Автор Тема: Квалитет на горивата во МК  (Прочитано 579786 пати)

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Пораки: 7879
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
Одг: Квалитет на горивата во МК
« Одговори #135 на: 08 Април 2012, 20:55:42 pm »
Дефинитивно имаме најнеквалитетни горива на балканот. Гориво не сум ставил уште во Албанија, секаде на друго место имааат поквалитетни горива за истата цена.

Впрочем до скоро бев убеден дека Србите имаат понеквалитетни горива од нас, но за жал се уверив во спротивното.

Имено викедов бев до Кикинда, до таму поминав 710 Км од Велес и точно пред влезот во Кикинда на бензиска пупма на OMW наточив гориво.

Резултаот беше 46 литри за поминати 710 км или 6,47 литри нс 100 км. Се разбора на тргање од Велес на Лук Оил го накркав до даска резервоарот.

Во кола бевме тројца без товар и се возевме на автопат со просечна брзин од 130 до 150 км на час.

На враќање имавме товар од околу 80 кг, такаречено човек плус. Брзината на возење и назад се движеше во тие граници но пред влезот на Велес повторно свратив на Лук Оил и ми наполнија 37 литри гориво...иако уште според покажувачот знаев дека е дефинитивно помалку потрошено ????

За истата километража со човек фазла такаречено 9 литра помалку е навистина премногу!

Колата во лер работи многу помирно да не речам преде!

Мислам дека подобар показател од ова за тоа колку ни се мршник горивава нема.

СРАМОТА какво ѓубре ние возиме!!!! Арам да им се парите!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Пораки: 7689
  • Хорска Секција
« Одговори #136 на: 08 Април 2012, 20:59:02 pm »
Не е ист патот од Велес до Кикинда и од Кикинда до Велес. ;)

BTW, кога ќе доаѓаш накај Скопје, барај ме да се видиме и продискутираме за онаа работа што ја зборевме минатиот пат. Најверојатно ќе водам еден таков проект во блиска иднина.
Ум шо идит отпосле не јет ум!

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
« Одговори #137 на: 08 Април 2012, 21:02:39 pm »
ROKIIII a be uzdolnica e od tamo navaka  ;D ;D ;D ;D i nakaj grcka pomalce trosi na vrakanje poveke  ;D ;D ;D ;D  ;)

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #138 на: 08 Април 2012, 21:04:10 pm »
Плус, Спортекс не го зема во предвид фактот ветер кој и те како е присутен преиодов низ балканот и пошироко.

А што се однесува до горивото во Србија, пред некоја години кога правев споредба на потрошувачка испадна дека е потиња од нашето, т.е. со нивната 95-ка (само тоа имаше тогаш) помалку километри извозував одошто со нашата 98-ца.

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #139 на: 08 Април 2012, 21:05:39 pm »
И тоа у правец север - југ, а? ;D

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #140 на: 08 Април 2012, 21:07:44 pm »
Абе заебавајте се нема гајле ама јас навистина се разочарав.

За малакисите и за Блгарчета одамна се уверив дека имаат поквалитетни горива ама за Србендо ич не ми се веруваше.

Не ветар, абе урагани да дуваат џабе е, со човек плус назад 9 литри помалку, не знам шо да кажам!

Отсутен gOJDO

• Легенда
  • Хорска Секција
« Одговори #141 на: 08 Април 2012, 21:14:13 pm »
На брзини поголеми од 70km/h на рамен пат не игра улога тежината туку брзината. Ако дува ветер 30km/h во една насока тогаш кога возиш 150km/h во насока на дување на ветрот е исто ко да возиш 120km/h. А ако возиш спротивно од дувањето на ветрот тоа е исто ко да возиш 180km/h. Разлика во потрошувачката од возење 120km/h и 180km/h e минимум дупло.

Така да без заебанција мислам дека од примеров неможеш да изведеш точен заклучок.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #142 на: 08 Април 2012, 21:22:52 pm »
За Србите сум сигурен дека полош плин имаат друго не знам.

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #143 на: 08 Април 2012, 21:33:06 pm »
Па ја не приметив да дува силен ветар, дожд подорсуваше на пати ама ветар немаше толку јак за да се сеќава.

Отсутен Chlink

• Легенда
  • Пораки: 8534
  • alfa 156 1.8 t.s & alfa 159 2.4 jtdm
« Одговори #144 на: 08 Април 2012, 21:35:07 pm »
Абе нема тоа врска, кај може 9 литри разлика...

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #145 на: 08 Април 2012, 21:37:30 pm »

Отсутен Bugar

• Сениор
  • Пораки: 5710
  • Почесен кинез.
« Одговори #146 на: 08 Април 2012, 22:51:12 pm »
9 litri razlika toa e ozbilno. Ama uste poozbilen e faktot sto Makpetrol uspea vo 60l rezervoar da natoci 65l gorivo ! Imav dobra rasprava so sefot na benzinskata i bev spremen da odam na sud zasto vo prospektot si pisuva 60l+5l rezerva :) A i sekako imase prethodno 2-3l nafta !! Na kraj duri i policija ke vikavme ama sefot dojde i rece da se naplatat 60l gorivo. Taka da vnimavajte koga polnite do vrv. Proverete kolku Vi e rezervoarot i posle OTVORETE OCI !

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34097
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #147 на: 08 Април 2012, 23:09:52 pm »
Бугар ова мене ми се случи со спаркот. Требаше некаде да наполнам најмногу 29-28л ама пумпаџијата ми тврдеше дека собирале окулу 40 литра иако во упатството пишува 35л. Наместо 29л наполни 38л. И ми реков ако не поминам најмалку 600км наместо 450 ќе се вратам и ќе има проблеми.

Стварно поминав 600километри или блиску до тоа. Значи Спаркот стварно собирал 40л па и повеќе иако секаде ќе најдете информација 35л

Отсутен Sportex

• Легенда
  • Иштван Беќар Пецарош
    • camouflage.mk
« Одговори #148 на: 09 Април 2012, 09:32:08 am »
Бугар, од кога ми е купена колата ни еднаш не сум ставил за 1.000 денари или за 500, стално кога полнам го полнам до горе и кога ке додје на некој си 15 литра пред крај полнам до горе.

Така да знам колку ми собира колата и колку би требало да наточам горе/доле.

Досега сум згрешил најмногу 3 литри во прогнозите колку ќе наточам гледајќи на кое ниво е покажувачот.

Празен резервоар до капаче наполнет собира 63 литри точно и по проспект а и пробано кога ја земав колата од МАС пошто ми ја дадоа со 300 грама нафта во неа да отидам до првата бензиска на Лукоил.

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #149 на: 09 Април 2012, 09:34:33 am »

Стварно поминав 600километри или блиску до тоа. Значи Спаркот стварно собирал 40л па и повеќе иако секаде ќе најдете информација 35л

А бе и 5 души собирa внатре :D :D :P
« Последно менување: 09 Април 2012, 09:50:15 am Simo - Carrier166 »

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.