Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1484433 пати)

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1575 на: 07 Ноември 2012, 16:21:05 pm »
Top ponuda!

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1576 на: 07 Ноември 2012, 16:21:28 pm »
Ама знаеш што. Пола коли возат со зимки гуми преку лето.  ( . . . ) Ми се повраќа.

И мене. Ај шо не држи вруќ асфалт ко што треба, туку и ќе ги упропасти па после и во зима нема да му држат како што треба.

Во подолг рок, инвестирање во два различни сета од 4 тркала е НАЈЕВТИНА варијанта!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6204
  • 69
« Одговори #1577 на: 07 Ноември 2012, 16:23:45 pm »
Супер...Новите алхемичари на повидок...

Ете, дознавме дека требало зимски гуми позади да се стават за страв, да не се убиеме случајно...
Исто така дознавме дека треба позади секогаш и по секоја цена да имаме нови гуми, а напред стари, односно позади не излижани, а напред истрошени...
Је*оте :) Човек учи додека е жив...Можда до крајов на животов ке испадне дека E е различно од mc на квадрат.
Само да ја дознаам логиката на промена предни со задни гуми, и се ке ми биде јасно...

Зошто во тој случај предните гуми кои се трошат 50% па и повеќе од задните, треба да се ротираат напред назад?
За секогаш напред да имам нови гуми, што е сосема погрешно и се коси 100% во овие 105 страни кажани до сега, или пак зошто тоа некој глупаци го напишале и кажале. Изгледа нешто тука не штима...
Во тој случај погрешно е да се купуваат 4 нови гуми.
Зошто?
Затоа што после 10000 извозени километри, предните ке бидат 20% излижани повеќе од задните...
следствено на тоа, ротирање е глупост. И наместо да ротираш, ке си возиш 40 илјадарки, после задните ке ги ставиш напред, пошто стари, ке си купиш две нови и ке ги ставиш позади... :)
Тачно така :) РОТАЦИЈА Е ПОГРЕШНА!!!

И цело време ке си бидеш под стрес за да не ти претрча мачка, да не ти пукне гума на 60 на саат (5 годин стара излижана заради превенција) и така никад нема да се излизгаш, извртиш стално ке бидеш внимателен итн итн...
Ај пријатно :) момци македонци

Ja би вовел и задолжителен абс покрај зимските гуми, а тој што сака да вози без абс да мора да плаѓа охохо поскапо осигурање (да не му се исплати да ја регистрира)

Зошто ти е АБС кога тој не реагира на брзина помала од 40. Со твојата филозофија која ја пропагираш последниве 8 страници, ако во град е дозволено да возш 60 ти би возел 40. Тука абеес не ти треба...Со петица низ врата можеш да си кочиш...

Zakonot dozvoluva da si pomines so lanci vo gepek. Treba site da imaat zimski gumi, ili neka ne vozat po sneg.

Доколку на коловозот има снег, но во спротивно незнам колку дена во годината има снег во Скопје...А и 100 пути е кажано дека зимска гума нема везе со снег.

Баш ме интересира...
Сите прават споредби на зимски и летни гуми, овакви својства, онаков состав....итн итн...
Никој не направи еден тест за летни vs зимски на различни температури.
Пример, З/Л на 30 степени...З/Л на 10 степени, па еве нека биде З/Л на 0, па на -10....
Да видиме дали има некој бенефит...
Нека тестираат на суво и мокро...
Лед кај нас има во 5 дена од годината...Снег последниве 10 години, дури и да нема...
Сонце, да...
Ајде да видиме што е подобро...Да не испадне дека и во лето треба да возиме зимски...Ем побезбедни, ем поефтини ем поудобни а?
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен LosiPatista

• Легенда
  • Пораки: 12136
  • Duh sa TDI-jom
« Одговори #1578 на: 07 Ноември 2012, 16:26:20 pm »
minatovo zimo imase 30 dena sneg i mraz

Torsion Beam - The Only Axle You Will Ever Need

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1579 на: 07 Ноември 2012, 16:27:32 pm »
АБС реагира на брзини МНОГУ помали од 40кмч. Па и на 5кмч работи. Проверено. Многу пати.

