Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1483147 пати)

Отсутен howitz

• Редовен
  • Пораки: 2273
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6675 на: 12 Ноември 2017, 10:18:08 am »
Се одлучив за GENERAL TIRE ALTIMAX WINTER 3...continental group....

Леле немој да ми кажеш дека си ја купил прикаската Continental group, што ја пласираат продавачите.
Јас ја исплескав таа во Мотоцентар кога ми викаше: „аааа Континентал груп, врвен квалитет“. И велам девојче, Континентал не сака да произведе ефтино ѓубре од гума, па да си го расипе името, затоа купува други брендови за да се ругаат за профит. Се заќуте ко утка на скара. И Тигар е под Мишелин па пак е Тигар.

Туку.... нека ти се погодат тебе гумиве. Провози ги па кажи како ќе се однесуваат.

Си ја утепал брат ...
За вкусови не се расправа, по нив се плука.

Отсутен Стефан_Т

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 222
« Одговори #6676 на: 12 Ноември 2017, 10:19:55 am »
Се слагам и поддржувам со сФе освен „што помала“ површина и бурно не се слагам со „повеќе притисок.. за подобра тракција“.
Ако е така, ќе возевме сите гуми од точаци, и бурно не се слагам бидејќи притисок на гуми се осетливи и на сув асфалт, а тек па на растресита, мокра и лизгава површина како снег и поради снегот, неизбешно мраз. Бидејќи толку многу помалку триење има на снег и мраз важноста за адекватен притисок во гумите е толку пати побитен одколку на сув асфалт. Во тешки снежни услови зимска гума не „сече“ низ снегот за да дојде до тврда подлога туку го користи самиот снег за да добие триење. Принципот на работа на зимска гума е да „фати“ снег во самите шари на гумите и да го искористи тој снег за да добие триење со снегот што го нагазува. Сигурно сте правеле топки од снег, сте пробале да ја „скинете“ (sheer) топката? Многу е тешко. Така зимска гума „фаќа“.

Немој бурно да вулгаризираш и немој да бидеш во заблуда :)

https://www.bridgestonetire.com/tread-and-trend/drivers-ed/snow-tires-studded-tires-vs-studless-tires
-"It also allows the tire to provide better or snow-on-snow traction by packing it within the tread blocks."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Snow_tire
-"The compacted snow develops strength against slippage along a shear plane parallel to the contact area of the tire on the ground."
Итн. Итн...
Пардон за убацување у муабет..

Отсутен pacient

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #6677 на: 12 Ноември 2017, 10:51:08 am »

Леле немој да ми кажеш дека си ја купил прикаската Continental group, што ја пласираат продавачите.
Јас ја исплескав таа во Мотоцентар кога ми викаше: „аааа Континентал груп, врвен квалитет“. И велам девојче, Континентал не сака да произведе ефтино ѓубре од гума, па да си го расипе името, затоа купува други брендови за да се ругаат за профит. Се заќуте ко утка на скара. И Тигар е под Мишелин па пак е Тигар.

Туку.... нека ти се погодат тебе гумиве. Провози ги па кажи како ќе се однесуваат.

Си ја утепал брат ...
i da sum ja "utepal"....so ogranicen budzet za 4 gumi od 350-400 eur...toa e....

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #6678 на: 12 Ноември 2017, 10:55:03 am »
Супер си направил другар. Си купил нови зимски гуми за да си ги истераш наредните три-четири зимски сезони. Не го слушај Миле т.з Тишлојфер. 
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #6679 на: 12 Ноември 2017, 11:08:13 am »

Си ја утепал брат ...
i da sum ja "utepal"....so ogranicen budzet za 4 gumi od 350-400 eur...toa e....

За Миле беше наменет коментарот ;D

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6993
  • Бенве сие бенве
« Одговори #6680 на: 12 Ноември 2017, 11:45:17 am »
Ја еднаш го послушав тишлајфер и пишман сум

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20803
« Одговори #6681 на: 12 Ноември 2017, 11:48:24 am »
И мене ме убедуваше дека од еднаш не се станува...
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 984
« Одговори #6682 на: 12 Ноември 2017, 12:11:30 pm »
Јас ја исплескав таа во Мотоцентар кога ми викаше: „аааа Континентал груп, врвен квалитет“. И велам девојче, Континентал не сака да произведе ефтино ѓубре од гума, па да си го расипе името, затоа купува други брендови за да се ругаат за профит. Се заќуте ко утка на скара.

Нашла и она на кого да продава м**a за бубрези.
Зини да ти кажу.

