Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1482536 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9226
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6720 на: 18 Ноември 2017, 10:32:03 am »
Незнам зошто би имало ризици, Германците со поршиња ваљда не ставаат 16ка за зимно време.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6721 на: 18 Ноември 2017, 10:46:49 am »
Ризикот е само од оштетување на бандажот затоа што не ја гледаш подлогата кога има снег и лед. И под него може да има камен рецимо на кој во нормални услови би намалил или избегнал. Ама на снег би го удрил. Иако тоа е релативно редок случај.

Обично проблемот е поскапата цена на чинење на пневматикот. И наместо да се оди за најдобрите пневматици на тестови се оди на поефтини верзии. Затоа се одбираат што поефтини димензии на гуми и постандардни. За парите да одат на што е можно подобри перформанси, а не на бош димензија.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6722 на: 18 Ноември 2017, 13:28:03 pm »
Денес начекав да не врне и си ги ставив зимските нексен што дојдоа со колата, ги нудев да ги дадам за 100еур никој не ги сакаше иако со 7мм шара затоа што им бил мил животот да возат со кинески гуми. Не можев да ги најдам штрафовите за челични бандажи па ги ставив тие од алуминиумските. Процедурата околу 30мин со кафе со сите нишани. Останаа за мењање на тиграта, голфот и бмв-то следниве денови

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
Зимски гуми?
« Одговори #6723 на: 18 Ноември 2017, 13:34:47 pm »
Нексен се корејски, не се кинески.
Нанканг се кинески (тајвански).
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен hanacloud

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 226
  • Barcelona Mystery Blue
« Одговори #6724 на: 18 Ноември 2017, 18:04:00 pm »
Ризикот е само од оштетување на бандажот затоа што не ја гледаш подлогата кога има снег и лед. И под него може да има камен рецимо на кој во нормални услови би намалил или избегнал. Ама на снег би го удрил. Иако тоа е релативно редок случај.

Обично проблемот е поскапата цена на чинење на пневматикот. И наместо да се оди за најдобрите пневматици на тестови се оди на поефтини верзии. Затоа се одбираат што поефтини димензии на гуми и постандардни. За парите да одат на што е можно подобри перформанси, а не на бош димензија.
Последнава дождлива недела ми стана јасно што се може да се крие под водата (или понатаму снегот) .

За гума се имам одлучено веќе, ќе биде Мишелин а5, ама 16ки бандажи никако да најдам. Од кинеските бандажи тргнав очи.

Разликата у цена помеѓу 16ки и 17ки  Мишелин а5 е 45еур по гума, вкупно 180еур.

Челик бандажи 16ки нови, каде да најдам освен во порше? Таму имаат интересни цени...

Отсутен Tesla

• Редовен
  • Пораки: 1444
  • Eбач на батерии :D
« Одговори #6725 на: 18 Ноември 2017, 18:15:49 pm »
@hanacloud друже пиши димензии и офсет.
Edit: 5х112?
Кога идеш од тутунски комбинат кон птт. Од десно имаш бензиска Макоил, има едно дуќанче држи бандажи. Мислам има и нови и половни.
« Последно менување: 18 Ноември 2017, 18:33:44 pm Tesla »
Д'г ж'т в'к п'н б'и - Долг жолт волк полн болви.

Zenu dupe krasi a tortu orasi.

Отсутен hanacloud

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 226
  • Barcelona Mystery Blue
« Одговори #6726 на: 18 Ноември 2017, 18:41:03 pm »
@hanacloud друже пиши димензии и офсет.
Edit: 5х112?
Кога идеш од тутунски комбинат кон птт. Од десно имаш бензиска Макоил, има едно дуќанче држи бандажи. Мислам има и нови и половни.
За 16ките што би ги ставил треба да погледам во мануал. Генерално се исти димензиите со на голф 7, ауди а3 и Октавиа.

17ките моментални се 7,5 Ј 17" ЕТ45

Отсутен зоки-златен

• Легенда
  • Пораки: 7067
  • хаУс мајстор
« Одговори #6727 на: 18 Ноември 2017, 18:51:07 pm »
Види у Лисиче,после Морски има вулканизер,продава половни челични и алу бандаши.
Еве локација СамШпед
Деновиве имаше пост од некој, дали страна од реклама5 или фб беше појма немам, за челични бандажи со голем избор, ко што видов и нови сетови имашр,  ама пустото никаде неможам да го најдам... мислам дека беа увоз од горе.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #6728 на: 18 Ноември 2017, 19:26:55 pm »
nekoe iskustvo so Hankoook ? so kolata mi dojdoa, novi si se 4716 zdelani vo Hungarija

« Последно менување: 18 Ноември 2017, 19:38:45 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6729 на: 18 Ноември 2017, 19:34:58 pm »
До сега имам позитивни искуства со неколку модели на ханкоок. И зимски и летни. Сите што се за европски пазар се произведени во  Унгарија.
Зини да ти кажу.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6730 на: 18 Ноември 2017, 20:12:13 pm »
ЈА го имам тој ханкок на сетот за бмв-то, супер се покажаа, види на нет слики за icept w320 ако се тие супер се

Присутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6731 на: 18 Ноември 2017, 21:33:07 pm »
Дали има некој возено зимски гуми на R17 алуминиумски бандажи? Искуства, ризици?

Нема ризици, само не смееш да ставиш ланци.
Мислам, смееш да ставиш ланци ама ќе ги изгребеш бандажите. Други ризици нема.

Тајван се одвои од Кина, така да... тајвански. Мада Тајван како држава е поим.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6732 на: 18 Ноември 2017, 21:55:34 pm »
Ќе си земеш соодветна големина на ланци и нема проблем.

Тајван е „Република Кина“, а она големоно е „Народна Република Кина“. Како и да гледаш, Нанканг се кинески :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6733 на: 18 Ноември 2017, 22:28:02 pm »
подобро што никој не ги купи, ќе ги дадев за 100 па ќе требаше за уште 300-350 да си брцнам у џеб, вака имаат за возење 2-3 зими минимум, му поддесив на борд да ме предупредува на 150 и ќе си терам по зимски

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6734 на: 19 Ноември 2017, 13:32:33 pm »
Денес начекав да не врне и си ги ставив зимските нексен што дојдоа со колата, ги нудев да ги дадам за 100еур никој не ги сакаше иако со 7мм шара затоа што им бил мил животот да возат со кинески гуми.

Тајван се одвои од Кина, така да... тајвански. Мада Тајван како држава е поим.