Отсутен ngocevski

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 484
« Одговори #1580 на: 07 Ноември 2012, 16:27:56 pm »

Је*оте :) Човек учи додека е жив...Можда до крајов на животов ке испадне дека E е различно од mc на квадрат.

http://discovermagazine.com/2012/mar/09-is-einsteins-greatest-work-wrong-didnt-go-far

Зошто ти е АБС кога тој не реагира на брзина помала од 40. Со твојата филозофија која ја пропагираш последниве 8 страници, ако во град е дозволено да возш 60 ти би возел 40. Тука абеес не ти треба...Со петица низ врата можеш да си кочиш...

АБС се исклучува на 20кмч

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1581 на: 07 Ноември 2012, 16:28:02 pm »
Зошто ти е АБС кога тој не реагира на брзина помала од 40.

АБС не реагира на брзина помала од 40? Од кај ова?

Си помешал АБС со круз контрол. Круз контрол не се пали под 40 :-)

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1582 на: 07 Ноември 2012, 16:33:19 pm »
ABS реагира на брзини НАД 20 км/ч, иако има минорни разлики од производител до производител, но тука околу се движат...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #1583 на: 07 Ноември 2012, 16:35:19 pm »
Е ГО ПРЕТЕРАВТЕ ДЕНЕС!

АБС работи и на 5кмч.

Дај немојте вакви ствари, ви се молам!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1584 на: 07 Ноември 2012, 16:36:32 pm »
Зошто ти е АБС кога тој не реагира на брзина помала од 40.

АБС не реагира на брзина помала од 40? Од кај ова?

Си помешал АБС со круз контрол. Круз контрол не се пали под 40 :-)

Нит знам што е круз контрол, нит ме занима, али со експерти како вас, се се може...
Може да е и 5, може да е 20, незнам, онака кажав...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #1585 на: 07 Ноември 2012, 16:37:13 pm »
Не не, генерално го претеравте сите у темава. Не дај боже некој да дојде на форумов и да бара совет, ќе го мавнат 500 прашалника по глава.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1586 на: 07 Ноември 2012, 16:41:29 pm »
И имаме точна бројка на колку брзина реагира АБС?

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 378
  • ? ? ?
« Одговори #1587 на: 07 Ноември 2012, 16:50:35 pm »
„As soon as the vehicle speed has increased to about 20 km/hour an automatic test
procedure is conducted during which you will be able to hear a pumping noise for
about 1 second.“

Ова е извадок од англиско упатство за употреба, а се однесува на работењето на АБС системот. Не е директно напишано, но може да се разбере дека системот е активен околу 20 км/ч.

Наједноставно ќе се уверите зимава, најдете некоја поледица, возете со 15км/ч, лупнете кочница, и дури лизга колата заприметете дали трепери педалата од кочницата...

Имав читано и текст каде јасно и гласно стои таа брзина, ама сеа оди сети се каде ги читав...

Отсутен filipv

• Легенда
  • и сега?
« Одговори #1588 на: 07 Ноември 2012, 16:51:09 pm »
И имаме точна бројка на колку брзина реагира АБС?

дали ќе се активира АБС или не не зависи од брзината, туку од децелерацијата и тракцијата. Може да се активира и на 0.5 км/х ако закочиш нагло на лед.

„As soon as the vehicle speed has increased to about 20 km/hour an automatic test
procedure is conducted during which you will be able to hear a pumping noise for
about 1 second.“

Meне зимоска ми се активираше при маневрирање на замрзнат паркинг.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1589 на: 07 Ноември 2012, 16:51:27 pm »
ABS мора да функционира при секоја брзина иначе тури му пепелот.

Наједноставно ќе се уверите зимава, најдете некоја поледица, возете со 15км/ч, лупнете кочница, и дури лизга колата заприметете дали трепери педалата од кочницата...
Кој вика денка не сме се увериле? Кај Поло и Туарег функционира се додека не застане колата, дури и при 5км/ч низбрдо на мраз. Проверено.