Автор Тема: Formula 1 - Season 2019  (Прочитано 142279 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
Одг: Formula 1 - Season 2019
« Одговори #240 на: 10 Јуни 2019, 02:52:01 am »
A vozenje kola 350km/h bezbedno e?
Aj neka ja baniraaat cela formula deka ne e bezbedno.

Abe ajde sve nekoi namestaljki u korist na Merc. Posledno sto sluznav i gumite gi ima Pireli modificirano za da im odgovaraat na Merc....

A kaj pa se zaleta pa Hamilton, ponebezbedno bese od negova strana ako veke se gleda na toa.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #241 на: 10 Јуни 2019, 07:01:27 am »
Педерски потег од ФИА, искрено мислев дека немаше да дадат казна на никој поради инцидентот. Што е тоа е.

Убаво си кажа Ветел

Цитат
You know, I’m a purist, I love going back, looking at the old cars, the old drivers, it is an honour to meet them and talk to them – they are heroes in a way. I really love that but I just wish I was as good as I am, doing what I do, but being in their time rather than today. It is not just about that decision, it is other decisions as well. The wording, when people come on the radio, we sort of have an official language and I think it is wrong. I think we should be able to say what we think, but we are not. In this regard, I disagree with where the sport is now. You have all this wording, yeah, you gain an advantage, you avoided a collision – I just think it is wrong. It is not really what we are doing in the car. It is racing, it is common sense and if there is a hazard on the track, it is quite natural to slow down. Lewis [Hamilton] obviously had to react but, for me, that is racing and a lot of the people I mentioned earlier, the old F1 drivers and people on the grandstand would just agree this part of racing. But nowadays it is I don’t like it, we all sound a bit like lawyers, using an official language and it gives no edge to the people, to the sport and, ultimately, it is not the sport I fell in love with. Lewis and myself, we share great respect, because we have achieved so much in the sport. It is just I am not happy about all this complaining that we have seen so many times.
« Последно менување: 10 Јуни 2019, 07:06:55 am vlatko.klp »

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #242 на: 10 Јуни 2019, 08:13:00 am »
Фетел е најслабиот возач што Ферари го имале во последните 30-40 години.

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Добро е, се поправаш, ја намали временската рамка на 30-40 години. До крај на сезона, можда ќе пишеш дека бил и најбољи возач ;D

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AngelSK

• Редовен
  • Пораки: 1880
« Одговори #243 на: 10 Јуни 2019, 08:31:59 am »

Abe ajde sve nekoi namestaljki u korist na Merc. Posledno sto sluznav i gumite gi ima Pireli modificirano za da im odgovaraat na Merc....

A kaj pa se zaleta pa Hamilton, ponebezbedno bese od negova strana ako veke se gleda na toa.

Немаше ништо не безбедно од страна на Хамилтон, виде шанса без болид пред него на патека, тргна кон прво место, Ветел се приклучи на патеката, Хамилтон избега скрос десно за да не се закачат, Ветел сврте скрос десно. Не е лошо да ги прочитате правилата, пак ќе повторам, тој што ја напушта патеката, при приклучување треба безбедно да се врати на патеката, понекогаш тоа значи и комплетно застанување и чекање да го изминат болидите за да се избегне судир, па да се врати после. Тој што останува на патеката, нема што да чека да се вратат тие што се надвор од патеката.

Последно што знам, Ферари ќе се жалат на одлуката, ќе видиме дали ќе биде прифатена жалбата. Од аспект на правилата, пеналот од 5 секунди е комплетно оправдан, од аспект на конзистентноста на ФИА, и фаворизирање на Хамилтон во одредени ситуации, се приметува понекогаш дека постои.

Околу гумите не знам дали ги имаат модифицирано или не, мислам дека Ферари имаат многу работа да се средат внатрешно, да ја зголемат професионалноста, да не го зафркнуваат ЛеКлерк секоја трка со оставање на патека подолго од што треба.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #244 на: 10 Јуни 2019, 08:43:43 am »
Никој од Ферари не му соопштил на Леклер дека Фетел има 5 секунди казна и дека малиот може да стигне лесно до 2 место. 1 секундна беше зортот што требаше да го симне во последните 2 круга, што беше сосема остварливо.

Во последниот круг Леклерк скина скоро 1.5s. Баш и го пратев, ама едноставно му снема кругови. И да му кажеа за казната пак можи немаше да стигни.

Игра некој од вас https://fantasy.formula1.com/
?
Ми кажуваше едно другарче, и заклучив:
- правилата му се попара (се собираат поени, се одземаат, турбо не турбо, глупости...)
- награди никакви (на колку милиони играчи?, и на крајот му даваат вип пасс на двајца на некоја трка што ги кошта ништо?)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #245 на: 10 Јуни 2019, 09:17:52 am »
Никој од Ферари не му соопштил на Леклер дека Фетел има 5 секунди казна и дека малиот може да стигне лесно до 2 место. 1 секундна беше зортот што требаше да го симне во последните 2 круга, што беше сосема остварливо.

