Автор Тема: Антифриз  (Прочитано 178729 пати)

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
Одг: Антифриз
« Одговори #45 на: 29 Септември 2012, 15:53:28 pm »
Ако е црвен и ти е мерен на колку замрзнува тогаш што има да менуваш. Тој е long life. Можиш евентуално да дотриш ако ти има троа испарено.
Мојот го меревме беше -25  - 28 степени, а и малку истече за време на сервис. Така да ќе си дотурам само малку и тоа е тоа.

Отсутен jovanovmk

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #46 на: 29 Септември 2012, 16:03:20 pm »
Ако е црвен и ти е мерен на колку замрзнува тогаш што има да менуваш. Тој е long life. Можиш евентуално да дотриш ако ти има троа испарено.
Мојот го меревме беше -25  - 28 степени, а и малку истече за време на сервис. Така да ќе си дотурам само малку и тоа е тоа.

Да црвен е фабричкиот значи е парафлу. И го мерам обично пред зима, ама сега нешто се расчитав по нет демек требало да се мења на макс. 5 години оти би можело да му наштети на колата ако не се сменел. И сега баш го измерив покажа -35.
А и од казанчето колку што можам да видам не е матен значи нормално црвен си е

Uploaded with ImageShack.us

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #47 на: 29 Септември 2012, 16:03:55 pm »
Моментално имам црвен, како е купена колата..Ај некој нека објасни што има разлика помеѓу црвениот и синиот антифриз. И така планирам да го сменам тој црвениот поради:

- на сервис, кога ваделе некој дел (водната пумпа мислам) истекло мала количина од антифризот, па морав да му дотурам дестилирана вода летово и со тоа е поразреден количински, така да не верувам дека ке држи многу.

- Којзнае кога последен пат е сменет во Словенија. И да ти каже газдата вчера го сменив, не е за верување.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11810
  • Архитект
« Одговори #48 на: 29 Септември 2012, 16:19:24 pm »
Ако е црвен не мора да го менуваш. Тој трае долго. Да не речам, за стално.
А не е лошо да го провериш до колку издржува. Оди кај некој сервисер нека ти провери, 30 сек работа е тоа. Така ќе знаеш дали ти е за менување или не.

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #49 на: 29 Септември 2012, 16:21:42 pm »
Да црвениот трае доживотно,ај не прај празни муабети...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #50 на: 29 Септември 2012, 17:56:16 pm »
@Dean&Jovanov

Мењајте и не му ја мислите! 3-5 год трае Г12. Ако е црвен, не значи дека не е на база етилен гликол ... Ако покажува -35C, не значи дека нема да пени или нагризува и тн. Дуга прича, нека не те боли глава мењај ако се сомневаш во нешто или не прашувај ич !

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #51 на: 29 Септември 2012, 20:42:40 pm »
Фала Џиџи, и мене ми беше тоа муабетот. Којзнае сопственикот во Словенија дали го сменил, и кога  сменет последен пат...Може е стар 4-5 години досега. Кога веќе му сменив се од потрошен материјал, ке му сменам и антифриз, чисто да не го мислам зимата на ладното. како и да е, колата не стои надвор скоро никогаш (по возењето, веднаш оди во гаража), ама што си е сигурно, сигурно е. Џиџи, а каков антифриз да му земам, син..?

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #52 на: 29 Септември 2012, 20:47:56 pm »

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #53 на: 29 Септември 2012, 20:57:53 pm »
Зимно време не се става од синиот антифриз..? Барем така имам чуено..

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #54 на: 29 Септември 2012, 20:59:28 pm »
WTF man?

Од каде ова жити се?

90% од антифризот што се продава е син,така да нема логика ова.

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #55 на: 29 Септември 2012, 21:00:00 pm »
Хаха не, не - си слушал за течност за брисачи :D

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #56 на: 29 Септември 2012, 21:01:46 pm »
Аце, нема везе бе - оди у Ауто филтер на пример и земи си црвен G12 + од Арал на пример, врв е или незнам од која друга фирма имаше :D
ЕДИТ: Извини Ацика, мислев дека до мене е коментарот ... ;)

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #57 на: 29 Септември 2012, 21:06:19 pm »
WTF man?

Од каде ова жити се?

90% од антифризот што се продава е син,така да нема логика ова.

Моја грешка, несакајки сум ставил и едно не во реченицата..Мислев дека зимно време препорачуваат од синиот антифриз да се става, а црвениот бил за летно време (според некои муабети)

Цитат
Хаха не, не - си слушал за течност за брисачи

Упс моја грешка беше со "НЕ" во реченицата погоре, која ги збуни сите. како и да е мислев на синиот антифриз. Џиџи, сум чул за течност за стакла, и мојата течност е црвена со мирис на лаванда.

Отсутен deanMKD

• Редовен
« Одговори #58 на: 04 Октомври 2012, 01:11:49 am »
Денеска сменет антифриз..3 литра GM G12 црвен и 3 литра дестилирана вода..Антифриз 1л=280 ден..

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #59 на: 04 Октомври 2012, 02:34:38 am »
Веќе 3 години и ситно колку што е стара колата, антифризот не ми е сменет. Маршер ми кажа дека ако ми е зеленкасто-син дека му време за менување. Па ај пошто ми е прв пат, а на интернет не најдов марка на антифриз која што се препорачува за гетц, дај препорачајте некој антифриз и кажете отприлика како се движат цените или па да се јавам во овластен сервис и да ги прашам како антфриз ставаат. Она што успеав да најдам е дека треба да биде на база на етилен-гликол и да е за алуминимски хладњаци. Капацитете пишуе дека е 5.5 литра, тоа ваљда е за цела количина односно разреден антифриз.