A vozenje kola 350km/h bezbedno e?
Aj neka ja baniraaat cela formula deka ne e bezbedno.
Abe ajde sve nekoi namestaljki u korist na Merc. Posledno sto sluznav i gumite gi ima Pireli modificirano za da im odgovaraat na Merc....
A kaj pa se zaleta pa Hamilton, ponebezbedno bese od negova strana ako veke se gleda na toa.
Немаше ништо не безбедно од страна на Хамилтон, виде шанса без болид пред него на патека, тргна кон прво место, Ветел се приклучи на патеката, Хамилтон избега скрос десно за да не се закачат, Ветел сврте скрос десно. Не е лошо да ги прочитате правилата, пак ќе повторам, тој што ја напушта патеката, при приклучување треба безбедно да се врати на патеката, понекогаш тоа значи и комплетно застанување и чекање да го изминат болидите за да се избегне судир, па да се врати после. Тој што останува на патеката, нема што да чека да се вратат тие што се надвор од патеката.
Последно што знам, Ферари ќе се жалат на одлуката, ќе видиме дали ќе биде прифатена жалбата. Од аспект на правилата, пеналот од 5 секунди е комплетно оправдан, од аспект на конзистентноста на ФИА, и фаворизирање на Хамилтон во одредени ситуации, се приметува понекогаш дека постои.
Околу гумите не знам дали ги имаат модифицирано или не, мислам дека Ферари имаат многу работа да се средат внатрешно, да ја зголемат професионалноста, да не го зафркнуваат ЛеКлерк секоја трка со оставање на патека подолго од што треба.
Da, taka pisuva vo praviloto. Ama edno e na hartija a drugo sto realno ke se sluci vo trka. Ako bukvalno se citaat i slepo primenuvaat ke zaebat rabota kako sto sega bese slucaj. Vetel ne se "vrakase" na pateka po izletuvanjeto, ne bese klasicen takov slucaj. Izleta na treva, odvaj go dodrza bolidot i se vrati na staza sve vo del od sekunda.
Gi gledav izjavite po trkata, i site ednoglasno izjavija deka procenkata na FIA ne e bas na mesto. Toa bese klasicen trkacki incident. Ferari zasluzi pobeda na ovaa trka/vikend bea podobri i Mercedes toa i go prizna.
Duri i Hamilton go povlece Vetel da se kaci so nego na pobednicki podium za prvo mesto. Najubavo vide i oseti Hamilton deka nemase losi nameri od Vetel, posteno se ponasase i nevide keif vo takva pobeda. Bravo za nego.
Vetel zgresil, da zgresi. Ama pred toa Hamilton na dvapati gresese i mu blokirase predno desno trkalo dur go brkase Vetel, i sto sea treba da se rece slab vozac deka e? Imase uste 18 kruga zosto ne go pomina, i 10 pred toa?
Site gi turkaat bolidite do krajni granici, odi sedi pa vozi...
Јас воопшто не реков дека Ветел не е добар возач, сепак човекот има освоено 4 титули.
Околу инцидентот, како што реков, Ветел си доби казна за не безбедно враќање и блокирање на возачот позади него, мое лично мислење е дека Ветел намерно ја затвори десната страна, и покрај тоа што изгуби контрола и излета надвор од патека, при враќање на патека можеше да се врати скрос на левата страна, сепак он реши што е можно побрзо да се врати и да спречи да биде поминат. Има неколку видеа, слободно пуштете ги, анализирајте ги и ќе приметите дека тоа губење на контрола не беше кој знае какво па он да мораше скрос десно да излезе, кога он се врати на патеката, десната страна беше чиста се додека не реши со дополнителен десен маневар да ја затвори.
Дополнително си имаат податоци во ФИА од болидот, како се однесувал, Ферари слободно може да отиде и да ја обжали одлуката, па да се провери дали се они во право, или стјуардите.
Како фанови на Ферари, прашајте се зошто ја гледате само страната на Ветел. Хамилтон комотно ќе го поминеше да не беше блокиран, но беше блокиран од возач кој се врати не безбедно на патеката, ако немаше пенал, оштетената страна ќе беше Хамилтон и Мерцедес.
Тоа дали на Хамилтон му прогледувале низ прсти, е не конзистентност на стјуардите и може да се жалите само за не конзистентноста, но не и за тоа дека требаше да му се прогледа низ прсти на Ветел иако ги прекрши правилата.
Ова е мое лично мислење, можеби на некого ќе му се допаѓа, на некого не.
Хамилтон што го подигна Ветел на подиум на прво место, беше едноставно еден гест за да се ублажи ситуацијата, сигурно нема да рече дека Ветел требаше да остане на прво место, сепак заради него можеше воопшто да не ја заврши трката доколку не закочеше кога беше блокиран.