Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 579044 пати)

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2672
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #3420 на: 28 Мај 2023, 10:45:11 am »
После 5500км. филтерот за бензин црн внатре, па вие сега видете.

После 500.000км никаква разлика никаде, па сега вие видете.

Сите зимаат од исто место, адитивите се само разлика.

Тоес, ако е нечиста нафтата, секаде ќе е нечиста. Никој никаде не ја филтрира додатно.

Ја неодавна утврдив дека уствари двете Шел бензински на автопатот Другарство или Пријателство или како и да беше се уствари две различни фирми, а се чудев зошто толку многу се разликуваат бензинските...
Usten ne naidov na verodostojna informacija deka kaj nas Shell benziskite se stvarno Shell.
Do togas, gi zaobikoluvam.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #3421 на: 28 Мај 2023, 10:45:43 am »
Окта е пред граница, тука некаде е и лукоилот?

Отсутен stavrov

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 514
« Одговори #3422 на: 28 Мај 2023, 12:08:38 pm »
Da pisam da ne ve prelazat kako mene!

Pazete!

Benziskata pred Gevgelija na avtopat poveke ne e na LUK oil.
Nekoj prevarant ja zemal. Stavil mnogu slicno logo po boja ,dizajn i ime.
Sega se vika LOC. Tezok plagijat.

Unutra ceni prevarantski na se.
Voda malecka izvorska 38 denari.
Red bul 155 denari.
Kroasan 7 days 83 denari.

Koga ke vlezes od levo eden kup sportska garderoba na poznati brendovi sve falsh.

Teska prevara.
Gorivo tocev dizel i benzin za camec.
Samo doruriv, neznam kakvo e.

LUK oil ima nova benziska locirana e odma pred granica so Grcija.
Минатата недела замалку и јас ќе се заебев, но кога ја видов дека е сомнителна ја одминав. Инаку новата ЛукОил е буквално пред граница спроти Принцес.

Sent from my SM-S918B using Tapatalk

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3423 на: 28 Мај 2023, 17:21:55 pm »
Окта е пред граница, тука некаде е и лукоилот?
Odprilika 1km pred granica vo pravec nakaj Grcija.

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
  • Пораки: 2785
« Одговори #3424 на: 28 Мај 2023, 19:03:05 pm »
После 5500км. филтерот за бензин црн внатре, па вие сега видете.

После 500.000км никаква разлика никаде, па сега вие видете.

Сите зимаат од исто место, адитивите се само разлика.

Тоес, ако е нечиста нафтата, секаде ќе е нечиста. Никој никаде не ја филтрира додатно.

Ја неодавна утврдив дека уствари двете Шел бензински на автопатот Другарство или Пријателство или како и да беше се уствари две различни фирми, а се чудев зошто толку многу се разликуваат бензинските...
Usten ne naidov na verodostojna informacija deka kaj nas Shell benziskite se stvarno Shell.
Do togas, gi zaobikoluvam.

Домејнот coralenergy.mk е регистриран од грчката фирма Motor Oil Hellas. Кај нив на сајтот можеш да видиш со што се се занимава фирмата, ме мрзи да ставам принтскринови затоа што е болка во задникот, ама Coral SA е нивни бренд и таму можеш да видиш дека:
Цитат
Coral has a stake of 37.5% in R.A.P.I A.E. a company managing oil depots and 49% in SHELL & MOH AVIATION FUELS S.A. a joint venture for the marketing and supply of Aviation Fuels under the Shell trademark in Greece.

А исто така и пишува дека имаат бензински на Кипар, Србија, Хрватска и од скоро и во Македонија (никогаш северна!!!)

Цитат
Coral has been operating in the Cyprus retail market since 2017 through its subsidiary Coral Energy Products Cyprus Limited which operates 32 retail stations, 29 of which are under the Shell brand. Similarly, Coral has been active in the Serbian market since 2018 through its subsidiary Coral SRB d.o. Beograd, which operates 8 Shell branded retail stations. Also, since January 2021 Coral has been active in the Croatian market after the acquisition of the 75% of Apios d.o.o. which has a network of 26 retail stations. Gradually the network of the company, that was renamed to Coral CROATIA d.o.o., will operate under the Shell brand. Furthermore, in April 2021 Coral Fuels DOOEL Skopje, a subsidiary of Coral S.A., began the operation of its first two retail stations in North Macedonia under the Shell brand.

Би рекол дека е безбедно да се каже дека брендот е тој, имаат право да лепат Шелл, а горивото од каде и какво е... Јас точам секогаш кога поминувам од таму, проблеми сум немал, спектакли сум немал, освен што се осеќам јас лично нијанса поубавко мислеќи си дека точам "различно и поубавКо" гориво од вообичаеното.

