис и регистрација), мала потрошувачка а има и убава линија, барем мене ми е многу лично. Таман за твојот буџет.
Претпоставката е мајката на сите заебувања