Автор Тема: Зимски гуми  (Прочитано 1665909 пати)

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • Пораки: 6213
  • 69
Одг: Зимски гуми?
« Одговори #1935 на: 29 Ноември 2012, 20:58:24 pm »
Ах бе Филип, многу сакам да прочитам твој коментар, просто ме орасположува...
Поготово ако е некој посодржаен...И издржан како овој, каде се убаво си кажуваш ама зошто да се мешаат? Не треба да се мешаат, туку се зависни едни со други. 50 % оди на едната површина, 50% на другата површина. Што од приложеното не ти е јасно?
и едното и другото апсолутно влијаат на крајниот исход, но тоа не се состојки кои се мешаат па сеа имаме волку посто ова, онолку посто она

Зошто кажуваш иста работа ама обратно? Не ти ја сваќам поентата???
Со гумата не леташ, не е крило, гума е...Се тркала по асвалт...
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

Отсутен filipv

• Легенда
  • Пораки: 7511
  • и сега?
« Одговори #1936 на: 29 Ноември 2012, 21:03:39 pm »
Зошто кажуваш иста работа ама обратно? Не ти ја сваќам поентата???

Поентата ми е дека „асфалт“ и „гума“ не се квантифицираат исто како што „гени“ и „околина“ не се квантифицираат. Тоа се обидов и да го илустирам со пример:

Замисли најбоља гума (50) на најбољи асфалт (50). Држење стотка. (50+50=100)

Дали ако наместо асфалт ставиме чист мраз (0), држењето ќе биде 50% од она на асфалт? (50+0=50)

Значи, се согласувам дека И гумата И патот се битни. Не се согласувам со пееските и - воопшто - квантифицирањет.

Ме разбираш?

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44962
  • Il Moderatore
« Одговори #1937 на: 29 Ноември 2012, 21:18:06 pm »
Момци...Едно заборавате...
1. Тестовите на каков асфалт се прават
2. 50 % од перформансите оди на подлогата, односно асвалтот и 50% оди на гумата...

Часто е завршен, здраво!

Професоре, а битно ли е густината и влажноста на снегот за тестовиве? :)

Битен е асфалтот, ама не го „амнестира“ лошиот резултат на одредени гуми. Сигурен си дека тие гуми со лош резултат на конкретниот асфалт  ќе извадат генерално подобар ранг на друг тип на асфалт? Јас не би рекол. 

Ја се извињавам што вака после часови се убацуем.
Alfa Romeo 159TBi
Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7241
« Одговори #1938 на: 29 Ноември 2012, 21:31:18 pm »
I na najdobar asfalt I najdobra guma, ako se pogodi pesok ili mesavina od maslo I taze dozd, se znae ishodot.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55241
  • Махер
« Одговори #1939 на: 29 Ноември 2012, 21:36:18 pm »
I na najdobar asfalt I najdobra guma, ako se pogodi pesok ili mesavina od maslo I taze dozd, se znae ishodot.
Некои од нас ова го знаат од прва рака.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1940 на: 29 Ноември 2012, 21:40:37 pm »
Фрлен дизел од резезервоар на тамче. Нит дожд треба нити пи*ке материне! Буквално во момент некој да ти го „укине“ целиот грип што си го имал претходно. Е полошо од тоа нема! (од прва рука, со среќен исход).
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1941 на: 29 Ноември 2012, 21:40:53 pm »
Дали ако наместо асфалт ставиме чист мраз (0), држењето ќе биде 50% од она на асфалт? (50+0=50)

Апсолутно точна констатација! :)
Во овој случај гумата ке биде 50% ефективна, односно сигурноста ке биде половична!
Максимум што може да се извади од идеални услови, односно идеално добра гума и идеално лоша подлога.

)
Ме разбираш?

Апсолутно те разбирам и си во право за констатацијата. Ме радува што позитивно размислуваш, ет лист... :)

Момци...Едно заборавате...
1. Тестовите на каков асфалт се прават
2. 50 % од перформансите оди на подлогата, односно асвалтот и 50% оди на гумата...

