Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1731376 пати)

Отсутен Bojan j

• Сениор
  • Пораки: 3064
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #2190 на: 06 Декември 2012, 22:51:30 pm »
Barum, прв впечаток на мокрово, одлични се. Првиот коментар ми беше: Аууууу, корнат на мокрово.
За подетално деновиве, прво да ги провозам малку.
Браво...Со здравје да си ги возиш,  мн. ги имаат фалено, не си згрешил 100%!

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #2191 на: 06 Декември 2012, 22:53:48 pm »
Фала Џиџи!!!
Ќе видиме, мислам дека не погрешив, само снекче да падне.

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #2192 на: 07 Декември 2012, 09:18:27 am »
Не би требало да ги занемариме и енглезите... Ја бирав гуми што беа меѓу најдобрите и кај едните и кај другите...

Auto Express Winter Tyre Test

Расчепкајте лево-десно, овие тестираат и 17ки и 18ки ;)

Ги читам и нив редовно, но ги земам со голема доза на резерва. Генерално кај нив нема големи снегови и ниски температури како кај нас. Следам и еден британски форум, и општ впечаток е дека дигаат паника за еден прст снег, а да не праиме муабет и за појќе. Можеби ми е погрешна предрасудата, ама за репер ги земам тестовите направени во некоја алпска земја  :)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6214
  • 69
« Одговори #2193 на: 07 Декември 2012, 09:39:15 am »
Чим си оријентиран на снег, најдобро од некоја сибирска земја да најдеш некој форум, или тестови за гуми во сибирски услови. Така мислам најдобро ке се решиш и ке одлучиш какви гуми треба да користиш. Пошто претежно 90% од зимата кај нас е со сибирски услови. А овие тестови од аплите се за Охриѓани...Освен нели ако не си од Охрид...Таа клима од алпите е слична на онаа охридската...затоа...да не свати некој погрешно...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Petar_TDI

• Почетник
  • *
  • Пораки: 35
« Одговори #2194 на: 07 Декември 2012, 09:51:32 am »
Луѓе во врска со low budget гуми меѓу Tigar и BF Goodrich што би препорачале?

Отсутен Z128

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 381
  • ? ? ?
« Одговори #2195 на: 07 Декември 2012, 09:53:39 am »
Чим си оријентиран на снег, најдобро од некоја сибирска земја да најдеш некој форум, или тестови за гуми во сибирски услови. Така мислам најдобро ке се решиш и ке одлучиш какви гуми треба да користиш. Пошто претежно 90% од зимата кај нас е со сибирски услови. А овие тестови од аплите се за Охриѓани...Освен нели ако не си од Охрид...Таа клима од алпите е слична на онаа охридската...затоа...да не свати некој погрешно...

Логична, ама погрешна претпоставка.  ;D   Шо би се рекло, ко сом на пченка ...  ;D

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6214
  • 69
« Одговори #2196 на: 07 Декември 2012, 10:12:30 am »
Сом не иде баш на пченка...Иде на коњштип... ;)
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен Untak

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 305
  • sLowRider
« Одговори #2197 на: 07 Декември 2012, 16:28:56 pm »
Еве една добра лекција од Ерик за подготовка на возилото за во зима.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 45082
  • Il Moderatore
« Одговори #2198 на: 08 Декември 2012, 18:47:03 pm »
Денес сменети и на Стилото Nokian WR G2, година на производство 2007 и тоа првите недели, рамномерно изабени сите 4 со шара од преку 6мм, секоја зимска сезона правилно ротирани. Нокиан има убав маркер на изабеност со напишана бројка во mm. 

Cuore Sportivo, спремен сум да ти докажам дека постара од 4-5 години зимска гума е каде каде подобра од нова летна гума во сите зимски услови :)
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2199 на: 08 Декември 2012, 18:50:19 pm »
lol?
летна гума да е подобра од зимска?
куоре?

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2200 на: 08 Декември 2012, 19:02:35 pm »
Ракиицата му се погодила дента. Инаку од летна до летна огромна разлика има на снег (иако и двете не држат). На Астрата имам Ханкок Оптимо 185/60-14 на Колтот имам Goodyear Eagle NCT5. Ханкок-от држи значително подобро во услови на ладен асфалт и особено изразено на снег. Ме изненадија лани гумите.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9214
« Одговори #2201 на: 08 Декември 2012, 19:04:25 pm »
но сепак тигар/дајтон или било која најефтина зимска гума е подобра од било која летна

Отсутен Tome-Colt

• Близок до администрацијата
  • Сениор
  • Пораки: 4619
  • Муфљуз
« Одговори #2202 на: 08 Декември 2012, 19:05:10 pm »
Нема збор.
„Јас, Филип, кењам по форуми и не треба човек ништо да ми верува. Се што пишав за брзината на возење е куп гомна од коњ.“

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #2203 на: 08 Декември 2012, 19:09:41 pm »
Луѓе во врска со low budget гуми меѓу Tigar и BF Goodrich што би препорачале?

меѓу овие две? таа што е по тазе. Ако се исто тазе - поскапата.

(со понов месец/недела на производство, запишан на самата гума)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 8317
  • Плинаш!!!
Одг: Re: Зимски гуми?
« Одговори #2204 на: 08 Декември 2012, 19:36:07 pm »
Petar TDI Ја би ипак тигар, гудричот некако ми се многу тврди за зимски гуми, а сепак се поскапи.