Автор Тема: Скијање  (Прочитано 115263 пати)

Отсутен bramovsk

• Сениор
  • Пораки: 4002
Одг: Скијање
« Одговори #255 на: 02 Јануари 2020, 14:21:17 pm »
Има некој во Маврово да каже како е за скијање? Гледма на веб камериве забелени се стзавите ама освен стаза не гледам ниеден друг скилифт да работи.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #256 на: 02 Јануари 2020, 14:52:02 pm »
Само едноседот работи според https://skimacedonia.mk/

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 794
« Одговори #257 на: 02 Јануари 2020, 16:12:01 pm »
Има некој во Маврово да каже како е за скијање? Гледма на веб камериве забелени се стзавите ама освен стаза не гледам ниеден друг скилифт да работи.

Вчера бев, не работат ски лифтовите, само едносед работи за скијање, а двоседот врти ама само за кафе на трифкова.

Има луѓе што скијаат и си купуваат карти, јас не земав иако носев опрема. Мислам дека треба уште еден снег да падне за да има солидни услови за скијање. Топовите работат ама колку помага тоа не знам. Според мене, не вредеше сега да им платиш карта за тоа што го нудат.

Отсутен malinamamun

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 552
« Одговори #258 на: 02 Јануари 2020, 16:58:40 pm »
Дечки како е на Пелистер работава? Треба да одам до Битола, и ќе имам слободни два дена, па се мислам дали има услови за скијање или тешко?

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3698
« Одговори #259 на: 02 Јануари 2020, 17:02:35 pm »
На Брезовица имате снег чисто информативно, и тоа доста.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11811
  • Архитект
« Одговори #260 на: 02 Јануари 2020, 20:16:57 pm »
Дечки како е на Пелистер работава? Треба да одам до Битола, и ќе имам слободни два дена, па се мислам дали има услови за скијање или тешко?

Еве ти камера од Ниже Поле.
https://nizopole-ski-centar.click2stream.com/

Нагоре можи да има само повеќе снег.
А дали воопшто работи жичарата, тоа незнам.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #261 на: 05 Јануари 2020, 01:32:27 am »
Ја имаат слушнато дискусијата па да се надоврзат  ;D

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #262 на: 07 Јануари 2020, 18:52:22 pm »
si bil na brezovica? kakvi i kolku stazi ima nekoe iskustvo nekoj dali ima...

jas denes mavrovo skijav, ednata staza raoti, so dvosedot moze da se odi do prvata stanica i na tsnata pateka da se spusta do stazava sto moze das e skija...
stazata na ednosedot na vrvot negde 70% zamrznata i topovite rabotat po kraevite pobezbedno se skija, nadolu se pomalce ima smrznatini... gorniot del ako svrtite desno i ja koristite posirokata staza e nesto podobor od levata strana vrvot...
desnata strana tesniot del i podmrznat malce, posle toa nadolu se podobra, topovite rabotat i vleguvas vo topovska zavesa pri skijanje treba vnimatelno i tamu...

Sapka dali voopsto raboti nesto? bil nekoj? teteks mozda bi rabotel...?
poprvo ke dobijam nfo od Juzna koreja skijalisteto negoli od ELEM Turs by popovSapka :D
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #263 на: 08 Јануари 2020, 08:48:44 am »
si bil na brezovica? kakvi i kolku stazi ima nekoe iskustvo nekoj dali ima...

jas denes mavrovo skijav, ednata staza raoti, so dvosedot moze da se odi do prvata stanica i na tsnata pateka da se spusta do stazava sto moze das e skija...
stazata na ednosedot na vrvot negde 70% zamrznata i topovite rabotat po kraevite pobezbedno se skija, nadolu se pomalce ima smrznatini... gorniot del ako svrtite desno i ja koristite posirokata staza e nesto podobor od levata strana vrvot...
desnata strana tesniot del i podmrznat malce, posle toa nadolu se podobra, topovite rabotat i vleguvas vo topovska zavesa pri skijanje treba vnimatelno i tamu...

Sapka dali voopsto raboti nesto? bil nekoj? teteks mozda bi rabotel...?
poprvo ke dobijam nfo od Juzna koreja skijalisteto negoli od ELEM Turs by popovSapka :D

Па 10год веќе таму одам, не е нешто инфраструктурно средено или пак премногу посветено на уредување на стази (само 2), ама па има снег во изобилие.

Отсутен AUUU

• Легенда
  • Пораки: 7230
« Одговори #264 на: 08 Јануари 2020, 09:41:41 am »
Ја имаат слушнато дискусијата па да се надоврзат  ;D

Целата дискусија во 1 минута видео, многу фино објаснето. :)

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
« Одговори #265 на: 08 Јануари 2020, 10:43:11 am »
Лично искуство од Брезовица:

Бев во Саботата 04.01.2020

- Паркинзите не им се исчистени, колата ја остаив 20мин пешачење по кал за да стигнеш до шалтерот за ски карти.
- Снег има во изобилие, стазите се средени меѓутоа има по некој камен на кој што можеш да си ја уништиш опремата.
- Патот до таму е океј со исклучок на неколку сегменти од по ~5км каде што возиш слалом низ огромни кратери и искрено да би имал понова кола не би се нафатил да возам до таму.
- Дневна 18еур (+2еур депозит) и + 1еур за возило
- По 1еур по лице за влез во национален парк?! ( не им го сфатив ова )

Отсутен RedEco

• Сениор
  • Пораки: 4631
  • Passat B8
« Одговори #266 на: 08 Јануари 2020, 11:51:24 am »
hmm razbrav, kolku trae patot do Brezovica? sat satipol?
na ski mapata ima poveke zicari i zici zna vlecenje. sto i koja staza od toa funkcionira?

http://ekonomskevesti.com/wp-content/uploads/2015/04/Brezovica-3.jpg
« Последно менување: 08 Јануари 2020, 12:52:53 pm RedEco »
sfe e do sistemot, i pozicijata na popametnite vo nego.

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #267 на: 08 Јануари 2020, 14:03:45 pm »
na ski mapata ima poveke zicari i zici zna vlecenje. sto i koja staza od toa funkcionira?

Ако нема гужва на граница за 50-60мин се стигнува од Скопје, после граница ти е одма автопат до исклучувањето за Брезовица и после имаш уште 35км по регионален.

Отсутен Баги

• Јуниор
  • **
« Одговори #268 на: 08 Јануари 2020, 14:25:03 pm »
Чисто сумљам. Испод 1ч15мин не си ( во идеални услови ). Не можеш да возиш побрзо пошо дури и пред Штрпце е лош патот, а плус пред Брезовица некои 3-4км е ужас. Така да, ако стигнеш за 1ч30мин си фатил премија :)

Од мапава работеа 5, 1 и 9 со тоа што ако има силен ветер, работи само краткиот ски лифт(5)

Отсутен t0m1cA

• Сениор
« Одговори #269 на: 08 Јануари 2020, 14:40:46 pm »
Чисто сумљам. Испод 1ч15мин не си ( во идеални услови ). Не можеш да возиш побрзо пошо дури и пред Штрпце е лош патот, а плус пред Брезовица некои 3-4км е ужас. Така да, ако стигнеш за 1ч30мин си фатил премија :)

Од мапава работеа 5, 1 и 9 со тоа што ако има силен ветер, работи само краткиот ски лифт(5)

До Штрпце рекорд ми е 45мин уште пред да биде автопатот, не сум бил 2-3 месеца нагоре, не знам како е сега стварно, ти си најтазе :D