Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1365474 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #4815 на: 26 Октомври 2015, 12:08:22 pm »
Еднаш да возиш, и да заглавиш, ќе кажеш „ебати зимските“. Затоа боље да се добри и на снег и на мраз. На суво нема да заглавиш.

Да, да.
Ондак најдобро да земеш од оние со шилци, еднаш да ти притребаат ке се гордееш што си излегол од снегот.
Можда овакви
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43931
  • Il Moderatore
« Одговори #4816 на: 26 Октомври 2015, 12:46:23 pm »

Ондак најдобро да земеш од оние со шилци, еднаш да ти притребаат ке се гордееш што си излегол од снегот.
Во секое (зимско) време:

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Filip_90

• Редовен
  • Пораки: 1839
  • VW Golf 5 1.9 TDI
« Одговори #4817 на: 26 Октомври 2015, 12:49:48 pm »
Алпинот 5 колку што сум гледал по тестови е најдобар на лед од сите гуми. Е сега еве членот Igor има Нокиан WR D3 и се одлични и на снег и на мокро и на суво а најверојатно ќе те фатат поевтино од Мишелинот.

Него со GoodYear зимски има некој искуство?
Јас овие ги разгледувам со надеж дека им се добри како летните ;D Треба две да земам, па најверојатно или Нокиан, или вакви.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/UltraGrip-9.htm

Отсутен ARMEX

• Сениор
  • Пораки: 3616
Одг:
« Одговори #4818 на: 26 Октомври 2015, 13:12:11 pm »
Немa уткa ни сo зимски ултрaгрип ни сo Кoнти ТС850.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #4819 на: 26 Октомври 2015, 13:41:23 pm »
Алпинот 5 колку што сум гледал по тестови е најдобар на лед од сите гуми. Е сега еве членот Igor има Нокиан WR D3 и се одлични и на снег и на мокро и на суво а најверојатно ќе те фатат поевтино од Мишелинот.

Него со GoodYear зимски има некој искуство?
Јас овие ги разгледувам со надеж дека им се добри како летните ;D Треба две да земам, па најверојатно или Нокиан, или вакви.
http://www.tyrereviews.co.uk/Tyre/Goodyear/UltraGrip-9.htm

За нокианот колку што читав се е супер освен звукот во кабина. Е сега дали стварно е многу ќе треба Igor да каже.

Од Церес за моите димензии ми понудија Barum Polaris 3 3100 денари по гума, па сега се думам дали стварно вреди да се дадат уште 3-4 илјади за мишелин, контиинентал или нокиан.
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #4820 на: 26 Октомври 2015, 13:57:38 pm »
Мое мислење е дека не вреди, Барумот е многу добра зимска гума и ја би ги земал нив.

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #4821 на: 26 Октомври 2015, 16:53:19 pm »
Јас имам Мишелин Алпин А5. Ги земав лани од Олимпико по 4176 ден/парче. Зимата возев во БГ на планина со нив и на снег се покажаа одлично. Погрешно ме насочија (така е кога жена ти кажува кој пат да го фатиш) и заглавив буквално во сред шума на црн пат покриен со снег. Гумите само што ги имав ставено, не знам дали беше до тоа што беа нови но на тоа место да не беа зимските гуми ќе требаше да чекам до Мај месец да се стопи снегот за колата да си ја земам.
На влажно исто така не сум имал проблеми. Не се бучни воопшто. Оценка 5 од мене.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55051
  • Махер
« Одговори #4822 на: 26 Октомври 2015, 16:55:40 pm »
Тоа е поентата на добра зимска гума. Да си возиш спокојно додека луѓе со СУВови си чекаат да го исчистат патот и се греат на оганче.

