Автор Тема: Барам совет од правници  (Прочитано 12671 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
Одг: Барам совет од правници
« Одговори #30 на: 01 Јануари 2018, 11:14:54 am »
2018 година дојде а во Македонија уште неможеш стан да купиш и да си сигурен дека ќе биде како што треба односно нема некој шупак да те изигра.

Незнам дали тој што ти одговорил заборавиле да го стават столбот што да правам, може некој глава да му скине. Само уште не налетал на правиот човек.

Како да праиме муабет за 500 евра а не за 50 илјади евра па и повеќе.

Гледај собери што е можно повеќе сопственици и заедно

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
  • МАЗДАШ
« Одговори #31 на: 06 Јануари 2018, 10:37:20 am »
UPDATE:
Бевме до таму со една и единствена цел за да видиме што има Инвеститорот да понуди, а таа цел беше, Да ни ги врати сите пари за 1 месец и да ни ги исплати нотарските и катастарските трошоци.
Прво несакаше да прифати за трошоците , но после кога му рековме дека тогаш ке треба да одиме на суд, свати дека сме озбилни и се согласи.
Вчера ми се јави со понуда да ни даде друг стан во зграда која ке биде готова за 7-8 месеци(кој му бил даден на компензациј на некој што работел таму, а овој со стубот да им го дал на нив), да ни плаќа кирија додека да се вселиме и да ни дадел попуст на гаражно место.
Јас одма му кажав ако даде гратис гаража, што на еден начин би ми дошло како оштета, и плус кирија да плаќа дур да се вселиме аферим ако не ништо од бизнисот.
Е сега, јас прво се двоумам дали 2ра шанса да им дадам што реално е голема грешка, а втора мисла ми е да разгледам следна недела други станчиња поблиску до центар, со квадратури од 45-50, па и да додадам 5000евра, ако е ,бар да биде поблиску, но само за готов и вселлив стан.
Ако бендисам некое станче ,Аеродром на пример, би било супер и би ми било план Б ,па следно идење кај него ако се соглаи за гратис гаража ок ако не, пара на сметка и друго станче подрака :D
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 8871
« Одговори #32 на: 06 Јануари 2018, 10:43:06 am »
Ако имаш убаво станче заменско ја би го зел, а за гаража пробај пазари се.

Сепак нова здрада сигурно убава изолација итн..

Не барај поблиску до центар шо ќе ти е?

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #33 на: 09 Јануари 2018, 09:44:37 am »
Ако добиеш гаража гратис или по пола цена + кирија да ти плаќа додека се вселиш (а тебе не ти се брза). Тогаш СУПЕР!
Кога ќе го добиеш станот ќе одлучиш дали ти се живее таму. Иначе одма на оглас.
Во ќар си секако.
:)

Најлошо е во случајов да ти ги вратат парите.
Најмалку добиваш.

Отсутен antibiotic1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 301
  • МАЗДАШ
« Одговори #34 на: 28 Јануари 2018, 10:56:02 am »
Ако добиеш гаража гратис или по пола цена + кирија да ти плаќа додека се вселиш (а тебе не ти се брза). Тогаш СУПЕР!
Кога ќе го добиеш станот ќе одлучиш дали ти се живее таму. Иначе одма на оглас.
Во ќар си секако.
:)