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 778
  • .
« Одговори #3425 на: 29 Мај 2023, 00:01:41 am »
Pa i shellot od kosovo vikale deka e licenciran ama koga tocam od tamu nikakva razlika ne primetuvam so nashiot makpetrol.
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #3426 на: 29 Мај 2023, 00:04:48 am »
Da pisam da ne ve prelazat kako mene!

Pazete!

Benziskata pred Gevgelija na avtopat poveke ne e na LUK oil.
Nekoj prevarant ja zemal. Stavil mnogu slicno logo po boja ,dizajn i ime.
Sega se vika LOC. Tezok plagijat.

Unutra ceni prevarantski na se.
Voda malecka izvorska 38 denari.
Red bul 155 denari.
Kroasan 7 days 83 denari.

Koga ke vlezes od levo eden kup sportska garderoba na poznati brendovi sve falsh.

Teska prevara.
Gorivo tocev dizel i benzin za camec.
Samo doruriv, neznam kakvo e.

LUK oil ima nova benziska locirana e odma pred granica so Grcija.
kolega moj natocil 4000 denara nafta na sluzbena kola mislejki e lukoil. Na kraj moral sam da plati od svoj dzhep. Eve dve nedeli ne moze coekot da gi refundira sredstvata od kaj rabotodavacot :(
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #3427 на: 29 Мај 2023, 00:07:17 am »
Pa i shellot od kosovo vikale deka e licenciran ama koga tocam od tamu nikakva razlika ne primetuvam so nashiot makpetrol.

А што очекуваш да се случи? Каква разлика да осетиш?

Отсутен Leon-cist

• Јуниор
  • **
  • .
« Одговори #3428 на: 29 Мај 2023, 00:13:02 am »

ohooo prvpat koga natociv, mislejki stavam premium gorivo i ocekuvanjata bea na plafon. Pomala potrosuvacka, deka dizelot ne se primetuva deka e dizel, deka ke ima dodatna snaga na motorot no realnosta e deka nema nekoj wow efekt skoro voopsto. Barem jas ne primetiv nekoja razlika so dve posledovatelni tankiranja nafta ili skoro 2k pominati km
VW MK-7 (1.6 тди)

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #3429 на: 29 Мај 2023, 00:29:37 am »

ohooo prvpat koga natociv, mislejki stavam premium gorivo i ocekuvanjata bea na plafon. Pomala potrosuvacka, deka dizelot ne se primetuva deka e dizel, deka ke ima dodatna snaga na motorot no realnosta e deka nema nekoj wow efekt skoro voopsto. Barem jas ne primetiv nekoja razlika so dve posledovatelni tankiranja nafta ili skoro 2k pominati km
Смени од 1.6TDI на 3.0TDI да видиш разлики во снага и потрошувачка ;D

Отсутен Dodo

• Бемвекријачко Пе*ерче
  • Редовен
« Одговори #3430 на: 29 Мај 2023, 21:00:50 pm »

Смени од 1.6TDI на 3.0TDI да видиш разлики во снага и потрошувачка ;D

За првпат после подолго време морам да се сложам со Миленце.

Отсутен Zagor

• Почетник
  • *
  • Пораки: 12
« Одговори #3431 на: 30 Мај 2023, 10:08:12 am »
Горивата на МП и Лукоил можеби се од ист добавувач, но адитивите се различни и има разлика (не може да кажите дека нема).

На веб има инфо дека Лукоил МК своите горива ги увезува од сопствена рафинерија во Бургас

Отсутен FiLo

• Сениор
  • Пораки: 6614
« Одговори #3432 на: 18 Јуни 2023, 21:52:06 pm »
95ка вс 100-ка од Макпетрол. Никаква разлика ниту во работа на мотор, ниту во потрошувачка, ниту во подобро или полошо забрзување.

Да го дотрошам резервоарот и се враќам на 95ка, нема потреба барем кај моето возило 2.5 денари по литар да плаќам плус за бензин.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54985
  • Махер
« Одговори #3433 на: 18 Јуни 2023, 21:57:23 pm »
Нормално. Ако нема потреба нема да има ни бенефит.

Отсутен M3V8

• Редовен
« Одговори #3434 на: 19 Јуни 2023, 09:50:43 am »
Odam za Hrvatska pa gledam ceni na goriva, kvalitet i kade da tocam.

Gledam imaat 3 vrsti na benzin i dve na gizel.
Od benzin imaat 95, 95 preminum - so aditivi, i 100ka.
Cenite odat 1.4, 1,7 i 1, 8 evra po toj redosled.

I sega, 30 centi razlika od 95ka do 95ka so aditivi, a za samo uste 10 centi do 100ka.
I sega, si vikam, kaj nas gorivoto e so ili bez aditivi?