Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1660646 пати)

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6225 на: 22 Септември 2017, 13:09:54 pm »
Зошто и моето возило е стандард возило, бензин, ама има 195/55/15 гуми. 1500 до 2000 денари поскапа димензија од таа што ја бараш. А не е баш препорачлив толкав скок во димензии (кај мене не ни собираат гуми со 65ка профил).

Vo momentov baram gumi i bandazi ne se razbiram bas mn mn sto treba da baram. Letnite mi se Goodyear Efficient grip  195/60 r16 89H brzinski indeks i sum zadovolen od niv, fuel efficient se, dobri performansi pruzaat, na mokro sum nemal nikakvi problemi. E sega lani koga zavrsna snegot nemozev da izlezam od parking i kolata taka mi stoese mesec dena. Nemav nekoja potreba da vozam vo toj period i ne mi se zamarase so sindziri. Ama sega baram i bandazi celicni i pristojni gumi, pa da gi rotiram setovite. Edno vreme/pred nekoj mesec bev resen da zemam all season od michelin ili goodyear, ama se otkazuvam nekako od ideata. Podobro bi bilo 2 seta. Plus baram celicni bandazi samo za da ne si gi ostetam moive alu od montiranje/demontiranje, sol i tn ...
Ne se trkam, ne vlecam tovari golemi, ne sum tovaren, gledam na zima da vozam sto pomalku, radi mraz i soobrakjajki i tn, a mi treba kola za itni raboti, gledam da napravam nekoj pristoen set od 15 inci so pristojni gumi, da sum siguren na pat, da ne lizgaat i najbitno da ne se zamaram so sindziri na zima i tn. Bidejki ne se razbiram mn mn vo dimenziive baram pomos. Znaci - mi treba standardna guma sto ke brka rabota, da vozam normalno i tolku. So efficient grip nemozev od parking so 5 cm sneg da izlezam, slajfuvav 5 minuti, bataliv i kola i se, ja zakluciv i eden mesec toa bese :D   

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6226 на: 22 Септември 2017, 13:11:33 pm »
i maticen broj i broj od smetka :)) Sala na strana, standardno vozilo, benzin. veke prativ mejlovi za 195/65/15 pa cekam odgovori da vidam sto ke kazat gumite se od 3000 do 5-6000 za Alpine zimskite. p.s. zosto e bitno e markata, modelot i godinata na proizvodstvo?

Зашто многу ми шараш со бројки те 195/60 те 195/65 те 15ки те 16ки. Не може една иста кола да препорачуваат од фабрика и 195/60 и 195/65. Преголема разлика ќе има во дијаметарот на целокупното тркало.
Зини да ти кажу.

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #6227 на: 22 Септември 2017, 13:13:53 pm »
Зошто и моето возило е стандард возило, бензин, ама има 195/55/15 гуми. 1500 до 2000 денари поскапа димензија од таа што ја бараш. А не е баш препорачлив толкав скок во димензии (кај мене не ни собираат гуми со 65ка профил).

Vo momentov baram gumi i bandazi ne se razbiram bas mn mn sto treba da baram. Letnite mi se Goodyear Efficient grip  195/60 r16 89H brzinski indeks i sum zadovolen od niv, fuel efficient se, dobri performansi pruzaat, na mokro sum nemal nikakvi problemi. E sega lani koga zavrsna snegot nemozev da izlezam od parking i kolata taka mi stoese mesec dena. Nemav nekoja potreba da vozam vo toj period i ne mi se zamarase so sindziri. Ama sega baram i bandazi celicni i pristojni gumi, pa da gi rotiram setovite. Edno vreme/pred nekoj mesec bev resen da zemam all season od michelin ili goodyear, ama se otkazuvam nekako od ideata. Podobro bi bilo 2 seta. Plus baram celicni bandazi samo za da ne si gi ostetam moive alu od montiranje/demontiranje, sol i tn ...
Ne se trkam, ne vlecam tovari golemi, ne sum tovaren, gledam na zima da vozam sto pomalku, radi mraz i soobrakjajki i tn, a mi treba kola za itni raboti, gledam da napravam nekoj pristoen set od 15 inci so pristojni gumi, da sum siguren na pat, da ne lizgaat i najbitno da ne se zamaram so sindziri na zima i tn. Bidejki ne se razbiram mn mn vo dimenziive baram pomos. Znaci - mi treba standardna guma sto ke brka rabota, da vozam normalno i tolku. So efficient grip nemozev od parking so 5 cm sneg da izlezam, slajfuvav 5 minuti, bataliv i kola i se, ja zakluciv i eden mesec toa bese :D
A sto ti e tolku problem da kazes za sto kola ti trebaat gumite?

