Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1656211 пати)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #6300 на: 29 Септември 2017, 09:47:43 am »
Несмееш да ги возиш кај нас тие.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 112
« Одговори #6301 на: 29 Септември 2017, 10:00:05 am »
???? А штооо?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55239
  • Махер
« Одговори #6302 на: 29 Септември 2017, 10:00:46 am »
Со шајки се.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6303 на: 29 Септември 2017, 10:01:17 am »
A, hm, cekas li da izgines?
Provozi gi uste 28000, mooozebi ke docekas. Pu, pu, normalno ne daj boze.

Поентата на мојот пост е дека ефтиниве гуми не се death trap како што вие ги замислувате. Кај мене на кола не беа монтирани по моја желба нити со мој благослов, но ете, чим се тука више, ги тестирам и одговорно тврдам дека не се гине на прва кривина како што вие сте убедени.

Сметам дека @S16-HGT ќе ме поддржи во ова, зошто во последно време знам дека и он тестира гуми со поефтини продажни цени (што би рекле вие кинески пластики), а кој го знае членот знае какви коли вози и како ги вози. :)

Пред да скокне некој, НЕ, не тврдам дека се на ниво на премиум, па ни на средна класа, ама тврдам дека се сосема океј избор за некој што не ги тестира лимитите на колата.

Kupiv novi general altimax sport...Ne deka se gine, ama za razlika od izlizanite turanzi se prosecni. ne ja drzat kolata vo krivina kako sto ja drzat er300 (iako se stari). Za domakjinsko vozenje se povekje od odlicni i sto e najbitno se mnogu tivki i meki. Prre bi Michelin ali... A so zimska guma ne bi eksperimentiral od evtini brendovi.
Koj vika deka na prva krivina ke otidat. Sigurno ne gi kupuvas za po 10-15000km da gi smenis, tuku ke gi vozis barem 40000 ili dodeka ne se izlizat. Posto nikogas neznaes sto moze da se desi, a najbitno za sigurnost se gumi, takvi kinezarii ne.
I najdobro e koga imas premium guma vozeno, togas znaes sto e guma. Bridgestone er300 vo svoe vreme bese vo top3 na site testovi, i ocekuvano e izlizana i na kraj na vekot da e podobra od budzet brend nova. Jas pisuvav deka Continental premiumcontact na kraj na svojot zivot voopsto ne zaostanuvase zad nova guma od sredna klasa.

Za zimski gumi muabet. Eve gi novite ADAC testovi.
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2017_winterreifen_195_65_r15.aspx
https://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/winterreifen/2017_winterreifen_215_65_r16.aspx

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6304 на: 29 Септември 2017, 10:51:05 am »
Site znaeme sto e dobra guma, sepak za zal radi standard kupuvame gumi so 10000 komprimisi ... E sega me interesira dali nekoj ima iskustvo so http://www.toyo.mk/gumi/snowprox-s943   i da kaze nekoj review? okolu 3000-4000 se po guma za 15-16 dimenzija

« Последно менување: 29 Септември 2017, 12:44:02 pm Inter1 »

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6305 на: 29 Септември 2017, 10:59:36 am »
A, hm, cekas li da izgines?
Provozi gi uste 28000, mooozebi ke docekas. Pu, pu, normalno ne daj boze.

Поентата на мојот пост е дека ефтиниве гуми не се death trap како што вие ги замислувате. Кај мене на кола не беа монтирани по моја желба нити со мој благослов, но ете, чим се тука више, ги тестирам и одговорно тврдам дека не се гине на прва кривина како што вие сте убедени.

Сметам дека @S16-HGT ќе ме поддржи во ова, зошто во последно време знам дека и он тестира гуми со поефтини продажни цени (што би рекле вие кинески пластики), а кој го знае членот знае какви коли вози и како ги вози. :)

Пред да скокне некој, НЕ, не тврдам дека се на ниво на премиум, па ни на средна класа, ама тврдам дека се сосема океј избор за некој што не ги тестира лимитите на колата.

Kupiv novi general altimax sport...Ne deka se gine, ama za razlika od izlizanite turanzi se prosecni. ne ja drzat kolata vo krivina kako sto ja drzat er300 (iako se stari). Za domakjinsko vozenje se povekje od odlicni i sto e najbitno se mnogu tivki i meki. Prre bi Michelin ali... A so zimska guma ne bi eksperimentiral od evtini brendovi.

