Автор Тема: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara  (Прочитано 126927 пати)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 857
  • ...кад звизде шурикени.
Одг: kupuvanje na novo vozilo KIA Sportage vs SUZUKI Vitara
« Одговори #240 на: 05 Декември 2018, 10:47:26 am »
Еднаш се живее. /s

На 007 му успеа двапати.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #241 на: 05 Декември 2018, 10:52:21 am »
Киава реално има пра-историски мотор каде што одржувањето не би требало да се разликува од модерен хечбек или седан. Единствен трошок што би бил поголем се гумите. Барем првите 5 години. Регистрација појма немам како иде може и тоа да игра некоја улога.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #242 на: 05 Декември 2018, 10:53:34 am »
Пунто 2 1.1 ќе биде побрзо од таа киа.

Sent from my VTR-L29 using Tapatalk

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #243 на: 05 Декември 2018, 10:58:27 am »
Новиот 1.6 GDi мотор со директно вбризгување и EURO 6d стандард не само што не е праисториски, туку е меѓу најновите мотори на нашиот пазар. Другите не ни почнале со носење на EURO 6d.

Далеку од тоа дека е брз, ама дека е стар - воопшто не е. Мислам дека мешате со 1.6MPi мотори.

Отсутен eko13

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 70
« Одговори #244 на: 05 Декември 2018, 11:04:50 am »
Друже врска цените после нова година дека ќе бидат пониски...

Веќе скоро година дена му се лигавам на Голфот...ценовникот последен им е од 11.17 а пред тоа уште го имам и тој од 03.17 каде што цените се околу 300 еур пониски....пред 1 недела ми рекоа дека спремаат нов ценовник па неможат да ми дадат најточна понуда затоа што ке се качела цената за 200-300 еур.

Кај Витарата, новиве турбо мотори ги донесоа пред некој месец и го сменија ценовникот...околу 500 еур се поскапи од претходните атмо мотори...мислам дека стариот ценовник уште некаде се моташе кај нив на страната....

Така да нов ценовник НЕМА ТЕОРИЈА да биде 500-800 еур поевтин....нема шанси...2% ради инфлација да ги качат цените годишно ете ти 300 еур плус.

Јас бар до сега не сум сретнал обновен ценовник да биде поевтин од претходниот кај авто куќиве...ако грешам нека ме корегираат поискусниве форумџии

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #245 на: 05 Декември 2018, 11:13:30 am »
1.6 gdi се нуди од 2012 во киа сид. Тоа што добил еуро 6д стандард нема никаква врска со фактот дека моторот технолошки нема ништо ново. Мотори со директно вбризгување не се никаква нова технологија. Затоа и се нуди по цена од 17к незнам што сакате поевтино од џипче.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #246 на: 05 Декември 2018, 11:18:27 am »
Башка е со ланче.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 117
« Одговори #247 на: 05 Декември 2018, 13:29:24 pm »
Pa da , go imas i toj moment. Najtinja ke bide sega da ja zemam i da vidam vo februari cenata namalena za 500-800 evra  :o :o  :-\
A od druga strana pa, sekogas ima mala sansa cenata da bide povisoka od ova... sto ne bi trebalo ...

Намалена дека ќе биде малку тешко. Оти па искуството покажува дека цените на колите континуирано паѓаат и дилерите си ги намалуваат профитите.

Da, kamata e podobra,  no drugar, imaat uslov KASKO osigruvanje a toa e 500 EVRA sekoja godina, dodeka go plakas kreditot. sto e mng...
Ili mozda imas nekade avtomobilski kredit  so zalog, no bez  kasko ??
Dokolku ima neshto te molam posoci... kolata e resena od strana na izbor i boja uste so tocnost da go odredam kredit

Нема ни да навлегувам во муабетот дека не планираш да земеш каско за ново возило. Лично убедување и се тоа (фрлени пари, глупост, ве лажат уште итн) настрана, банките за кредит прифаќаат каско со франшиза до 500Е.

Во превод, на сумата која ја сметаш, со франшиза од 500Е, износот на премијата е помал од 200Е. А не 500/600.

Од друга страна, дали при изборот на возило, и ценовна рамка, размислуваше за следното:

1. Димензија и цена на гуми (летен сет, зимски сет, ротации, тркала итн);
2. Цена за сервис (фрекфенција, опсег, локација);
3. Регистрација (сума, фрекфенција, потреба од зелени картони итн).

Многу ретко овде (со навистина чесни исклучоци) се дискутира за вкупен трошок на сопственост (груб превод на Total Cost of Ownership). Цената на возилото не е само она што го плаќаш во салон.

1.Iskreno ova so kaskoto ne go razbirav bash, mislev deka e 500 ili nad 500 evra godisno, za sekoja godina dodeka trae kreditot.  Mozes malce da pojasnes za kaskoto ?
((  inace mozam da zemam od HALK ili od NLB ))

2.Za gumite se rasprasav. Doaga okolu 20.000 nesto za 4ri gumi so se montaza.   Malce ne sum naviknat na ovaa suma, bidejki do sega sum plakal oolu 12.000 den.  NO toa e sto e :)
Za toa takvo vozilo 20.000 den za gumi. Toj fakt e prifaten.

3.Cenata na servis, osnoven servis kako site filtri i promena ulje i so rabotna raka e od 5000-6000 den vo ovlasten salon. Sto toa mi e okej.  Bidejki na mojata segasna kola e-klasa mercedes od 2000ta kosta okolu 5000 den :)

4.Registracija e ednas godisno zaedno so zelen karton i toa me kosta isto kolku sto i kolava sto ja imam.  13.000 e reg+osig so zelen do 20.000

Suma sumaru vo odnos na kolava sto ja imam stara 18god....  So novata gumi poskapi i tolku.  nasproti mirna glava vo narednite 10 god... novo stabilno doverlivo vozilo.
dodeka na ova, koga togas servisi delovi ke si go baraat svoeto....