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6683 на: 12 Ноември 2017, 12:21:06 pm »
Vo Pneumatik ima nekoi Nankang gumi? Review nekoj?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #6684 на: 12 Ноември 2017, 12:22:26 pm »

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6685 на: 12 Ноември 2017, 12:28:17 pm »
Vaka na hartija dobro izgledaat. Ama pa na hartija se dobro izgleda :-)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6686 на: 12 Ноември 2017, 15:06:36 pm »
Се слагам и поддржувам со сФе освен „што помала“ површина и бурно не се слагам со „повеќе притисок.. за подобра тракција“.
Ако е така, ќе возевме сите гуми од точаци, и бурно не се слагам бидејќи притисок на гуми се осетливи и на сув асфалт, а тек па на растресита, мокра и лизгава површина како снег и поради снегот, неизбешно мраз. Бидејќи толку многу помалку триење има на снег и мраз важноста за адекватен притисок во гумите е толку пати побитен одколку на сув асфалт. Во тешки снежни услови зимска гума не „сече“ низ снегот за да дојде до тврда подлога туку го користи самиот снег за да добие триење. Принципот на работа на зимска гума е да „фати“ снег во самите шари на гумите и да го искористи тој снег за да добие триење со снегот што го нагазува. Сигурно сте правеле топки од снег, сте пробале да ја „скинете“ (sheer) топката? Многу е тешко. Така зимска гума „фаќа“.

Немој бурно да вулгаризираш и немој да бидеш во заблуда :)

https://www.bridgestonetire.com/tread-and-trend/drivers-ed/snow-tires-studded-tires-vs-studless-tires
-"It also allows the tire to provide better or snow-on-snow traction by packing it within the tread blocks."

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Snow_tire
-"The compacted snow develops strength against slippage along a shear plane parallel to the contact area of the tire on the ground."
Итн. Итн...
Пардон за убацување у муабет..

Да си жив и здрав, тоа е тоа.

Не го слушај Миле т.з Тишлојфер.

Па ја не му реков да не купува :D само го искоментирав оноа, Continental Group

И мене ме убедуваше дека од еднаш не се станува...

Ама тебе ти се усладило изглеа хахаха

Нашла и она на кого да продава м**a за бубрези.

Од сеа извод од матична на постар од 6 месеци има да бара на муштерии пред да отвори уста ;D

Отсутен salt

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 286
  • Opel Astra fan
    • Blog Za Mkd muzika I iOS aplikacii
« Одговори #6687 на: 13 Ноември 2017, 12:36:49 pm »
Земен нов сет 4 зимски гуми sportiva snow win 2 225/50/17 XL
На прво возење  ништо не можам да издвојам освен зголемена бучавост за возење над 100km/ h :)
Ќе видиме на вода ,кал,  дожд, снег како ќе се однесуваат

Инаку маде ин романија ( се надевам боље него кина)

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4001
« Одговори #6688 на: 13 Ноември 2017, 13:30:01 pm »
Michelin crossclimate +   facelifit verzija na crossclimate. Vredi li? Isplatlivo e (okolu 6.200 za 205/55 R16)? Ili najdobro e dva seta eden leten eden zimski?
Jas vo Avgust prasuvav ceni za crosclimate+ vo ovaa dimenzija (no ne zemav), togas bea 5.450 od guma vo motocentar. I turbomax ista cena mi kazaa. Olimpiko bea poskapi, 5850 den.

http://forum.carclub.mk/index.php/topic,22147.msg991965.html#msg991965

Им направив 500км на гумиве. Немам замерки до сега во сегментот "туринг летна". Се осеќа дека е на помека страна, но добри возни својства. Вчеара ги прошетав до Маврово. На авотпат суво, температура околку 11 С.  Нагоре променливи услови со дожд од различен интензитет температура 8-9 С.

Во овие услови гумите се однесуваат одлично, како што би очекувал за квалитента премиум туринг летна гума во лето :). Скора да нема особена разлика во држење на сув или влажен коловоз. Лесно и без инзенандувања кривинките со 80-90 км/ч угоре до Анови. Надолу исто без осоебн страв или потреба за корекција или или порано кочење. Возени исто како што ги возев претходно летните.

Чекаме снег, па да видме што има да се каже на таа тема. 

Отсутен howitz

• Редовен
« Одговори #6689 на: 13 Ноември 2017, 14:15:06 pm »
Земен нов сет 4 зимски гуми sportiva snow win 2 225/50/17 XL
На прво возење  ништо не можам да издвојам освен зголемена бучавост за возење над 100km/ h :)
Ќе видиме на вода ,кал,  дожд, снег како ќе се однесуваат

Инаку маде ин романија ( се надевам боље него кина)

(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

испратено од мојот galaxy S7 edge користејќи тапаталк

Јас ги имам истите веќе 3-та сезона, за парите не да вредат ... истерано еден куп планини, снегови, калови .. одлични се.