Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1297994 пати)

Отсутен n1kola

• Сениор
  • Пораки: 6791
  • French diamond
Одг: Зимски гуми
« Одговори #8820 на: 04 Октомври 2022, 01:49:37 am »
 Јас па возам напред Вердештеин, ете не премиум, а назад Goodyear, па исти курац се и тие и тие  :) Ги зачекав на попуст, инаку ќе видеа премиум или не     ;D

Најмногу е до шоферот, не до гумите  :)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #8821 на: 04 Октомври 2022, 07:57:23 am »
Препорака за 175/65/14
Напред има Мишели кросклимат плус, ама сега ги нема во Мотоцентар а и цената не верувам да е истат, па што мислите за Матадор MP 62 Еvo
@AlexAl1en Матадор што се возат веќе 3 сезона (слична димензија 180/60/14) е просечна гума, не очекувај премногу, посебно при влажни коловози и зимски утра. Еднаш, едно такво утро ги тестирав (не сакајќи) на кочење пред пешачки и не ми се допадна чувството. Ама за намената се добри, 99% градска, цела сезона, мала км, умерено возење.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен AlexAl1en

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 401
« Одговори #8822 на: 04 Октомври 2022, 08:16:57 am »
Препорака за 175/65/14
Напред има Мишели кросклимат плус, ама сега ги нема во Мотоцентар а и цената не верувам да е истат, па што мислите за Матадор MP 62 Еvo
@AlexAl1en Матадор што се возат веќе 3 сезона (слична димензија 180/60/14) е просечна гума, не очекувај премногу, посебно при влажни коловози и зимски утра. Еднаш, едно такво утро ги тестирав (не сакајќи) на кочење пред пешачки и не ми се допадна чувството. Ама за намената се добри, 99% градска, цела сезона, мала км, умерено возење.
А Барум дали се добри дека овие немаат Матадор?

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #8823 на: 04 Октомври 2022, 09:37:00 am »
Ja pa nacekav letni 215-55-16 uste so bocki na niv 2020god se vozeni edvaj 3-4 meseci. Kolata se prodade so zimskite gumi i letnive ostanaa vo podrum.
E sega bidejki ste so premium gumi razmoabeteni ovie se TORQUE TG021. Ja prv pat slusam za ova cudo a kolegava me ubedue demek Angliska guma sto nemi ide bas ama cenava od 100€ za site 4 pa e dzabalk.

Британски бренд, ама се прават во Кина. Тоа и не би требало да е лошо, иста е приказната и со Davanti, со тоа што Davanti имаат вложено пари во развој, а само производството им е во Кина (како и на многу други). За овие Torque Tires прв пат слушам.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 708
« Одговори #8824 на: 04 Октомври 2022, 09:42:20 am »
Ич не ги знам овие Петљаш, ама споредбава личи како да зборуваме за Sava, на пример...
(Имав UHP2 и сега имам LM005 - скоро па паралелно, во однос на тоа во кои точки Sava се слаби, а каде се покажуваат многу добро)

Сега, ако по цена се на пола од Continental, не гледам што е толку лошо околу нив.
Само треба да се возат спрема чергата - да не се тегнат нозе 6 метри понапред на мокро :))

Можеби последиците се поголеми кај потешки возила и димензии на пневматик,
ама на 14, 15-инчи тркалциња - којзнае :)

Petljash ne petljash isto ti se fakja, Petlasot se ODLICHNI gumi za na gradezni mashini (odlicni vo smisla ne se troshat mnogu i ne pukaat koga gi koristish na utovarach so korpa od 3 kubika pesok na separacija).

Za na kola i asfalt ne znam kakvi se ama ako chergata ne dava da si optegnesh nozete valjda kje zavrshat rabota kako i sava, debica i ostanati kup iminja shto sme gi chule za poeftinko.

p.s. sega gi guglav, ne e ni chudo shto se/bea dobri za gradezni mashini..toa im bilo glavna dejnost na vremeto (https://en.wikipedia.org/wiki/Petlas)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2318
« Одговори #8825 на: 04 Октомври 2022, 09:47:47 am »
@AlexAl1en Барум би ги рангирал пред Матадор, а во твоја димензија би погледал исто така и Сава (околу 2800) и Фулда (околу 3000) - за целосезонски зборувам
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54948
  • Махер
« Одговори #8826 на: 04 Октомври 2022, 10:11:47 am »
Ич не ги знам овие Петљаш, ама споредбава личи како да зборуваме за Sava, на пример...
(Имав UHP2 и сега имам LM005 - скоро па паралелно, во однос на тоа во кои точки Sava се слаби, а каде се покажуваат многу добро)

Сега, ако по цена се на пола од Continental, не гледам што е толку лошо околу нив.
Само треба да се возат спрема чергата - да не се тегнат нозе 6 метри понапред на мокро :))

Можеби последиците се поголеми кај потешки возила и димензии на пневматик,
ама на 14, 15-инчи тркалциња - којзнае :)

Petljash ne petljash isto ti se fakja, Petlasot se ODLICHNI gumi za na gradezni mashini (odlicni vo smisla ne se troshat mnogu i ne pukaat koga gi koristish na utovarach so korpa od 3 kubika pesok na separacija).

