Автор Тема: Formula 1 - Season 2019  (Прочитано 128391 пати)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43648
  • Il Moderatore
Одг: Formula 1 - Season 2019
« Одговори #630 на: 29 Септември 2019, 15:55:46 pm »
"Stop the car. Stop the car now."

MGU-K problem for Sebastian Vettel. He has pulled off to the side of the circuit and retires from the Russian GP.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #631 на: 29 Септември 2019, 16:00:37 pm »
Со какви и да стартуваш гуми, следните мора да бидат поинакви гуми.

Не, мислам (сигурен сум скоро 100%) дека правилото е во текот на трката мора да употребиш различни гуми барем еднаш, освен на трка декларирана како „дождлива“. Тоа значи со две влегувања, можеш два пати медиум  по ред и на крај софт да пукнеш ако ти е тоа тактика. Не значи дека мора да смениш различни гуми првиот пат кога ќе влезеш во бокс, туку мора во текот на трката да употребиш два типа гуми, а твое е кога и како ќе го напраиш тоа.

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #632 на: 29 Септември 2019, 16:13:40 pm »

Не, мислам (сигурен сум скоро 100%) дека правилото е во текот на трката мора да употребиш различни гуми барем еднаш, освен на трка декларирана како „дождлива“. Тоа значи со две влегувања, можеш два пати медиум  по ред и на крај софт да пукнеш ако ти е тоа тактика. Не значи дека мора да смениш различни гуми првиот пат кога ќе влезеш во бокс, туку мора во текот на трката да употребиш два типа гуми, а твое е кога и како ќе го напраиш тоа.
И јас сум речиси 100% сигурен :) Ако стартуваш со хард не можеш да ја завршиш трката со истите. Мора барем еднаш во бокс и да смениш во медиум или софт.
Истото важи за било кој тип на гума со кои би стартувал.

Со стратегија на повеќе влегугувања, мора барем еднаш да биде различен тип гума. Редоследот не е битен.

Мислам дека исто зборуваме ;D

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #633 на: 29 Септември 2019, 16:25:48 pm »
Ного ја тупете, правилата се ного едноставни мора да искористиш 2 различни типа на гуми за време на трка, и мора бар 1 да влезеш во бокс. Како ќе биде тоа не е битно.
Битно мерц ќе доминира и во наредните трки ако на ферари продолже да им свети чек енџи. Според мене сезоната е завршена :/

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2159
« Одговори #634 на: 29 Септември 2019, 16:33:08 pm »
Мене муабетот ми беше ако останеше со медиум најверојатно ќе останеше втор. Сепак беше многу поспор од Ветел ко плачеше. Ама па видовме како заврши тој....не знам кој погоди погоре дека викендов може да очекуваме бел чад од мотор на ферари. Е сега немаш чад ама...

Отсутен zlatkoa

• Сениор
  • Пораки: 3253
Formula 1 - Season 2019
« Одговори #635 на: 29 Септември 2019, 17:04:33 pm »
На Софт пневматици Ферари немможеа да парираат на Мерц.

На медиум пневматици Мерцот ги држеше ферари во ранг на .3 стотинки по круг.

Мерц се побрзи само што одлично менаџираат со ресурси. Не идат на сензации, возат и вложуваат толку колку што треба за победа. За разлика од Леклер на пример кој сака “ал ин” и наредната трка ќе има бел дим и од негов болид.

Ок е пациенти, Формула 1 не се врти околу Ферари. Моментално мерцедес заслужуваат двојна титула во секој поглед.

Ферари имаат уште многу да работат, а и треба да му ја залепи преку уши некој на Леклер затоа што многу го дигна носот момакот.

Мерцедес одлично ја изработеа радио комуникацијата, Хамилтон на неколку наврати им пушти водичка со “this guy are quick” за после да си ги испердашат како мајмунчиња.

Фантастична трка за моите Меклрен.

ПАПАТА Е ЦРНЕЦ. ДА ЖИВЕЕ ПАПАТА.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #636 на: 29 Септември 2019, 17:14:21 pm »
Izvini ovaka, kaj ke zavrsese Merc ako nemase safety car?

Samiot Toto Wolf isjavi deka ne sekogas pobeduva najbrziot bolid.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
Formula 1 - Season 2019
« Одговори #637 на: 29 Септември 2019, 17:18:17 pm »

Први.

Да немаше сејфти кар ќе сменеа Ферари медиум гуми, мерцедес софт.

Мерцедесите беа околу .7 секунди побрзи на софт ако ферари беа на медиум.

Ќе ги исплескаа пак.

Победата на мерцедеш беше јасна уште од петокот и саботата на тренинг кога вртеа кругови исклучиво на медиум пневматици.

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2662
« Одговори #638 на: 29 Септември 2019, 17:32:39 pm »
Sekoj si ima pravo na svoe mislenje, ili mozebi ne zborime za istata trka :)

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #639 на: 29 Септември 2019, 17:36:39 pm »

Први.

Да немаше сејфти кар ќе сменеа Ферари медиум гуми, мерцедес софт.

