Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 648557 пати)

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #2985 на: 25 Август 2021, 09:04:55 am »
Па и поскапа во Макпетрол био нафтата за денар, како демек поарна да е.

Отсутен Skywalker

• Сениор
  • Пораки: 4023
« Одговори #2986 на: 25 Август 2021, 09:18:14 am »
Да не си речите дека тоа е 100% био-дизел. Не е, 94% е ЕуроДизел и 6% биодизел.
Lt. Commander Data: "I will always be puzzled by the human predilection for piloting vehicles at unsafe velocities"

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #2987 на: 25 Август 2021, 11:12:13 am »
Јас откако возам дизел, пред да почне пумпашот да точи, стојам до него за да видам случајно да не се фати за биодизел, мада секогаш му потенцирам „обичен еуро дизел“.
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Passat3B

• Редовен
  • Пораки: 1728
« Одговори #2988 на: 25 Август 2021, 11:46:17 am »
Тоа што е пречкртано на поклопецот за гориво биодизел важи за чист биодизел и како таков не треба да се користи во „модерните“ дизел возила.
Овој биодизел е само 7% биодизел, другото е обична нафта. Мада за постари возила, земјоделска механизација и слично - е мајка.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2989 на: 25 Август 2021, 11:48:16 am »
Јас откако возам дизел, пред да почне пумпашот да точи, стојам до него за да видам случајно да не се фати за биодизел, мада секогаш му потенцирам „обичен еуро дизел“.

Многу просто.
Не одиш на бензинска каде што има биодизел и нема како да згреши пумпашот.
:)

Отсутен Filip MK

• Редовен
  • Пораки: 2617
« Одговори #2990 на: 25 Август 2021, 12:46:29 pm »
@osmica8  На Макпетрол на секоја пумпа каде што ставам има Еуродизел и Биодизел (или таа мешавина со 7%)
Претпоставката е мајката на сите заебувања

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #2991 на: 25 Август 2021, 12:50:41 pm »
На МП толку години велам само дизел, пумпашот никогаш не се фатил за биодизел пиштол, ниту ме препрашал за каков дизел.

Шефо што го спомнав што си ја поеба колата точеше биодизел, оној што е веднаш до еуродизел пиштолот, каква му е намената и во кој сооднос е, не би знаел, ниту ме интересира.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #2992 на: 25 Август 2021, 13:18:34 pm »
@osmica8  На Макпетрол на секоја пумпа каде што ставам има Еуродизел и Биодизел (или таа мешавина со 7%)

Епа многу просто. Не одиш на макпетрол.
;D

Отсутен M3V8

• Редовен
  • Пораки: 2766
« Одговори #2993 на: 25 Август 2021, 20:18:58 pm »
Letovo probav so grcki benzin 95ka, po preporaka na lokalec da koristam Elin Crystal.
Mada on vozi dizel, preporakata bese deka e odlicen u benzinot.

Imav kaj nas toceno Makpetrol 95ka.
Skroz go potrosiv i dve turi od gorespomenatiot bezoloven. Ima standarden 95 unleaded i Crystal 95ka.
Potrosuvackata se zgolemi za okolu 0.3 do 0.5l po bord a vo odnos na povlekuenje nemase razlika.
Slicen rezim na vozenje. Moze sum greska, ama ete zbunka.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #2994 на: 26 Август 2021, 09:48:51 am »
При крај бев со бензин кога дојдов во Скопје, а претходно точев во Австрија и Хрватска (Ина) 95ка Е5, и Србија (Лукоил) исто 95, само не ми текнува дали имаше означено Е5 или Е10, па наточив за 1000че 95ка на лукоил. После кратко време, ваљда да се допотроши тоа што останало, приметив во лер немирна работа на моторот, секако на загреана кола. Е тука во Скопје доста често има застанување на семафор, па се активира старт/стоп, нешто што во Германија скоро никогаш не ми се дешавало, па не знам дали може таков режим на возење да влијае на немирна работа на моторот. Како и да е, следно ќе наточам или на Макпетрол или можда Гулф, па ќе видам дали уште ќе има таква немирна работа.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #2995 на: 26 Август 2021, 10:15:54 am »
При крај бев со бензин кога дојдов во Скопје, а претходно точев во Австрија и Хрватска (Ина) 95ка Е5, и Србија (Лукоил) исто 95, само не ми текнува дали имаше означено Е5 или Е10, па наточив за 1000че 95ка на лукоил. После кратко време, ваљда да се допотроши тоа што останало, приметив во лер немирна работа на моторот, секако на загреана кола. Е тука во Скопје доста често има застанување на семафор, па се активира старт/стоп, нешто што во Германија скоро никогаш не ми се дешавало, па не знам дали може таков режим на возење да влијае на немирна работа на моторот. Како и да е, следно ќе наточам или на Макпетрол или можда Гулф, па ќе видам дали уште ќе има таква немирна работа.

И мене ми се случува да приметам вакви работи и мислам дека е субјективна глупост :)

Остана уште да пробам Gulf. Сите пумпи ги пробав (вклучително и таа на Shell Смоквица.

Никаква разлика не видов кај Шкодата.

Никаква. Ни повлекување ни потрошувачка ...ништо.

Ставам исклучиво 98/100/VPower.

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4398
« Одговори #2996 на: 26 Август 2021, 11:30:28 am »
Не би рекол дека е субјективна глупост, си ја знам колата, поготово што тоа нерамномерно работење на моторот се осеќа како мала вибрација на колата, не е само по звук различно.
Ќе идам накај Грција, ќе ставам и таму секако, баш ќе видам дали ќе го нема тоа што го приметив тука, а исто и кога ќе се вратам во Германија ќе проверам.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14714
« Одговори #2997 на: 26 Август 2021, 13:17:25 pm »
Види, очекувам да има разлика со горива надвор од земјава :) За овие нашите мислам нема разлика.

Отсутен hrn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 530
« Одговори #2998 на: 26 Август 2021, 15:05:48 pm »
И шефо мој ставаше биодизел и се гордееше дека е во тренд со времето, си расипа златна кола.

Во упатството од Меганот пишуваше ни под разно да не се точи биодизел, од тогаш не сум размислувал на тема биодизел.

На многу коли на капачето за гориво е пречкртано био-дизел, на пример на Шкода румстер 1.9 105кс.

Отсутен Power to the people

• Сениор
  • Пораки: 6817
  • Медалист, Олимпијада за Сарказам Перу '98
« Одговори #2999 на: 26 Август 2021, 16:58:55 pm »
На BMW E90 исто има пречкртано биодизел.

На Меганот нема, за да се расипува и паѓа цената.