Само што има ОГРОМНА разлика меѓу General tire како бренд и Comforser. General tire се на ниво на Kumho, Toyo, Hankook, Nexen (а мислам и дека Avon како бренд го држат под нив) а Comforserot се ептен буџет гума. Разлика небо и земја меѓу двете.
Зини да ти кажу.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #6306 на: 29 Септември 2017, 11:20:50 am »
Кога се одлучувате за зимски гуми што ви е поважно?
Аква пилинг или време на запирање-кочење или други елементи на гумата?

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #6307 на: 29 Септември 2017, 11:47:26 am »
Кога би бирале помеѓу Goodyear Ultra Grip 9 и MICHELIN ALPIN A4 што би избрале?

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #6308 на: 29 Септември 2017, 12:15:44 pm »
da zakoci shto pokratko.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Inter1

• Редовен
  • Пораки: 2821
« Одговори #6309 на: 29 Септември 2017, 12:44:19 pm »
Site znaeme sto e dobra guma, sepak za zal radi standard kupuvame gumi so 10000 komprimisi ... E sega me interesira dali nekoj ima iskustvo so http://www.toyo.mk/gumi/snowprox-s943   i da kaze nekoj review? okolu 3000-4000 se po guma za 15-16 dimenzija

Nekoj? Anybody ?

PS Inace zimska guma se e bitno, dry handling, wet, snow, ice ... i tn :)) Zatoa Conti TS 860 se najdobri, a nie kupuvame Tigar i ostanato ...

Отсутен NeVeNR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 983
« Одговори #6310 на: 29 Септември 2017, 12:51:53 pm »
За мене е најбитно да има добри перформанси на суво и на мокро и со добар аква планинг (на температури под некои си 10 степени, затоа што кај нас зимите се претежно ладни но без големи снежни врнежи, освен последната што изненади)  и помалку битно ми е да биде гумата тивка затоа што возам евтина кола без доволна звучна изолација а најмалку ми е битно какви перформанси ќе има на длабок снег (главниот маркетиншки трик за продавање на зимски гуми). Мислам дека на длабок снег било каква зимска гума со длабоки шари ќе си ја заврши својата работа.
[/quote]
Кога би бирале помеѓу Goodyear Ultra Grip 9 и MICHELIN ALPIN A4 што би избрале?
Како прво Мишелинот алпин а4 е стар модел, заменет во 2016 година со а5. Затоа сигурно и гумите што ги гледаш ако се нови тогаш се автоматски минимум година ипол стари. Од друга страна гудјирот е модел воведен 2016 година, значи е понов модел. Во секој случај провери DOT пред да ги купуваш. Јас лично би се одлучил за вторите.
Зини да ти кажу.

Отсутен ogledalo

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 615
« Одговори #6311 на: 29 Септември 2017, 12:57:19 pm »
Za nasi uslovi vo grad, najbitno e kocenje i drzenje/handling na suvo i mokro, sneg ima mnogu malku.
Edinstveno za mesta kako Krushevo, Berovo i slicni najbitno e na sneg kako se ponasa. Zatoa za takvi mesta i Makedonski uslovi nema bolje od Sava eskimo S3+, i na testovi a i od iskustva e dokazano deka e odlicna na sneg, no zatoa dosta polosa na suvo i vlazno. A cenata i e ekstra za nas dzeb od malive planinski mestenca.

Отсутен Боби

• Јуниор
  • **
« Одговори #6312 на: 29 Септември 2017, 13:52:58 pm »
Goodyear Ultra Grip 9 Ги најдов по цена од 4.300,00 Дали има некаде поефтини од ова?

Отсутен kalimero

• Редовен
  • Пораки: 1900
« Одговори #6313 на: 29 Септември 2017, 13:54:08 pm »
Goodyear Ultra Grip 9 Ги најдов по цена од 4.300,00 Дали има некаде поефтини од ова?

Во која димензија ?

Отсутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 9179
  • Пичлеме
« Одговори #6314 на: 29 Септември 2017, 13:58:38 pm »
Ваљда 185/65/15