Најлошо е во случајов да ти ги вратат парите.
Најмалку добиваш.
Да направам update :D
Бевме до кај инвеститорот и после пола час тегнење да ни даде плус и гратис гаража се согласи. Јас уше у старт му реков ако не ни даде гаража гратис плус курија до тогаш да плаќа да ни ги врати патите,  бодејки осеќав дека не сака да ги врати парите и цело време бараше некои други решенија.
Она на што последно се договпривме, а наредна недела треба и како анекс да го потпишеме е после март да ни плаќа 150евра кирија, да ни даде гратис подземен паркинг кој го продава 3000евра , да ми даде на лист потпишана согласност кога сакам да идам и да го видам станот дур се гради за да не го јадам пак истиот к и да ми обезбеди просторија каде да ги ставам спалната и аголната гарнитура кои ми се порачани  и да бидат таму дур да се вселам. Квадратурата е иста и на овој стан , за мене овој новиов има подобар распоред и тоа :D
Old Mazda's never die, they just get faster.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #35 на: 28 Јануари 2018, 16:04:27 pm »
2013 godina, zikol tvrdese deka vekje ne postoi `tehnicki priem`za objekti. postoi takvo nesto seuste spored zakon ili ne?
isto taka `zzaboravija` da platat za a-test na liftot, pa koga pobaravme rekoa deka maklift go imale, pa maklift rekoa deka zikol go imale, pa im rekovme da se dogovorat sto kje lazat pa da ni kazat. pa se zakanija deka pak kje go zakluccat liftot, i jas go prasav toj ako padne liftot bez a-test koj kje bide odgovoren? a baska sto pederski probaa da nasankaat 5komsii da potpisat za primo-predaja na liftot bez a-test. na kraj zikol ko popcinja si platija na masshinski za a-tesstot i potpisavme za pustanje na liftot vo upotreba. inaku zidovite se ljupat, a koga im rekov za ova od zikol mi rekoa deka `mnogu jaka/gussta` sum ja napravil bojata koja ja farbav detskata soba, pa zatoa na valjakot mi se odlepuvase nivnata boja. stanot trebase da bide gotov vo avgust, nie septemvri se vselivme use smetkite bea na zikol ime, nemase parno pusteno. fev/mart konecno pustija parno i aj da gi prefrlime smetkite na invidivualnite stanovvi, i od zikol mi vikaat, abe smetkata za struja da ja platis. vikam parno imase? ne. epa? ama ti si ja trosel strujata. ama vie gi zemavte parite za parno a parno nemase. jas kako da se gream? pa toj cedo pravnikot nesto mrsese muda, pa na kraj si gi platija i vodata i strujata i se prefrlija smetkite na individualni stanovi. a inaku sakaa vodata sto ja koristele za vreme na izgradbata, stotici kubici da ja platime nie stanarite.
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Присутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11735
  • Архитект
« Одговори #36 на: 28 Јануари 2018, 19:24:26 pm »
@antibiotic1 Одлично и направил. Само строго.

@lans Има се уште технички прием. Интерен е.

Надзорот во обиколка со Инвеститор и Изведувачи го поминува цел објект и прават записник.
На крај тој позитивен записник се носи во општна и се доделува употребна дозвола.

Нормално дека надзорот е пријател некој на инвеститорот. Така да.......... ако нешто е како што не треба, тужба си добиват и би требало да го јадат и двата. Надзор и инвеститор.

Отсутен Sephiroth

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 405
« Одговори #37 на: 29 Јануари 2018, 11:52:12 am »
Бев викендов да си го гледам станот. Ми направиле заеб во вецето, кај е мало, па крателе талентите. Според планот треба да е 230х163, а измерив 161 дур е карабина. Со малтер и плочки ќе дое 159, што е минус 4цм. А им реков дека сакам 160-ка када од ѕид до ѕид. Се извадија некако, рекоа ќе го направеле преградниот ѕид за цевките 3-4цм понавнатре, бидејќи ми е од странaта на кадата.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7370
« Одговори #38 на: 07 Февруари 2018, 14:15:13 pm »
Дај кажете која цена по м2 сте добиле ? Мене ми кажаа 890. Некако скапичко ми се виде. ;D :D

Отсутен MS_ETC

• Почетник
  • *
  • Пораки: 1
« Одговори #39 на: 05 Декември 2023, 11:15:37 am »
@antibiotic1 здраво, те молам провери лп.

Отсутен Jimny

• Редовен
  • Пораки: 1887
  • Skriven i ćutljiv crv rešeta moćno drvo.
« Одговори #40 на: 09 Февруари 2024, 14:52:35 pm »
Дај кажете која цена по м2 сте добиле ? Мене ми кажаа 890. Некако скапичко ми се виде. ;D :D

Спенси за кој дел 890еур и која зграда чисто со споредба 2024 год update?
 faleminderit shumë

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #41 на: 08 Септември 2024, 14:31:09 pm »
Некој кој имал искуство со ваква "проблематика" при продавање на некретнина дали и балконот се рачуна по целата цена по м2

Пример 43  квадрати тотал од кои 40 станот и 3 квадрати-балконот

Потенцијален купувач ме убедува :D вели дека балконот не спаѓа по таа цена како тие 40  демек балконите се рачунале по друга цена дали е вистина тоа ?

Ова прв пат слушам јас па ме интересира од некој слично да се нашол  па и од правници дали е вистина ова ...

Благодарам.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1779
« Одговори #42 на: 08 Септември 2024, 16:42:27 pm »
Епа речи му дека е во право, цената на балконот е 50% повисока

Отсутен kire95

• Редовен
  • Пораки: 1807
« Одговори #43 на: 08 Септември 2024, 17:07:07 pm »
На времето што сум слушал било така, ја кога зимав се е една цена рачунато

Отсутен Jimny

• Редовен
« Одговори #44 на: 08 Септември 2024, 17:24:38 pm »
Му кажав 😂😂😂😂 вика не балкон од 600до800 еур е