Часто е завршен, здраво!

Професоре, а битно ли е густината и влажноста на снегот за тестовиве? :)

За да не комплицираме, го зимаме најпростиот случај...Зимска гума, на многу поразличен асфалт од нашиот. Без дожд, без снег, само асвалт, суво време и 0 степени целзиусови.
За разлика од нашиот, балканскиот, да не речам скопскиот асфалт, овде асфалтот има многу поразлична гранулација, состав и начин на изработка...Како да го сликам, незнам...
Поентата ми е дека ако една гума е добра пример на асвалт таканаречен германски, немора да значи дека ке има исто толку добри перформанси и на друг асфалт, еве нека биде нашиот, македонскиот, на некој улици кој е како стакло...На времето таков беше на илинденска пред влада, ако се сеќаваш...Дневно имаше по 3 собраќајки минимум...Тоа ми е поентата...

Битен е асфалтот, ама не го „амнестира“ лошиот резултат на одредени гуми. Сигурен си дека тие гуми со лош резултат на конкретниот асфалт  ќе извадат генерално подобар ранг на друг тип на асфалт? Јас не би рекол.

Не зборувам за лошите гуми, него за оние кои се некоја си средна класа, а уствари на полошиот асфалт ке извадат исти резултати како и оние кои ваму се рангирани како ниска класа...
Тогаш што имаме во игра?

Ја се извињавам што вака после часови се убацуем.

За во секција е битно да си после часови...Не е убаво да се бега од нив :)
А и секогаш е добро да има луѓе кои имаат по некое прашање, недоумица и недоразбирање за да им се дообјасни нешто :D :D :D :D :D
Инаку ке нема квалитетна дискусија :*
Dusevno bolniot covek nikogas ne napagja bez pricina.Po toa se razlikuva od normalnite ludje.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1942 на: 29 Ноември 2012, 21:43:59 pm »
пак не ми е јасно, сакаш да кажеш дека лош асфалт ќе ги „анулира“ предностите на добрите гуми во однос на средните, а овие пак во однос на лошите? Односно на лош асфалт сите гуми ќе покажат слично лоши резултати, додека на квалитетен асфалт ќе се направи подобра дистинкција во квалитетот?
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1943 на: 29 Ноември 2012, 21:49:09 pm »
Во голем дел од одговорот да...Како што посочи ФилипВ, земи ја подлогата да биде мраз, значи идеално мазна. Најлесно се разбира со екстрим случај.
Пошто се е во даден сооднос...Сепак треба да се земе во обзир кога се гледа, не само гранулацијата на асфалтот него и самиот состав...
Сакам да кажам дел од перформансите кои ги има средната класа, ке се изгубат и ке бидат многу блиску со оние што се и онака слабо рангирани...Тие високите ке се симнат на класа многу под средната....
ЗА полесно разбирање ова го кажувам, пошто гледам дека не ме разбираш или несакаш да ме разбереш :)

P.s. намерно

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1944 на: 29 Ноември 2012, 21:51:46 pm »
Но, дали тоа значи дека перфектен асфалт ќе ги направи сите гуми со перфектен грип? :)

(прашувам за да дојдеме до еден друг заклучок...)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1945 на: 29 Ноември 2012, 22:09:08 pm »
Зависи што подразбираш под перфектен асфалт?
Гледај го асфалтот исто како да е гума, што и во суштина е, но со скроз различни примеси...

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1946 на: 29 Ноември 2012, 22:21:20 pm »
Не, баш сакам да го гледам перфектниот асфалт како некоја добра шмиргла, врз која секоја од овие гуми ќе фаќа идеално колку што може пред да се одвои компонентата од самата гума.