Плукаат по ФИА дека се шупаци и гомнари, а самите тие се шупаци од невидени размери.

Правда за Леклер.

https://www.racefans.net/2019/06/09/ferrari-didnt-tell-leclerc-about-vettels-penalty/

Му е*аа  сѐ на детево, и желба за трка и радост од постигнати резултати. Секоја трка му го сместуваат „другарски“. На негови години Макс ораше по стазиве а цел тим му викаше дека е супер. И сега е супер, зошто знае дека цел тим стои зад него.

Отсутен Stratro

• Легенда
  • Пораки: 22224
« Одговори #246 на: 10 Јуни 2019, 14:28:55 pm »

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #247 на: 10 Јуни 2019, 17:08:51 pm »
Игра некој од вас https://fantasy.formula1.com/
?

Јас имам направено 2 тима таму. Ама стварно не ја сфаќам поентата. Имам освоено некој бод... И тоа е.. не се прави ништо конкретно

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #248 на: 11 Јуни 2019, 14:41:02 pm »

Немаше ништо не безбедно од страна на Хамилтон, виде шанса без болид пред него на патека, тргна кон прво место, Ветел се приклучи на патеката, Хамилтон избега скрос десно за да не се закачат, Ветел сврте скрос десно. Не е лошо да ги прочитате правилата, пак ќе повторам, тој што ја напушта патеката, при приклучување треба безбедно да се врати на патеката, понекогаш тоа значи и комплетно застанување и чекање да го изминат болидите за да се избегне судир, па да се врати после. Тој што останува на патеката, нема што да чека да се вратат тие што се надвор од патеката.

Последно што знам, Ферари ќе се жалат на одлуката, ќе видиме дали ќе биде прифатена жалбата. Од аспект на правилата, пеналот од 5 секунди е комплетно оправдан, од аспект на конзистентноста на ФИА, и фаворизирање на Хамилтон во одредени ситуации, се приметува понекогаш дека постои.

Околу гумите не знам дали ги имаат модифицирано или не, мислам дека Ферари имаат многу работа да се средат внатрешно, да ја зголемат професионалноста, да не го зафркнуваат ЛеКлерк секоја трка со оставање на патека подолго од што треба.

Da, taka pisuva vo praviloto. Ama edno e na hartija a drugo sto realno ke se sluci vo trka. Ako bukvalno se citaat i slepo primenuvaat ke zaebat rabota kako sto sega bese slucaj. Vetel ne se "vrakase" na pateka po izletuvanjeto, ne bese klasicen takov slucaj. Izleta na treva, odvaj go dodrza bolidot i se vrati na staza sve vo del od sekunda.

Gi gledav izjavite po trkata, i site ednoglasno izjavija deka procenkata na FIA ne e bas na mesto. Toa bese klasicen trkacki incident. Ferari zasluzi pobeda na ovaa trka/vikend bea podobri i Mercedes toa i go prizna.
Duri i Hamilton go povlece Vetel da se kaci so nego na pobednicki podium za prvo mesto. Najubavo vide i oseti Hamilton deka nemase losi nameri od Vetel, posteno se ponasase i nevide keif vo takva pobeda. Bravo za nego.

Vetel zgresil, da zgresi. Ama pred toa Hamilton na dvapati gresese i mu blokirase predno desno trkalo dur go brkase Vetel, i sto sea treba da se rece slab vozac deka e? Imase uste 18 kruga zosto ne go pomina, i 10 pred toa?
Site gi turkaat bolidite do krajni granici, odi sedi pa vozi...

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #249 на: 11 Јуни 2019, 17:34:13 pm »

Da, taka pisuva vo praviloto. Ama edno e na hartija a drugo sto realno ke se sluci vo trka. Ako bukvalno se citaat i slepo primenuvaat ke zaebat rabota kako sto sega bese slucaj. Vetel ne se "vrakase" na pateka po izletuvanjeto, ne bese klasicen takov slucaj. Izleta na treva, odvaj go dodrza bolidot i se vrati na staza sve vo del od sekunda.

Gi gledav izjavite po trkata, i site ednoglasno izjavija deka procenkata na FIA ne e bas na mesto. Toa bese klasicen trkacki incident. Ferari zasluzi pobeda na ovaa trka/vikend bea podobri i Mercedes toa i go prizna.
Duri i Hamilton go povlece Vetel da se kaci so nego na pobednicki podium za prvo mesto. Najubavo vide i oseti Hamilton deka nemase losi nameri od Vetel, posteno se ponasase i nevide keif vo takva pobeda. Bravo za nego.