Мерцедесите беа околу .7 секунди побрзи на софт ако ферари беа на медиум.

Ќе ги исплескаа пак.

Победата на мерцедеш беше јасна уште од петокот и саботата на тренинг кога вртеа кругови исклучиво на медиум пневматици.
Стратегијата на Мерцедес беше во тој правец но со неизвесен исход.
Во меѓувреме, безбедносното возило им легна ;D

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #640 на: 29 Септември 2019, 17:39:03 pm »

И јас сум речиси 100% сигурен :) Ако стартуваш со хард не можеш да ја завршиш трката со истите. Мора барем еднаш во бокс и да смениш во медиум или софт.
Истото важи за било кој тип на гума со кои би стартувал.

Со стратегија на повеќе влегугувања, мора барем еднаш да биде различен тип гума. Редоследот не е битен.

Мислам дека исто зборуваме ;D

Да, само ти кажа „со какви и да стартуваш, следните мора да бидат поинакви“. Не мора следните да бидат поинакви, ако е стратегија со две влегувања.
Пр: стартува со софт, влегува во бокс пак става софт. Во овој случај не ставил поинакви, но мора да застане уште еднаш за да стави поинакви за да го „испоштуе“ правилото дека мора да смени тип на гуми. 

Ного ја тупете,

Форум е....

Отсутен Mikius

• Легенда
« Одговори #641 на: 29 Септември 2019, 18:10:24 pm »
Се извинувам што не се искажав попрецизно, мислев на второто влегување на Леклерк. Третото беше изнудено од околностите.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20632
« Одговори #642 на: 29 Септември 2019, 19:07:47 pm »
Се решив да глеам формула... Ми кажаа у 14:00 да пуштам, па пуштив во 13:50, си викам да фатам и пред трка муабети... Глеам 40ти круг или така нешто, Фетел го нема, Рикиардо исто, Раиконен негде усвет, Хамилтон ги кине свите... Не најдов ништо конкретно интересно, башка ме наапаа РТЛ со рекламите...
Ќе видиме дали ќе се решам наредната да ја гледам :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен zlatkoa

• Сениор
Formula 1 - Season 2019
« Одговори #643 на: 29 Септември 2019, 19:12:17 pm »
Леклер ако останеше на Медиум пневматици и не сменеше на Софт ќе го јадеше дебело.

Ферари знаеја дека Мерцедесите ќе ги прелетаат, па пробаа со софт пневматици да покажат заби. Нормално драма queen побара “give me all” и после виде каде му е местото.

Ботас го држеше над секунда Леклер за да му го расипе ДРС стинтот, а и тогаш кога беше Леклер под секунда неможеше да го помине Ботас со “give me all” пуштено на најјако.

Мерцедес играат многу калкулантски и рационално, ги оставаат Ферари почесто да се во “give me all” мод. На долгорочен план, Мерцедес собираат бодови особено на стазите кде што Ферари се побрзи, на краткорочен план оставаат Ферари фан рајата да се пали дека ете има потенцијал за титула.

Не би ме чудело да видиме бел дим од болидот на Леклер следната трка. Премногу долго го вртеше Леклер моторот додека го бркаше Ботас. Пред крајот вртеше еден круг за да го олади болидот и да атакува на најбрз круг. И нормално Хамилтон им покажа каде им е местото со .7 стотинки подобрување на момемталниот најбрз круг. И постави рекорд на патеката.

Ако внимателно ја слушавте радио комуникацијата на Хамилтон после првото влегување на Ферари во бокс, преку радио му рекоа : Ferari had pitted, keep your head down. Потоа му рекоа дека пневматиците имаат таргет + 15. Јасно е дека Мерцедесот добро вози на Медиум на долг рок, и тоа го користеа за да ги држат Ферари во тесен распон позади нив за да ги исплескаат после бокс со промена на Софт гуми.

Е сега се случи сејфти кар и нормално тоа беше дополнителен џокер кој што Ферари им го дадоа.

Ама и да не се случеше сејфти кар Мерцедесите ќе беа повторно први.

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2648
« Одговори #644 на: 29 Септември 2019, 19:14:32 pm »
Едит: двете ферариња оваа трка имаа шанси за победа.
А за мерц.Во најлош случај ќе завршеа на 2ро и 3то место. Или 3то + 4то. Што не е лошо.
Од тука натаму веќе ја имаат таа комоција, да си бидат било дека сакаат во првите 10 места што носат бодови. Двојна титула им е загарантирана.

Проблемот што ферари го имаат е дека во 5 од 16 трки, бар едно ферари е надвор од бодови (3 пати имаа dnf) и така мерц се одлепи мноогу во бодови..

Тоа ми е маката со Ф1 во последните години, обично шампионот се знае 4-5 трки пред крајот на сезоната, со многу повеќе бодови предност од тој зад него кој најчесто му е тимски колега а не противник од друг тим.

Искрено мене ми е сеедно дали леклер или фетел би се борел за титула се додека им се замешаат на мерцедесите
« Последно менување: 29 Септември 2019, 19:23:08 pm brm brm »