Е сега, ако на таков асфалт сите гуми имаат речиси исто одличен грип, а на екстемно мазен асфалт сите гуми имаат речиси исто лош грип, тогаш, на оној асфалт на кој што тестираат Autobilt, adac и слични (без разлика дали е со ваков или онаков квалитет, а речиси сигурен сум дека е набавен од истите бази за асфалтна маса за патишта и дека не е нешто специјално правен за нив), со сигурност може да се направи дистинкција на квалитетот на гумите при одредени временски услови. И истите резултати да се реплицираат на помалку лизгав или на повеќе лизгав асфалт. Не може да ги дискредитираме резултатите од тестовите затоа што нивниот асфалт за тестирањ е различен од оној лизгавиот и стар асфалт кој често се сретнува кај нас (од Плетвар надолу према Прилеп на пример).

Тоа ми беше поентата, зошто гледам сакаш да ги дискредитираш резултатите од тестирањето, а не е фер. Луѓето доста и ресурси и знаење вложуваат во тие тестирања, за нас да ни` „соџвакаат“ и да ни` прикажат. Е сега, на нас е да „знаеме“ да ги читаме резултатите, а не само редниот број. На пример, јас за зима би земал гума која има подобри резултати на влажно и на мраз, затоа што најчесто во зима возам на влажно, а најголема беља би направил на мраз. А дали е 6-то рангирана затоа што на суво имала просечен резултат и имала доста бука и брзо се абела - ич не ми е гајле.
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34463
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #1947 на: 29 Ноември 2012, 22:23:29 pm »
+1

Отсутен SaleSk

• Сениор
  • 69
« Одговори #1948 на: 29 Ноември 2012, 22:30:33 pm »
Тоа ми беше поентата, зошто гледам сакаш да ги дискредитираш резултатите од тестирањето, а не е фер. Луѓето доста и ресурси и знаење вложуваат во тие тестирања, за нас да ни` „соџвакаат“ и да ни` прикажат. Е сега, на нас е да „знаеме“ да ги читаме резултатите, а не само редниот број.

Не е точно дека јас сакам да ги дикредитирам или негирам, напротив...Сакам да кажам дека тие резултати кои изгледаат на тие тестови при тие услови се 100% такви и нема друго објаснување, но кога ке се земе во обзир дека колку е битна гумата, дека е толку битна и подлогата, во тој случај за патиштата и асфалтот каков што е кај нас, тие податоци ја немаат истата тежина, па сакав да кажам дека нема потреба да се гледа на нив онака како коњине што гледаат само право...Затоа што некој тоа така го напрвил...

Еве ти најпрост пример. Клима било која, да работи во Германија каде што во просек е 26 степени во лето и кај нас каде што температурите се за цели 10 степени повисоки, дали ке биде подеднакво ефективна? Односно дали таа иста клима една просторија од 30 кубика ке ја олади за исто време со исто потрошена ел. енергија до 21 степен?

Тоа ми е моментот...
Е сега ти викаш вака...
Јас ке одберам лик, даљинско, оваа има дисплеј, помалку бучи, а за колку време ке ми ја олади просторијата не ми е важно, важно ке ја лади...Битни ми се другиве параметри. Така? :)

Ти текнуе?
Занчи се си има свое.
Сеа не спомињам па други параметри...Цена, моќност, и еден куп други пропратни параметри. За да не ја затераме ко прошли пат :)
Од ништо да си направиме нешто...
ЛоЛ

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #1949 на: 29 Ноември 2012, 22:36:12 pm »
Да де, ама асфалтов не можеме да го бираме, таков ни` е, „од господ даен“, не можеме да си избереме друг асфалт (може да пробаме со друг градоначалник на пример). Исто ко` и времето што не може да го бираме. Ама и германецот ако има потреба да ја излади собата за 3 пати пократко време од 26 на 19 степени, ќе избере клима која е соодветно „појака“ по спецификации (или гумата има подобар грип на тестовите) :)

Битно се разбравме :) Нема дискредитација на тестовите, ама не треба да ги зимаме здраво за готово рангирањата :)
Alfa Romeo 159TBi
VW e-up!