Автор Тема: Читање и запишување на софтвер на мазда 3?  (Прочитано 4157 пати)

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
  • МАЗДАШ
На план сум да го сменам софтверот на мазда 3 со чипуван на начин што со некое алатче ке го прочитам , па ке го дадам на некој да го чипне па после ке го запишам. Дали некој има познавања од оваа област или некој што се занимава со ова?
Доколку има некој што ке може ова да го направи би било супер за да немора да нарачувам алати од ebay за нешто што се надевам само еднаш ке мора да го направам.
Од моето читање по нет постојат 2 начини за флешување на софтверот.
1. Преку BDM начин така што на матичната од компјутерот од колата се лемат некои кабли и го сметаат како подобар и по сигурен начин(GALLETTO 2 ми го кажаа дека може ова да го заврши).
2. Преку OBD2 џекот со KESS v2 секако кинеска копија која е некои 90$.
Пишете ако некој има што се занимава со ова , имам човек кој би го чипнал и да изгаси EGR значи само ми треба читање и после зашишување.
Компјутерот е EDC16C3

« Последно менување: 26 Март 2018, 23:19:26 pm antibiotic1 »
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
Одг: Читање и запишување на софтвер на мазда 3?
« Одговори #1 на: 26 Март 2018, 09:24:09 am »
Колку што мене ми е познато, онака од чаршиски муабет на еден другар што му се заеба компјутерот на Пежото, е малку зезнат ECU за работа. Што како не знам, ама многу мајстори во Белгија (таму живее) не му се нафаќале, па го праќал не знам во Франција кај некој што работел со тоа да му го среди.

Значи ова како предострожност, да не си зезнеш нешто. Можеби е ветер во магла муабетов ама ете да ти споделам едно искуство.

Мада мислам дека се различни нешто компјутерите кај Пежо, Мазда, Форд. Имаше еден друг пријавено проблем со компјутеров на форум, па беше потенцирано дека се различни.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #2 на: 26 Март 2018, 09:29:51 am »
Првен види колку кошта ново ECU. Во случај да го изгориш твоето.

Па после види дали ти се исплати целата процедура.
Ако беше толку лесно, ќе имавме сите по дома и ќе си чипувавме секоја неладе различна мапа.

Конкретно за Мазда знам дека оние Степ Он чип тјунинг имаат опрема. Црната тројка на форум е таму правена. Исто и други коли на форум се таму правени и нема поплаки.
Помини види што ќе ти кажат.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #3 на: 26 Март 2018, 13:19:45 pm »
Првен види колку кошта ново ECU. Во случај да го изгориш твоето.

Па после види дали ти се исплати целата процедура.
Ако беше толку лесно, ќе имавме сите по дома и ќе си чипувавме секоја неладе различна мапа.

Конкретно за Мазда знам дека оние Степ Он чип тјунинг имаат опрема. Црната тројка на форум е таму правена. Исто и други коли на форум се таму правени и нема поплаки.
Помини види што ќе ти кажат.
Ги прасав ми рекоа 180евра . докај 140 ке дадев ама вака некако мн ми е :D

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #4 на: 26 Март 2018, 14:54:49 pm »
Ееее за 40е сега, циган се правиш.

:)

Шо мотор сакаш да чипуваш?

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #5 на: 26 Март 2018, 16:38:35 pm »

ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ СМЕЕТЕ :D
1.6 dizel 110 konja e da uspeam da stignam do nekoi 140 super ke bide. So brisenje na egr i katalizator da se otpisi istata. Momentalno znaes stnbeno prasanje resavam i mora da bidam na toa auto ali za u idnina meracam nekoja nova mazda 3 so nekoi 200+ konja

Mora da se cenkam poso ke me iselat od doma, sve na kolata odi :D

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 13859
« Одговори #6 на: 26 Март 2018, 16:42:09 pm »
Зошто се заебаваш сам со вакви работи. 180 евра и да си „рает“ ако нешто сјебат тие ќе си платат :)

Вака ако ти заебиш нешто, ни тјунинг ни мјунинг :)

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #7 на: 26 Март 2018, 18:43:57 pm »
Зошто се заебаваш сам со вакви работи. 180 евра и да си „рает“ ако нешто сјебат тие ќе си платат :)

У право си, башка вањда ке ја качат на dyno test  за стварно да се увиди тјунирањето

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Архитект
« Одговори #8 на: 26 Март 2018, 18:44:18 pm »

ЗНАЧИ ДА НЕ СЕ СМЕЕТЕ :D
1.6 dizel 110 konja e da uspeam da stignam do nekoi 140 super ke bide. So brisenje na egr i katalizator da se otpisi istata. Momentalno znaes stnbeno prasanje resavam i mora da bidam na toa auto ali za u idnina meracam nekoja nova mazda 3 so nekoi 200+ konja

Mora da se cenkam poso ke me iselat od doma, sve na kolata odi :D

Турбо дизел се чипува.
Реално е да добиеш +30кс.

Кажи таму дека нешто дефект остана. Ако треба откачи едно црево од интеркулер, па ќе чади целата нема да оди.
Дефект 180е.

У право си, башка вањда ке ја качат на dyno test  за стварно да се увиди тјунирањето

Тие во Степон немаат дајно.
Дајно мерење има кај Шиник. Автотек

http://forum.carclub.mk/index.php/board,36.0.html

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6692
  • Бенве сие бенве
« Одговори #9 на: 26 Март 2018, 18:49:57 pm »
Убав план имаш, од кога ќе ти цркне еку то ќе одиш со точак и многу побрзо ќе се реши стамбеното прашање со заштедата.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #10 на: 26 Март 2018, 19:34:10 pm »
Убав план имаш, од кога ќе ти цркне еку то ќе одиш со точак и многу побрзо ќе се реши стамбеното прашање со заштедата.
Многу "Смешно" фала ти. Сум кажал многу пати и пак ке кажам тоа е тој менталитет што ме нервира...
@osmica8  да така и јас знам и по чешки форуми што следам 140 коња  ги прават со тјунирање. За да биде работата ок секако паметно е да дадам пари на некој за да не ме боли мн глава. Иако сум програмер сепак не треба за се да се праиме мајстори.

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 4972
« Одговори #11 на: 26 Март 2018, 19:38:36 pm »
180e ne e voopsto mnogu za proveren covek

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
« Одговори #12 на: 26 Март 2018, 19:39:50 pm »
Смешно ќе биде ало се направи бељата, сега уште не е. Јас сум чипувал кај мајстори, исто и заб кога ме боли одам на доктор, а не на баење, ти како сакаш.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • МАЗДАШ
« Одговори #13 на: 26 Март 2018, 19:47:23 pm »
Смешно ќе биде ало се направи бељата, сега уште не е. Јас сум чипувал кај мајстори, исто и заб кога ме боли одам на доктор, а не на баење, ти како сакаш.
Така и гласи моето прашање, дали е изводливо сам да го правам или да барам контакти од проверени мајстори. А тој човек што велам дека го имам не е било кој туку еден од подобрите чипувачи на софтвер на MHH AUTO кој е еден од подобрите светски форуми за софтвер за автомобили.

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Бенве сие бенве
Читање и запишување на софтвер на мазда 3?
« Одговори #14 на: 26 Март 2018, 19:48:43 pm »
Оди кај Зоки у степон нека ти го извади софтверот преку обд и ќе ти го врати назад