Автор Тема: EUR1 Сертификат за потекло од Германија / Швајцарија  (Прочитано 19546 пати)

Отсутен Dzo

• Сениор
  • Пораки: 3030
  • GTI®
Одг: EUR1 SERTIFIKAT ZA POTEKLO GERMANIJA/SVAJCARIJA - POMOSH DRUGARI
« Одговори #15 на: 17 Јануари 2018, 03:58:50 am »
Германците не издаваат веке еур за кола постара од 2 години, посебно VAG групација  . Причина .. Далавери Балкански. Барај чаре во Бугарија.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 44367
  • Il Moderatore
« Одговори #16 на: 17 Јануари 2018, 07:53:14 am »
Какви далавери со Еур.1 документ маеге му га...? Сертификат за потекло е, што има врска дали колата е 2 гоидни или постара? Потеклото да не го сменила у меѓувреме?

https://en.wikipedia.org/wiki/EUR.1_movement_certificate

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14708
« Одговори #17 на: 17 Јануари 2018, 07:58:06 am »
Аааајдеее! Прв пат слушам за проблем за вадење на Еур 1.
Нема тука што далавери балкански. Едноставно е. Потекло на возило од ЕУ производство.

Отсутен Nofear

• Почетник
  • *
  • Пораки: 21
« Одговори #18 на: 17 Јануари 2018, 10:16:55 am »
Pisav dopis do audi inglostadt i mercedes i dobivam ist odgovor, ne davaat veke eur 1, e sega prasanjeto mi e dali jas ako ja kupam kolata od Germanija mozam eur1 da izvadam vo slovenija/bugarija ??

Отсутен Sase_91

• Сениор
  • Пораки: 3959
« Одговори #19 на: 17 Јануари 2018, 11:46:36 am »
Не
If everything seems under control, you're not going fast enough.  /  KKBA

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3696
Одг: EUR1 Сертификат за потекло од Германија / Швајцарија
« Одговори #20 на: 17 Јануари 2018, 15:06:39 pm »
Друже прашај си во локална шпедиција таму, така ти е најсигурно.

Отсутен ahil

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #21 на: 19 Јануари 2018, 16:17:23 pm »
Iskreno nemam iskustvo so uvoz na koli. Jas kupuvam kamioni od stranstvo ( Germanija, Avstrija, Ceska, Slovacka...).
Vo princip prodavacot se obvrzuva da gi sredi site dokumenti (preku negova spedicija).
Ova deka ne izdavaat EUR1 za kolite slusnav pred nekoe vreme iako nema nikakva logika. Ako se raboti za pogolema suma, edinstvena opcijata ti e da napravis uvoz preku Bugarija. ( Kolata da ja kupi firma od Bugarija i da ti ja prodade so EUR1 od Bugarija) Ima mnogu nasi koi imaat firmi tamu, rasprasaj se

Отсутен ahil

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
« Одговори #22 на: 19 Јануари 2018, 16:20:36 pm »
Жолтите не се извозни таблички. Црвените се. Со жолтите смееш само низ Германија (иако даваат и зелен картон со нив). За да извадиш жолти, самата кола не мора да биде присутна за време на регистрацијата, и не мора да има валиден технички преглед (иако тоа е одлука на самиот вработен во бирото за регистрирање на моторни возила). Врз база на овие не можат да ти издадат ЕУР.1

Црвените се извозни таблички.   

Фала Луки, јас исто слушнав од некои дека жолтите биле само преку ноќ колата да се вози. Колку има логика тоа, не знам.

Ne e tocno. Zoltite tabli se izdavaat so vremetranje od 5 dena. (toa ti se kako probni tabli kaj nas) Tie se izdavaat za da mozes da ja vozes kolata koga ke ja kupis vo ramki na EU.
Crvenite tabli vo Germanija se izdavaat so vremetranje od 30dena i tie se izvozni za nadvor od EU (vklucitelno i MK). Se slucuva nekoj da uveze kaj nas i so zolti tabli ama obicno potplatuva na granica na Srbija

Отсутен Luki Junior

• Сениор
  • Пораки: 5140
  • The Spartan General
« Одговори #23 на: 19 Јануари 2018, 16:34:10 pm »
Ne e tocno. Zoltite tabli se izdavaat so vremetranje od 5 dena. (toa ti se kako probni tabli kaj nas) Tie se izdavaat za da mozes da ja vozes kolata koga ke ja kupis vo ramki na EU.
Crvenite tabli vo Germanija se izdavaat so vremetranje od 30dena i tie se izvozni za nadvor od EU (vklucitelno i MK). Se slucuva nekoj da uveze kaj nas i so zolti tabli ama obicno potplatuva na granica na Srbija

Што од горенапишаното не е точно? Дека жолтите најчесто се користат за краткотрајно регистрирање на возилото? Или дека ќе се користат за два-три дена макс, иако најчесто се издаваат со трајност до пет дена (зависи од осигурувањето)?  Конкретно во Унгарија/Романија жолтите ги проверуваат на влез, и најчесто доплаќаш или на цариник или на полицаец, или за платформа да ти ја пренесат.

Извозните можат да траат и 9/15/30/60/90/180/365 дена и зависи какво осигурување ќе си купиш пред да ја регистрираш.
Fehlende Pferde Sterken sind mit Wahnsinn ersetzt.