Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484791 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1590 на: 07 Ноември 2012, 16:53:31 pm »
И имаме точна бројка на колку брзина реагира АБС?
дали ќе се активира АБС или не не зависи од брзината, туку од децелерацијата и тракцијата. Може да се активира и на 0.5 км/х ако закочиш нагло на лед.
„As soon as the vehicle speed has increased to about 20 km/hour an automatic test
procedure is conducted during which you will be able to hear a pumping noise for
about 1 second.“
Meне зимоска ми се активираше при маневрирање на замрзнат паркинг.
Многу точно, да не речам преточно. Тоа и се случува во реалноста.
„As soon as the vehicle speed has increased to about 20 km/hour an automatic test
procedure is conducted during which you will be able to hear a pumping noise for
about 1 second.“
Ова е извадок од англиско упатство за употреба, а се однесува на работењето на АБС системот. Не е директно напишано, но може да се разбере дека системот е активен околу 20 км/ч.
Наједноставно ќе се уверите зимава, најдете некоја поледица, возете со 15км/ч, лупнете кочница, и дури лизга колата заприметете дали трепери педалата од кочницата...
Имав читано и текст каде јасно и гласно стои таа брзина, ама сеа оди сети се каде ги читав...
Секоја зима го пробувам тоа, и без разлика на брзината АБС се вклучува. И на 5кмч, и на 2кмч.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1591 на: 07 Ноември 2012, 16:54:39 pm »
Наједноставно ќе се уверите зимава, најдете некоја поледица, возете со 15км/ч, лупнете кочница, и дури лизга колата заприметете дали трепери педалата од кочницата...

ABS-от може да престане да функционира во ситуација кога *истовремено* ќе блокираат сите четири тркала на мала брзина (кога делтата на вртежи е многу мала, па колата нема начин да знае дали стои или лизга). Ако барем едно тркало има некаква тракција, абс-от ќе се активира на секоја брзина.

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6831
« Одговори #1592 на: 07 Ноември 2012, 17:00:00 pm »
Ja би вовел и задолжителен абс покрај зимските гуми, а тој што сака да вози без абс да мора да плаѓа охохо поскапо осигурање (да не му се исплати да ја регистрира)

Кај мене дома примањата не стигаат ни 30 000 ден заедно, на мене, таткоми и мајками, плус возиме кола 40 години стара и уште ова ти го бараш, јас да плакам охохоох повеке оти неам кола со АБС и немам пари да купам нова ? Знам што ке речеш, па не вози, а зошто па да не возам ? Според твоја логика, ја ке рмбам 30 години за да купам кола за сите да бидете задоволни. Ете мојот стандард ми дозволува да си купам стара кола и колку толку да ја сервисирам за да биде технички исправна, и да, мене на лепе очи 10 години на технички ме пуштаат.

Зошто па да се почне од тој стандард. Зашто никој не вика дајте луге првин платите, примањата на лугето. Не туку важно е за  пензионерите да се мисли. Ај доста те, ке се изнервирам, пошто излеа некој може да си дозволи да купи нешто ново, а тој што неможе, камен околу врат и нека се фрли во вардар.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1593 на: 07 Ноември 2012, 17:02:38 pm »
Ja би вовел и задолжителен абс покрај зимските гуми, а тој што сака да вози без абс да мора да плаѓа охохо поскапо осигурање (да не му се исплати да ја регистрира)

Кај мене дома примањата не стигаат ни 30 000 ден заедно, на мене, таткоми и мајками, плус возиме кола 40 години стара и уште ова ти го бараш, јас да плакам охохоох повеке оти неам кола со АБС и немам пари да купам нова ? Знам што ке речеш, па не вози, а зошто па да не возам ? Според твоја логика, ја ке рмбам 30 години за да купам кола за сите да бидете задоволни. Ете мојот стандард ми дозволува да си купам стара кола и колку толку да ја сервисирам за да биде технички исправна, и да, мене на лепе очи 10 години на технички ме пуштаат.

Зошто па да се почне од тој стандард. Зашто никој не вика дајте луге првин платите, примањата на лугето. Не туку важно е за  пензионерите да се мисли. Ај доста те, ке се изнервирам, пошто излеа некој може да си дозволи да купи нешто ново.

Жал ми е ако ти ги повредив чувствата, тоа не беше мојата намера.  Призавам дека можеби бев невнимателен.

Сепак, сметам дека нема ништо по важно од безбедноста. Дури ни комодитетот на поседување и возење кола.