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6228 на: 22 Септември 2017, 13:14:58 pm »
i maticen broj i broj od smetka :)) Sala na strana, standardno vozilo, benzin. veke prativ mejlovi za 195/65/15 pa cekam odgovori da vidam sto ke kazat gumite se od 3000 do 5-6000 za Alpine zimskite. p.s. zosto e bitno e markata, modelot i godinata na proizvodstvo?

Зашто многу ми шараш со бројки те 195/60 те 195/65 те 15ки те 16ки. Не може една иста кола да препорачуваат од фабрика и 195/60 и 195/65. Преголема разлика ќе има во дијаметарот на целокупното тркало.

Ako imam neshto greshno so brojkive izvinete. Znaci imam 195/60 r16 89H. Toa mi se letnive efficient grip gumi. Baram 15ki za poeftino i da vrsat rabota tie 2-3 meseci od dekemvri do fevruari vo najladnoto. Poso prethodno se spomnaa 196/65 15 za zimski, prasuvam dali taa dimenzija da ja baram ili druga, so ogled sto ako "195/55/15 гуми. 1500 до 2000 денари поскапа димензија од таа што ја бара" togas mi nema poenta da dadam poveke pari ako pruzaat slicni performansi

Отсутен Dule_

• Сениор
  • Пораки: 3070
« Одговори #6229 на: 22 Септември 2017, 13:21:49 pm »
Treba da pises sto kola e model i godina za da se najde rastojanie na strafovi, otvor na centralna dupka i offset za bandasi a za gumi koi dimenzii se preporacani od fabrika.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6230 на: 22 Септември 2017, 13:25:47 pm »
Treba da pises sto kola e model i godina za da se najde rastojanie na strafovi, otvor na centralna dupka i offset za bandasi a za gumi koi dimenzii se preporacani od fabrika.

Fala na info. Ova ne go znaev, ke pobaram priracnici net a u, pa ke vi pisam denovive sto sum napravil

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6231 на: 22 Септември 2017, 13:27:18 pm »
Пиши ми во ПП ветувам на никого нема да кажам ;D
Зини да ти кажу.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6232 на: 22 Септември 2017, 13:33:04 pm »
Ako ja prodavam nekogas ke vi kazam na site :D

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6233 на: 22 Септември 2017, 19:23:01 pm »
Ako ja prodavam nekogas ke vi kazam na site :D

Земи фабрички челични бандаши и оди во Stop&Go земи Hankoo Icept RS новата генерација. Одлични гуми за релативно ниска цена и си завршил работа, не е премногу филозофија

Отсутен A4-B8

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 544
« Одговори #6234 на: 22 Септември 2017, 21:45:31 pm »
Можеби човекот нема кола, што го напнавте. Си има мерак гуми да си купи од ќеф ... што чудни луѓе сте, морало кола да има за гуми да си купи...

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6235 на: 22 Септември 2017, 21:50:15 pm »
Mi trebaat zimski da gi trkalam do doma. Sram me fakja sred zima letni gumi sto trkalam, kakva kola gluposti. Ako ne od traktor ke pobaram da sum pogolem fraer. Ps gledam Hankok icept novive mn dobri oceni imaat,prvava generacija krsh se, vtorive odlicni, taka da ke proveram vo stop and go denovive
« Последно менување: 22 Септември 2017, 22:07:19 pm Inter1 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34462
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #6236 на: 22 Септември 2017, 23:46:15 pm »
Mi trebaat zimski da gi trkalam do doma. Sram me fakja sred zima letni gumi sto trkalam, kakva kola gluposti. Ako ne od traktor ke pobaram da sum pogolem fraer. Ps gledam Hankok icept novive mn dobri oceni imaat,prvava generacija krsh se, vtorive odlicni, taka da ke proveram vo stop and go denovive

И првата генерација беше одлична зимска гума, сега со двојкава уште подобра.

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6237 на: 22 Септември 2017, 23:55:10 pm »
Bog znae kade si gledal momce za prvata generacija. Jas lani po najgolemiot sneg i mraz kolata mi bese kako ratrak ama bas nikade ne zaglaviv nitu izlizgav.
Inace nekako ti gi citam komentarcinjava ama mi deluvas kako nekoe prepotentno tipce.

Отсутен Inter1

• Редовен
« Одговори #6238 на: 23 Септември 2017, 00:07:24 am »
Togas ne gi citaj komentarcinjata i spasi se momche ili psihijatar sto i.da si poso od komentari si dozvoluvas da ocenuvas nekogo. Ne si ti kriv, jas sum kriv sto prasav ovde bilo shto. Pozdrav

Отсутен Vlatce-Vectra

• Сениор
  • Пораки: 5915
« Одговори #6239 на: 23 Септември 2017, 00:13:48 am »
Pozdrav