Автор Тема: Пренесување на попуст на полиса на ново возило  (Прочитано 6288 пати)

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 773
Дали постои можност при купување на половно возило да се пренесе попустот на полисата за осигурување кој го има сопственикот на предходното негово возило?

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6768
  • Бенве сие бенве
Одг: Пренесување на попуст на полиса на ново возило
« Одговори #1 на: 20 Јануари 2019, 17:35:00 pm »
Може.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8705
  • Пичлеме
« Одговори #3 на: 20 Јануари 2019, 18:29:50 pm »
Не. Попустот важи за носителот на полисата, а не на возилото. Носителот на полисата можи да го искористи попустот на друго негово возило.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1848
« Одговори #4 на: 20 Јануари 2019, 19:06:12 pm »
Moze.
Imas vozilo go prodavas, pa kupuvas drugo I od prethodnoto popustot se prefrla na novoto.
Uslov e da nema drugi vozila na istoto ime I da ne se poklopuva nitu eden den liceto da e sopstvenik na dve vozila.
Na kratko, prodavas pa kupuvas, da ne e kupuvas pa prodavas.
Drug uslov, od prodazbata na staroto vozilo da ne e pominato povekje od edna godina do kupuvanje na drugoto.

Отсутен archera

• Почетник
  • *
  • Пораки: 36
« Одговори #5 на: 20 Јануари 2019, 20:08:09 pm »
Јас колку што знам, може. Само чувај си купопродажни договори и фискална/уплатница од уплата за полисата, во случај да побараат прилог.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #6 на: 20 Јануари 2019, 21:07:06 pm »
Не го сфатив точно прашањето, ама сега ми се разјасни... да не компицирам кај се збунав... да, ти важи попустот од осигурителната компанија на другото возило :)

Се извинувам.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #7 на: 20 Јануари 2019, 21:21:16 pm »
Има некоја посебна процедура? Дека верувам дека ако отидам на шалтер и им дадам документи нема да го суредат зашо не им е во интерес баш. Возилото кое го продадовме имаше 40% попуст, а возилото кое го купивме има регистрација до 20.02 што значи дека уште од утре може да се регистрира.

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пичлеме
« Одговори #8 на: 20 Јануари 2019, 21:33:37 pm »
Татко ми така направи, продаде возило и на следното (моменталното кое го вози) си го задржа попустот... за документи не сум сигурен, агентот од осигурителната си ги води тие ствари, пријател му е... :)

Во секој случај можи.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10138
« Одговори #9 на: 20 Јануари 2019, 21:42:36 pm »
Кога дознав за таа можност од една осигурителна компанија ми комплицираа па си отидов во друга.

За нова кола во мојот случај требаше: фактура од новото возило и купопродажен договор од претходното возило.

Морав да поправам се извинувам.

Полиса требаше за наредната регистрација бидејки попустот мистериозно исчезнал, па мораше повторно да се интервенира.
« Последно менување: 20 Јануари 2019, 21:55:26 pm Mikius »

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6469
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #10 на: 21 Јануари 2019, 09:44:13 am »

Imas vozilo go prodavas, pa kupuvas drugo I od prethodnoto popustot se prefrla na novoto.
Uslov e da nema drugi vozila na istoto ime I da ne se poklopuva nitu eden den liceto da e sopstvenik na dve vozila.
Na kratko, prodavas pa kupuvas, da ne e kupuvas pa prodavas.
Па не баш, имав (имам сеуште) возило на мое име, помината регистрација, купувам друго половно, и тоа на мое име,
не ја регистрирам претходната, другава ја регистрирам го префрлувам попустот.

Присутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1848
« Одговори #11 на: 21 Јануари 2019, 10:04:46 am »
Ако така викаш така нека биде.
Јас знам дека додека не се тргне бонусот од едно возило неможе да се префрли на друго возило на исто лице.
Во твојов случај претпоставувам е тргнат бонусот од нерегистрираното возило, па сега ако го регистрираш, тоа ќе ти биде без бонус.
Е сега како е тргнат... тоа незнам.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6469
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #12 на: 21 Јануари 2019, 10:26:23 am »
Tака некако, само малку ги мешате работите со бонусот, тој оди на чоек не на кола, е сега не работам осигурување,
ама можно е да не можиш да осигураш друга кола во една година а да го задржиш попустот, пошто ако сум дилер на плац и имам на мене 55% попуст, сите ќе ги регистрирам една по една.

Се подумав малку и повеќе од година не ми беше регистрирана претходната и затоа можеби го задржав попустот.

Па и во право можеби беше ако сакаш да регистрираш друга кола на твое име и задржиш попустот во истата година мораш да ја имаш продадено претходната.

Отсутен SirPsyhoSexy

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 21 Јануари 2019, 15:00:50 pm »
Update:

Денес отидовме на технички, ни го побараа купопродажниот договор од возилото кое го продадовме и возилото кое го купивме, ги скенираа и ни рекоа утре да одиме за нова сообраќајна и нова полиса.

Отсутен vladimir_1

• Редовен
  • Пораки: 1082
« Одговори #14 на: 14 Февруари 2019, 00:31:26 am »
Значи јас ке си имам проблеми да го префрлам бонусот од мегано на алфата , пошто го загинав купопродажниот договор од меганот?  :-X