Za na kola i asfalt ne znam kakvi se ama ako chergata ne dava da si optegnesh nozete valjda kje zavrshat rabota kako i sava, debica i ostanati kup iminja shto sme gi chule za poeftinko.

p.s. sega gi guglav, ne e ni chudo shto se/bea dobri za gradezni mashini..toa im bilo glavna dejnost na vremeto (https://en.wikipedia.org/wiki/Petlas)
Па ете имаме референтен тест тука:
На 5:17 почнува важниот дел.

И секако важното е што на тестов има и нормална класа гуми како Клебер, Семперит, Вредштајн и убаво се гледа колку е голема разликата од непознатите марки.

Отсутен zeroSignal

• FEARLESS LEADER
  • Генерал Прва Класа
  • Легенда
  • Пораки: 29590
    • CARclub.mk
« Одговори #8827 на: 04 Октомври 2022, 10:27:05 am »
Во целата дискусија би било фино да се најдат и цени за гумите, да видиме дали Petlas се најевтини или не. Може да има поевтини гуми, или гуми со иста цена, а што имаат подобри резултати.

И повторно, дискусијата не е „да се купат најдобрите гуми“, туку „да се купат најдобрите гуми кои можеме да си ги дозволиме“.

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1806
« Одговори #8828 на: 04 Октомври 2022, 10:46:55 am »
Ја кога барав бев решен за Клебер али никаде не најдов зимски само целосезонски, од некој добив одговор дека ради промена локациски на фабрика различни принципи на увози ау бау некој други политики ми објаснуваше и земав сава на крај. Измешан е пазаров и уште толку во следниов месец мислам ценовно ке се измеша како доага сезонава за зимски.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8870
« Одговори #8829 на: 04 Октомври 2022, 10:48:01 am »
Ima Sava na testov? Ako nema niso se pagja vo voda :)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 774
  • .
« Одговори #8830 на: 04 Октомври 2022, 11:04:28 am »
па тоа е целата дискусија, да се најдат најдобрите гуми за ефтина цена
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #8831 на: 04 Октомври 2022, 11:30:10 am »
па тоа е целата дискусија, да се најдат најдобрите гуми за ефтина цена

jas koga sakam da si go "siluvam" mozokot i koga nemam popametna rabota gledam miljarda revii (duri ne me frkne glavata) a na kraj pak se sveduva na:

1. imash pari? DA-kupi si MISHELIN/GOODYEAR/CONTINENTAL ili NE-gledaj poefitno neshto od stilot na SAVA/FULDA/KLEBER (i na niv slichni da ne nabrojuvam miljarda marki sega)

2. nemam ni za SAVA/FULDA/KLEBER...BATALI kolata ne si ti za taa kola :)

vo prilog na muabetov so imanje/nemanje pari edno linkche. ako imash pari gledash levo vo tabelata, ako ne desno :) https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_tire_companies

pred fazla od 10 godini prochitav na eden motordziski forum epten pametna izjava od eden tipac...vika, ako vo 4godini ne si sposoben (finansiski) na kolata da i kupish 4 novi gumi ostavi ja taa kola ne e za tebe, nema da mozish da ja odrzuvash.

Отсутен darkserial

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 787
« Одговори #8832 на: 04 Октомври 2022, 11:52:54 am »
@nikomil1 не ставај FULDA во иста класа со SAVA.
FULDA ти е класа на гума со високи перформанси и добар квалитет и не се баш ефтини :) :D
VW Golf 5 1.9 TDI - 77kw - 2005

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
« Одговори #8833 на: 04 Октомври 2022, 15:01:28 pm »
@nikomil1 не ставај FULDA во иста класа со SAVA.
FULDA ти е класа на гума со високи перформанси и добар квалитет и не се баш ефтини :) :D

Taka e ama ne se bash ni MISHELIN ili goodyear spored cenata...zatoa gi podeliv na svetoto trojstvo mishelin; goodyear i kontinental (za skapi) i ostanati za poeftini .. inache i kaj poeftinite imash poskapi i poeftini. kako i da e .. poentata mi beshe zemi gi najskapite shto mozish da si go dozvolish i brkaj rabota.. ne e deka tie 2-3 procenti razlika vo edna ili druga oblast na performansi kje ti smeni neshto vo zivotot

Отсутен bear

• Редовен
  • Пораки: 1997
  • If you can dream it, you can do it.
« Одговори #8834 на: 04 Октомври 2022, 17:18:30 pm »
Во зима, подобро е зимски фулд, петлас или ахил, отколку летни континентал и мишелин.
Никогаш не вели никогаш.