Секако дека навивам да се подобри вкупната економска ситуација во земјата и сите да возат нови коли со абс и четири нови премиум зимски гуми.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1594 на: 07 Ноември 2012, 17:06:14 pm »
Целата работа е во ова

Треба да размислуваш за сите постапки, конкретно во сообракајот. Надвор врне снег, јас дали имам зимски или летни треба претпазливо да возам, па може друг не пази, па отварам очи. А не зошто некој се влечел ко црево

И сите што сумљате, дојдете да видите како со кадетот се кочи, дека и без абс сум успевал на жолто да закочам иако сум бил подзалетан

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #1595 на: 07 Ноември 2012, 17:20:23 pm »
Filomkd
Паметно си кажа, а и во потписот ти стои...

btw...АБС-от треба да функционира на било која брзина. Ни под 40, ни под 20 ни под 5...АКо не функционира, треба да се запрашаме дали имаме можеби проблем...
Друго е работење на АБС, друго е ефективност...ПОД 40 км/ч дали има ефективност! Тоа ми беше муабетот, ама ај се фативте како давеник за сламка.
Фала и пријатно

едит: Дека во нормални услови, кочењето би било скоро исто со брзина од 40 км/ч
« Последно менување: 07 Ноември 2012, 17:44:48 pm SaleSk »
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1596 на: 07 Ноември 2012, 17:40:23 pm »
Под 40 има огромна ефективност АБС.

Отсутен FiLo

• Сениор
« Одговори #1597 на: 07 Ноември 2012, 17:43:10 pm »
А башка и пумпата за кочница ми е сменета нова пред 5 години заедно со клипчињата на задните тркала. Пумпата ми е од застава 101, со мали комбинации ја наместивме, а задните клипчиња ми се од шкода 120л и тоа нови ги има во продавница, така да за делови на мојата кола кои се од важност за безбедноста, ставаме нови.
Значи може ке ја возам без филтер, али без нова јабучица, без сменети гуртни кога ке им дојде време јок

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1598 на: 07 Ноември 2012, 17:48:15 pm »
Под 40 има огромна ефективност АБС.

ABS-от ја подобрува управливоста и тоа е неговиот најголем бенефит...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1599 на: 07 Ноември 2012, 17:50:57 pm »
АБС  го намалува и патот на кочење - во голем број услови. На лед драстична е разликата.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1600 на: 07 Ноември 2012, 17:55:18 pm »
Зборуваме за нормални услови...Без лед, снег, мег итн итн

Не се докажуваме што е подобро или полошо...коментираме...
Да не разбере некој погрешно, па почне да се расфрла со закони за АБС-и итн итн...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Махер
« Одговори #1601 на: 07 Ноември 2012, 17:59:36 pm »
Ај неанимирано да го видиме ова. Јас најодговорно тврдам дека во секое едно сценарио колата со АБС ќе запре за пократко растојание. Во реални услови.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1602 на: 07 Ноември 2012, 18:02:20 pm »
Еве убаво објаснето..
Мада никој не кочи душмански како на тестовиве...
Али ај, ете нек биде и така.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1603 на: 07 Ноември 2012, 18:06:26 pm »
Убаво е што сите имате свое мислење, но никој тоа не го поткрепи со нешто. Еве уште еден извадок:
Originally Posted by norm
This shows at what speed ABS will activate/desactivate.
You can find this in your owner's manual, section "Information before driving your Toyota", sub-section "Brake system", at page 316 for the Canadian 2008 manual or page 284 in the 2006 e-owner 's manual found in this forum.

Now I don't know myself if it is actually doing this or if this can be felt when it activates/desactiviates.

The anti- lock brake system becomes operative
after the vehicle has accelerated
to a speed in excess of approximately 10
km/h (6 mph).
It stops operating when the
vehicle decelerates to a speed below
approximately 5 km/h (3 mph).

Извор: http://www.rav4world.com/forums/99-4-3-mechanical/73207-does-abs-disengage-deactivate-low-speeds-2.html

Отсутен Deno

• Редовен
  • Пораки: 2615
  • Custom made interiors
« Одговори #1604 на: 07 Ноември 2012, 18:11:09 pm »

Зошто па да се почне од тој стандард. Зашто никој не вика дајте луге првин платите, примањата на лугето. Не туку важно е за  пензионерите да се мисли. Ај доста те, ке се изнервирам, пошто излеа некој може да си дозволи да купи нешто ново, а тој што неможе, камен околу врат и нека се фрли во вардар.
Filomkd јас СЕ изнервирав и затоа нема никакво мислење да дадам ќе си прекутам.....