Е па ете дојде и тој ден! После скоро 5 месеци потрага, конечно купив кола
Судбината сакаше тоа да биде Пежо 207 караван верзијата од април 2008-ма, со 1.6 HDI со 109кс.
Почнав од Опел Мерива, па Астра, па едно време Фокус и на крај испадна француско
И тоа буквално пред зграда ми ја донесоа, а да не знам дека тоа е мојата идна кола. Познаник и комшија, кој се занимава со увоз од Италија од кога дозволија увоз на половни коли, ја донесе да си ја продава како и секоја друга што ја носел досега. Еднаш му спомнавме за Мерива пред 3 месеци ама и на тоа остана. Претежно носи мали градски коли од типот на Пунто, Поло, Корса, 206-ка итн... Пежото го донесе пред отприлика 3 недели и го видов кога беше паркирано и несредено, валкано итн...ах си реков интересно количе, модерно, убаво, а јас запнат за опел...за пред 5-6 дена да се сретнат со татко ми пред зграда и да почнат муабет за коли и му ја понудил.
Ја видел татко ми, ја запалил, добар звук и рамномерна работа ама не се разбира во детали, лаик ко мене
. Ми кажува ентериерски е многу зачувана. Ме прашува дали сум за, добра цена ќе биде за нас....јас после толку време барање ми се чинеше гланц нов 101 да ми понудеа ќе прифатев
Другиот ден ја однесле на мајстор, ја пробале, одличен прв впечаток
мајсторот рекол дека доста е здрава колата. Јас дека бев на работа, ми кажува татко ми, ајде вика имаш кола...како бе викам јас? Така, се чека на тебе да одлучиш и да ја земаме
. И ете, пресеков дека тоа ќе биде изборот иако прво ни на крај на памет не помислував на француска кола па и Пежо...повеќе имаше шанси за еден Меган што ми го нудеше другар ама караван 1.9 дци со 130кс ми се чинеше преголем залак за мене.
Па еве кратко претставување пошто денеска првпат ја видов денски и ја повозив.
Не знам кое ниво на опрема го има, а го има следното:
- 1.6 HDI со 109кс и според борд поминати 222 950 km
- Кожен серво волан подесив по висина и длабочина
- ABS
- 5 степен менувач
- Панорама покрив...ова ми е прејака опција и дава посебен шмек на колата, ќе биде милина за возење на отворено
- Мануелна клима колку што можев да видам (нема екран со подесување степени). Клима има и во касетата пред совозачот
- 6 воздушни перничиња (толку изброив, можда има уште некое)
- Електрика на предни стакла
- Електронско подесување ретровизори
- Светлата изгледа се стандард халогенки и плус има и магленки
- ДВД радио JVC со навигација и екран на допир (овој дел не е баш во тип-топ состојба и можда ќе треба да го сменам...
)
- алуминиумски бандажи со гуми 195/55/16
- сива металик боја каква што најмногу сакав
Ако се сетам уште нешто, ќе допишам. Уште средувам впечатоци. За почеток само 2 слики за запознавање. Во следна прилика едно перење и повеќе слики.
Од вчера е регистрирана, со таблици фати 13 000, а здравје иднава недела ќе си добие и сервис мал секако, а за голем ќе видиме што ќе каже мајсторот во каква состојба е каишот. Човеков што ни ја продаде рече дека наводно сменил 2 држачи на мотор, али ќе го провериме тоа пак. Има сервисна книшка во документите, е сега колку е веродостојна не знам, препродавачов не важи за преварант, но не може на секој 100% да се верува нели?
колава била одржувана во овластен сервис во Милано, а била оставена старо за ново во Пежо салон. Последниот сервис бил на 220к км.
Некои совети околу кои работи да пазам и проверам се добредојдени
Според нетов, Пежо препорачува Тотал масло, е сега не знам 5-40 или 10-40. Ќе видиме со мајсторот тоа. Ако има некоја добра алтернатива споделете искуства.