Автор Тема: СТОП за рудникот на СМРТТА Иловица-Штука!!!  (Прочитано 4691 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: СТОП за рудникот на СМРТТА Иловица-Штука!!!
« Одговори #15 на: 15 Јуни 2018, 17:21:18 pm »
Кое земјоделие?
1/2 е увоз.

Присутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5118
« Одговори #16 на: 15 Јуни 2018, 17:45:25 pm »
Ha zemjodelie aj za Strumica ok,za kazandol koj be kolku ziteli ima Valandovo?kolku od niv se penzioneri? odnosno kolku se vo stranstvo?

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20168
« Одговори #17 на: 15 Јуни 2018, 18:17:24 pm »
...

Другар, џабе објаснуваш. А за Бучим, тоа што го прават со киселините, нити е еколошко, нити е исправно.

Што се случува во Бучим?

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5101
  • The Spartan General
« Одговори #18 на: 16 Јуни 2018, 21:29:56 pm »
Што се случува во Бучим?

Според моите скромни познавања од хемија во Бучим има два погони. Едниот со помош на дробење и флотација прават бакарен концентрат кој го извезуваат во Бугарија за да го топат во големи печки. Но новиот погон во кој од јаловината релативно богата со малахит, го третираат со сулфурна киселина и потоа со помош на електролиза вадат катоден бакар. Ако е се како што треба колку сулфурна киселина донесат, речиси толку и треба да изнесат (има делумно загуби заради хемиските процеси).

Но, погоди од три пати каде завршува најголем дел од таа сулфурна киселина.

Меѓудругото последиците кон екологијата, живиот свет и вегетацијата околу Бучим и Дамјан се повеќе од очигледни.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20168
« Одговори #19 на: 16 Јуни 2018, 21:45:16 pm »
Каде завршува затоа што и за нив не е логично да ја губат таа киселина. Како ја вадат рудата ако ја губат киселината?

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9181
« Одговори #20 на: 16 Јуни 2018, 22:03:26 pm »
Мене во Радовиш ми е најчист воздухот некако. А знам луѓе цел живот шо работат во Бучим.

За новиве рудници стварно незнам шо и како. Ко шо пиша Дени ако има некој да објасни арно иначе вака сме на рекла казала.

Реал о гледано според мене Радовиш а и Валандово како град би умрел за 30тина години. Струмица ќе поживее,

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5101
  • The Spartan General
« Одговори #21 на: 16 Јуни 2018, 22:27:12 pm »
Каде завршува затоа што и за нив не е логично да ја губат таа киселина. Како ја вадат рудата ако ја губат киселината?

Голем дел од јаловината се состои и од вода.

...

Стариот погон е дробење, примарно, секундарно и флотација. Единственото загадување е од дамперите, машините, јаловиштето и водата. Новиот погон е тој што користи прекурсори.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #22 на: 16 Јуни 2018, 23:23:28 pm »
Мене во Радовиш ми е најчист воздухот некако. А знам луѓе цел живот шо работат во Бучим.

За новиве рудници стварно незнам шо и како. Ко шо пиша Дени ако има некој да објасни арно иначе вака сме на рекла казала.

Реал о гледано според мене Радовиш а и Валандово како град би умрел за 30тина години. Струмица ќе поживее,
Многу тешко да одлучиш што е полошо.

Кога ќе ги слушнам откупните цени на земјоделските производи, и кога ќе ги видам цените на тезги, прекупците убаво се офајдуваат, а земјоделците демотивирани, и бараат живеачка од други извори.

Од друга страна, кога ќе погледнам накај Водно колку е изроварено само од пробивање на пат, можам да замислам што ќе се случи од ископ на руда и колкава штета ќе се предизвика на природна средина.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3637
« Одговори #23 на: 17 Јуни 2018, 09:58:01 am »
@Luki Junior сулфурната киселина не ја испуштаат после процес, истиот раствор го вртат цело време, 18-20% е растворот.

Отсутен nestor04

• Сениор
  • Пораки: 6151
  • Шо да пишам тука?🤔
« Одговори #24 на: 04 Јули 2024, 10:58:49 am »
Нешто слично се случува моментално во Прилеп.
https://www.facebook.com/spaszaprilep?mibextid=ZbWKwL