Отсутен masterwu

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 375
« Одговори #4823 на: 26 Октомври 2015, 16:57:32 pm »
Јас имам Мишелин Алпин А5. Ги земав лани од Олимпико по 4176 ден/парче. Зимата возев во БГ на планина со нив и на снег се покажаа одлично. Погрешно ме насочија (така е кога жена ти кажува кој пат да го фатиш) и заглавив буквално во сред шума на црн пат покриен со снег. Гумите само што ги имав ставено, не знам дали беше до тоа што беа нови но на тоа место да не беа зимските гуми ќе требаше да чекам до Мај месец да се стопи снегот за колата да си ја земам.
На влажно исто така не сум имал проблеми. Не се бучни воопшто. Оценка 5 од мене.

Фала за информација. Како си задоволен на суво?
Honda Civic 1.7 CDTI '05

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
« Одговори #4824 на: 26 Октомври 2015, 17:02:42 pm »
Не можам маана да и најдам на гумата. Може чудно звучи или е до мене но не приметувам некоја разлика помеѓу летните и зимските на суво. Тоа е мое субјективно мислење. Единствена разлика што е нормално е забележувам поголема потрошувачка со зимските гуми, не драстична. Топло ги препорачувам за зимска гума.
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #4825 на: 26 Октомври 2015, 18:14:48 pm »
Дај ставете ги стики сите што продаваат гуми, да не се повторуваме и пребаруваме постојано. Сега што одлучивме, солидни зимски гуми до кај 18 000ден? 205/55/16 совет барам само од некој што ги возел и што има позитивно искуство со нив. Треба да одлучам до кај среда затоа што планирам да доаѓам ск па да се сторам со нови гуми.

Отсутен Drive-r

• Легенда
  • Пораки: 7476
  • FB Vlecna Suzba Niko-m
« Одговори #4826 на: 26 Октомври 2015, 19:40:28 pm »
Немa уткa ни сo зимски ултрaгрип ни сo Кoнти ТС850.

Правиот избор.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6190
  • 69
« Одговори #4827 на: 26 Октомври 2015, 21:45:43 pm »
Дај ставете ги стики сите што продаваат гуми, да не се повторуваме и пребаруваме постојано. Сега што одлучивме, солидни зимски гуми до кај 18 000ден? 205/55/16 совет барам само од некој што ги возел и што има позитивно искуство со нив. Треба да одлучам до кај среда затоа што планирам да доаѓам ск па да се сторам со нови гуми.

За 17к во Стоп&Го ми понудија Hankook Winter i*cept RS2 W452. Гледам одлични се на мокро. Не можам да најдам некое ривју, пошто се релативно нови, а ако погледнеш ке видиш дека имаат мнгу слична шара како Т850.
Имаш и W320 кои се исто така нов модел и не изгледаа воопшто лошо. Цената им беше нешто поскапа од првите.
Инаку W442 ги имам на службената кола и сега за сега сум задоволен од нив но со мала резерва кога е врнежливо времето. Во поглед на удобност се меки, добро се однесуваат на суво, но како што реков, на влажно, односно врнежливо време ми се малку чудни. Немам 100% доверба.
Инаку затоа и посочив дека за мене зимска гума мора да има најдобри карактеристики на мокро. 99% од времето ке се вози на влажни коловози, а снег гледаме еднаш во година.
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Присутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6862
  • Бенве сие бенве
Одг:
« Одговори #4828 на: 26 Октомври 2015, 22:19:38 pm »
Гојдо ги пофали сава, некој друг барумот, двете се близу со цена. Ханкок се околу 18 000ден, утре ќе ѕвонам да проверам точно. Савата и барумот добро котираат на tyre rewiew.

Отсутен tomaso

• Редовен
  • Пораки: 2188
Одг:
« Одговори #4829 на: 26 Октомври 2015, 22:36:03 pm »
Ај малку помош за трилемата.Најверојатно утре или задутре ќе купувам сет гуми, па сеа сеуште не сум се решил за кој да бидат.Sava Eskimo s3+, debica frigo 2 ili hankok winter icept rs2  цената им е слична +/- некоја 100ка.
Савата ми ги преопрачавте како солидни, е сеа ако имал некој искуство и со другите нека сподели.