Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1485003 пати)

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8550 на: 29 Октомври 2021, 13:14:40 pm »
Мислење за General tyre altimax winter vs Sava eskimo hp2? Или друг модел блиску ценовно позициониран

Абе никој на форумов не вози џенерал зимски? 😁

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #8551 на: 29 Октомври 2021, 14:17:59 pm »
Vidi za kolu se poskapi Kleber crisalp HP3.
Ako e razlika vo cena koja mozes da ja prifatis togas tie.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9230
« Одговори #8552 на: 29 Октомври 2021, 16:07:15 pm »
Мислење за General tyre altimax winter vs Sava eskimo hp2? Или друг модел блиску ценовно позициониран

Zemi si Sava, si gi vozam gajle nemam :)

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #8553 на: 29 Октомври 2021, 19:21:13 pm »

Абе никој на форумов не вози џенерал зимски?
На службеното Кеди возевме "General tyre Altimax winter" се додека на автопат Ниш-Белград на 130km/h од непознати причини ми пукна гума.
Гумите беа втора сезона, напумпани по пропис, возени само во периодот од 15.11 до 01.04.
Се жалевме кај увозникот ама ништо од тоа.
Мој бандаж и "General tyre" више никад заедно.
Ставивме Сава напред и се прероди колата, за жал назад уште сезонава ќе мора да се возат "General".

Отсутен Nandor The Relentless

• Легенда
  • Пораки: 8893
  • Малерозен дрводарец
« Одговори #8554 на: 29 Октомври 2021, 19:28:04 pm »
Лелеј!  :o
Министерство за транс, поп и виски.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #8555 на: 29 Октомври 2021, 20:58:09 pm »
So ima vrska so General tyre pukanjeto. I Continental pukaat ako nagazat neshto so ne treba

Отсутен ace-106

• Сениор
  • Пораки: 3468
« Одговори #8556 на: 29 Октомври 2021, 21:41:29 pm »
Странично е расцветана бе машко. Дешавката беше на автопат на 16.12 во 20:00h што значи идеални услови за зимска гума.
Ама ако викаш нема врска добро нека е така.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #8557 на: 29 Октомври 2021, 21:59:48 pm »
Pa idealni temperaturni uslovi ne znaci deka ne e mozno da si zakacil neshto. Ako puknala od strana neznaci deka sama od sebe puknala.

Vikam deka toa e mozno so sekoja guma.

Eve mene pred 7,8 godini Dunlop sportmaxx tt letni gumii 225/45 17ki gi stopiv za 20k km. So razumno vozenje. I sea so da kazam Dunlop ne cinat.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #8558 на: 29 Октомври 2021, 22:10:57 pm »
Ме потсети кога пред неколку години со зимските гуми на вториот сет бандажи (без сензори за притисок) нагазив на нешто што стропа, на ретровизорот видов предмет како лајсна како слетува на асфалтот.

По отприлика 2 недели од тој настан тргнав кон Паланка, непосредно пред патарината Миладиновци претекнував шлепер и почувствував тетеравење, ми падна чудно но го припишав на појачана од некои причини турбуленција.
Не сосема убеден во турбуленцијата продолжив да возам малку поспоро, секако наближуваше патарината.
Пред патарината го отворив малку порано прозорот и ми дојде звук како кога се вози по бекатон.
Платив патарина и застанав малку понатаму, излегувам од кола, тркалото на бандаж.
Ставив резервна до Куманово и на првиот вулканизер се виде оштетување во вид на засеци, тогаш ми стана јасно дека е од предметот што го нагазив.

Гумата беше загреана но не исчурена, ѕидовите малку исчорљани, ваљда клапнала на бандаж на самата патарина, така да ја залепија и продолжив.

Изгледа дека оштетувањето било таман толку длабоко за да попушти во вожња по автопат, или пак останале делови од лајсната во гумата кои излетале од поголемата брзина, пошто 2 недели низ Скопје се си беше ок.

Среќа издишувала полека без да експлодира.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55107
  • Махер
« Одговори #8559 на: 30 Октомври 2021, 07:06:29 am »
Pa idealni temperaturni uslovi ne znaci deka ne e mozno da si zakacil neshto. Ako puknala od strana neznaci deka sama od sebe puknala.

Vikam deka toa e mozno so sekoja guma.

Eve mene pred 7,8 godini Dunlop sportmaxx tt letni gumii 225/45 17ki gi stopiv za 20k km. So razumno vozenje. I sea so da kazam Dunlop ne cinat.
Така е. Нокиан WR4 им се распаѓаа по пат. Ама тоа беше само тој модел, другите се добри.

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #8560 на: 30 Октомври 2021, 07:58:57 am »

Јас возам, на суво и на мокро се одлични, тивки се и меки, на снег сум резервиран со нив ама тоа мислам дека повеќе е до колата отколку до гумите.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #8561 на: 30 Октомври 2021, 10:24:57 am »

Дедото на Фелицијата има, сум ги возел неколку пати ама не на снег, така да не можам да кажам. Она што забележувам е дека многу брзо се лижат. За 3 години еве ги скоро racing slicks. Ама може е и до колата и до шоферот, не ми е стариот за фалење како вози.

Отсутен Hardboy

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 209
« Одговори #8562 на: 30 Октомври 2021, 21:49:26 pm »

Јас возам, на суво и на мокро се одлични, тивки се и меки, на снег сум резервиран со нив ама тоа мислам дека повеќе е до колата отколку до гумите.

[/quote

На каква кола?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1887
« Одговори #8563 на: 01 Ноември 2021, 08:53:24 am »

На каква кола?

Шкода Суперб е колата, долга е многу и најчесто кога е товарена многу позади знае да изненади и да несака да излезе на благи нагорнини каде мислиш дека без проблем би поминал. Колку за споредба Тојота Аурис претходно со Фулда зимски а од лани на Континентал е многу поуверлива на снег.

Шкодата кога е празна не е лоша на снег ама сепак ја возам резервирано, затоа пишав дека повеќе е проблем должината отколку Генерал Алтимакс гумите.

Сега да би купувал би земал Сава, не би купил пак Генерал.

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #8564 на: 02 Ноември 2021, 13:27:47 pm »
si kaparisav conti 870  205 60 16 so montaza i balansiranje 6.500den po guma...
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.