Vetel zgresil, da zgresi. Ama pred toa Hamilton na dvapati gresese i mu blokirase predno desno trkalo dur go brkase Vetel, i sto sea treba da se rece slab vozac deka e? Imase uste 18 kruga zosto ne go pomina, i 10 pred toa?
Site gi turkaat bolidite do krajni granici, odi sedi pa vozi...

Јас воопшто не реков дека Ветел не е добар возач, сепак човекот има освоено 4 титули.

Околу инцидентот, како што реков, Ветел си доби казна за не безбедно враќање и блокирање на возачот позади него, мое лично мислење е дека Ветел намерно ја затвори десната страна, и покрај тоа што изгуби контрола и излета надвор од патека, при враќање на патека можеше да се врати скрос на левата страна, сепак он реши што е можно побрзо да се врати и да спречи да биде поминат. Има неколку видеа, слободно пуштете ги, анализирајте ги и ќе приметите дека тоа губење на контрола не беше кој знае какво па он да мораше скрос десно да излезе, кога он се врати на патеката, десната страна беше чиста се додека не реши со дополнителен десен маневар да ја затвори.

Дополнително си имаат податоци во ФИА од болидот, како се однесувал, Ферари слободно може да отиде и да ја обжали одлуката, па да се провери дали се они во право, или стјуардите.

Како фанови на Ферари, прашајте се зошто ја гледате само страната на Ветел. Хамилтон комотно ќе го поминеше да не беше блокиран, но беше блокиран од возач кој се врати не безбедно на патеката, ако немаше пенал, оштетената страна ќе беше Хамилтон и Мерцедес.

Тоа дали на Хамилтон му прогледувале низ прсти, е не конзистентност на стјуардите и може да се жалите само за не конзистентноста, но не и за тоа дека требаше да му се прогледа низ прсти на Ветел иако ги прекрши правилата.

Ова е мое лично мислење, можеби на некого ќе му се допаѓа, на некого не.
Хамилтон што го подигна Ветел на подиум на прво место, беше едноставно еден гест за да се ублажи ситуацијата, сигурно нема да рече дека Ветел требаше да остане на прво место, сепак заради него можеше воопшто да не ја заврши трката доколку не закочеше кога беше блокиран.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6814
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #250 на: 12 Јуни 2019, 14:05:06 pm »
Хамилтон ти е голем политичар, знае како треба со масата.

А гарант до второ колено се му искара на Ветел во тајните одаи.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #251 на: 12 Јуни 2019, 15:52:41 pm »

Па и јас така би изиграл како него, ти не?

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #252 на: 12 Јуни 2019, 20:24:43 pm »
Sepak celata situacija ne bese za kazna. Ispadna deka praviloto e "zloupotrebeno" odnosno prekumerno potencirano na nekakva nebezbednost.
Pa sto ako kocel Hamilton, kocat mnogu poagresivno na sekoja krivina. Celiot sport e daleku od bezbeden.
Ama ete ako nekoj saka da najde izgovor moze da se povika na praviloto, ama samo kako opravduvanje a ne kako realna situacija za kazna.
Imase poveke argumenti da ne se kazni otkolku da se kazni.
Ako Hamilton bese dovolno pobrz ke go pominese Vetel i pred i po incidentot. Ama ne bese vo moznost da go prestigne.

Normalno e deka ke ima podeleni mislenja, i sekoj si ima pravo na svoe mislenje. Me interesirase sto mislat drugite od avto sportot, daleku e pogolem brojot na izjavi deka ne bese za kazna.

Eve sto misli Villeneuve:
https://www.motorsport.com/f1/news/villeneuve-vettel-penalty-ricciardo-canada/4467183/

A eve i sto mislat eden kup trkaci, ima mnogu interesni izjavi.
https://www.motorsport.com/f1/news/vettel-penalty-social-media-reaction/4461262/

Отсутен brm brm

• Редовен
  • Пораки: 2653
« Одговори #253 на: 12 Јуни 2019, 21:31:06 pm »

Па и јас така би изиграл како него, ти не?
Хамилтон некако почна на сила да се прави љубезен. Не би реагирале така, ни ние нити побеќето возачи. Ќе си бидат искрени. Прво, кога Фетел се паркираше пред боксовите хам. застана демек да му понуди превоз. Абе ајде, нема тој болид ако сака да оди. Второ, насила го тегнеше за рака да го качи на подиум до него. Не е љубезност на сила да се фалиш види колку сум поштен.
Многу ми е неприродно и лицемерно и баш така, насилно.
И на крај на секоја трка, "ве сакам ситее😁😁" го слушал Тошето кога бил помлад вројатно...

Отсутен AngelSK

• Редовен
« Одговори #254 на: 13 Јуни 2019, 21:16:29 pm »
https://www.facebook.com/Formula1/videos/1230534500440714/   Еве тоа што зборев, детално објаснето на видео.