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #248 на: 05 Декември 2018, 13:38:41 pm »
Спортажот доаѓа со идеални гуми за нашето поднебје. 215/70R16. Секако на еднобоен бандаж.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #249 на: 05 Декември 2018, 13:44:24 pm »
Спортажот доаѓа со идеални гуми за нашето поднебје. 215/70R16. Секако на еднобоен бандаж.
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

da.da. za ovaa dimenzija mislam deka cenite im pocnuvaat od 5000 den... marka kako tigar da receme ... poeftino od 5000 nz dali ima nekade...(gumi+montaza)

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #250 на: 05 Декември 2018, 14:38:46 pm »
Убаво си размислил тогаш.

1.Iskreno ova so kaskoto ne go razbirav bash, mislev deka e 500 ili nad 500 evra godisno, za sekoja godina dodeka trae kreditot.  Mozes malce da pojasnes za kaskoto ?

Премијата на каско осигурување (сумата која ја плаќаш на годишно ниво) зависи од (во најмала рака):

1. Сумата на осигурување (цената на возилото);
2. Франшиза (сумата со кој учествуваш во штетата - ако имаш побарување на штета од осигурителна компанија - таа сума ја покриваш ти);
3. Останати услуги од компанијата;
4. Евентуални бонуси од непријавени штети итн.

Еве ти еден калкулатор што го најдов набрзина, па внеси си параметри и види:

http://www.insurancepolicy.com.mk/patnicki.asp

Во основа, колку поголема франшиза побараш, толку ти е помала премијата (сумата што ја плаќаш на годишно ниво). Води сметка, повторно, дека франшизата е сума со која ти учествуваш во покривањето на штетата. Лаички (колку што разбирам јас), на пример, ако имаш штета проценета на 1,500 евра, а имаш франшиза од 500 евра, осигурителната компанија ќе ти покрие само 1,000 евра, што е штетата без франшизата.

Истовремено, банките прифаќаат каско само со определени услови - клучен е дека франшизата не смее да биде поголема од 500 евра.

Everyone, каде грешам, поправајте.

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3049
« Одговори #251 на: 05 Декември 2018, 14:52:53 pm »
За франшиза со 500ЕУР грубо земено е околу 2% од набавна цена по фактура.

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #252 на: 05 Декември 2018, 14:55:34 pm »

Или пониско - според калкулаторов горе, за сума од 17К ми пресметува премија од 174 евра.

Отсутен Hdmiusb

• Јуниор
  • **
« Одговори #253 на: 05 Декември 2018, 15:06:06 pm »
Убаво си размислил тогаш.

Премијата на каско осигурување (сумата која ја плаќаш на годишно ниво) зависи од (во најмала рака):

1. Сумата на осигурување (цената на возилото);
2. Франшиза (сумата со кој учествуваш во штетата - ако имаш побарување на штета од осигурителна компанија - таа сума ја покриваш ти);
3. Останати услуги од компанијата;
4. Евентуални бонуси од непријавени штети итн.

Еве ти еден калкулатор што го најдов набрзина, па внеси си параметри и види:

http://www.insurancepolicy.com.mk/patnicki.asp

Во основа, колку поголема франшиза побараш, толку ти е помала премијата (сумата што ја плаќаш на годишно ниво). Води сметка, повторно, дека франшизата е сума со која ти учествуваш во покривањето на штетата. Лаички (колку што разбирам јас), на пример, ако имаш штета проценета на 1,500 евра, а имаш франшиза од 500 евра, осигурителната компанија ќе ти покрие само 1,000 евра, што е штетата без франшизата.

Истовремено, банките прифаќаат каско само со определени услови - клучен е дека франшизата не смее да биде поголема од 500 евра.

Everyone, каде грешам, поправајте.

Или пониско - според калкулаторов горе, за сума од 17К ми пресметува премија од 174 евра.

znaci za fransiza od 500 evra. jas sportage od 17.000 evra bi plakal osiguruvanje kasko od 174evra ili 10.700 den. sekoja godina dodeka trae kreditot.
I ako ubavo razbrav:  Dokolku nastane steda  do 10.700 den si ja plakam jas licno bez razlika kako e nastanat i vo slucaj jas da ne sum kriv.( me cuknal na sred nok na parking ili obicen sudar od pozadi nekoj)  a dokolku e nad 10.700 toa ke go do pokrie osig.firma....

Znaci bi ja imal registracija tehnicki i ovaa suma plus od 174 evra..  a mislam deka obicnoto osiguruvanje e okolu 8000

Отсутен InSides

• Јуниор
  • **
« Одговори #254 на: 05 Декември 2018, 15:09:07 pm »
znaci za fransiza od 500 evra. jas sportage od 17.000 evra bi plakal osiguruvanje kasko od 174evra ili 10.700 den. sekoja godina dodeka trae kreditot.
I ako ubavo razbrav:  Dokolku nastane steda  do 10.700 den si ja plakam jas licno bez razlika kako e nastanat i vo slucaj jas da ne sum kriv.( me cuknal na sred nok na parking ili obicen sudar od pozadi nekoj)  a dokolku e nad 10.700 toa ke go do pokrie osig.firma....

Znaci bi ja imal registracija tehnicki i ovaa suma plus od 174 evra..  a mislam deka obicnoto osiguruvanje e okolu 8000

Не.

Ако имаш франшиза од 500Е, учествуваш со 500Е во штетата.

Премијата од 174 (ако е толкава) си ја плаќаш годишно.

Види го мојот пример од погоре - франшизата не е исто со премијата.