Автор Тема: Прашања и советување  (Прочитано 201962 пати)

Отсутен Sashe90

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 718
Одг: Прашања и советување
« Одговори #105 на: 28 Декември 2013, 13:05:00 pm »
Aha ok fala ke prenesam

Отсутен JAck-S

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 62
« Одговори #106 на: 16 Јануари 2014, 16:34:42 pm »
Знам дека не е за кола прашањево али да се пробам...

На компјутерот имам 5,1 сараунд (активен)

http://www.amazon.com/Creative-5300-Inspire-Computer-Speakers/dp/B00005Z21D/ref=cm_cr_pr_product_top)

Пошто ми е малку слаб (басот) може ли само да си докупам уште еден 5,1  (исто активен)

http://www.amazon.com/Logitech-X-530-5-1-Speaker-System/dp/B0002WPSCG

и да го напраам 10.2 ?????
или ќе ја цркнам матичната?  :)

Отсутен Simo - Carrier159

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Пораки: 43722
  • Il Moderatore
« Одговори #107 на: 16 Јануари 2014, 21:38:57 pm »
А да си купиш појак 5.1, а овој послабиов да си го продаеш на бувљак6?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17675
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #108 на: 17 Јануари 2014, 09:45:18 am »
Чисто сумњам дека Криејтивот има слаб бас..

Имам 3 комплета, 2.1, 7.1, 5.1 сите растураат..

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #109 на: 17 Јануари 2014, 10:03:00 am »
Сакав да кажам, ако сака повеќе звук, нека купи погласен систем, а не повеќе звучници. Ем никад нема да го избалансира звукот како  што треба, ем каде со тие кабли за 10 звучници низ соба?

Auto ko i svaka Alfa automatski nevalja. Da je najbolji auto na svijetu - opet nevalja jer je Alfa.
Da Alfa nevalja će ti potvrdit SVI koji nikad nisu vozili istu. Jer da valja onda bi je vozili. A kako nisu - nevalja.

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #110 на: 17 Јануари 2014, 14:08:44 pm »
Чисто сумњам дека Криејтивот има слаб бас..

Имам 3 комплета, 2.1, 7.1, 5.1 сите растураат..

Дали ќе има добар или слаб бас највеќе зависи од самата соба и поставеноста на звучниците/вуферот во собата, покрај самите звучници.

Ако споредиме со компјутерски звучници Creative даваат релативно добар звук. Ако споредиме со Hi Fi има огромна разлика

Дарко

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #111 на: 17 Јануари 2014, 14:10:11 pm »
Сакав да кажам, ако сака повеќе звук, нека купи погласен систем, а не повеќе звучници. Ем никад нема да го избалансира звукот како  што треба, ем каде со тие кабли за 10 звучници низ соба?

Некогаш и јас не разбирам што значи слаб бас?

Не доволно гласен за волуменот на собата?

Не доволно чист и цврст?

Не доволно волуминозен?

Највеќе лично мрзам разлокан мутен бас што ја уништува целата звучна слика.

Дарко

Отсутен dare532

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 116
« Одговори #112 на: 28 Март 2014, 11:17:32 am »
Од кај да земам кабли за појачало за кола,од кај имате зимано вие

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 54992
  • Махер
« Одговори #113 на: 28 Март 2014, 11:41:09 am »
Слаб бас е слично што и лош бас. Најчесто произведен од мембрана која нема ниту доволен дијаметар, ниту доволна цврстина на удар. Ова често се случува кај компјутерските звучници и басот делува "boomy". „Ignorance is bliss“ е многу релевантно во оваа категорија, зошто додека не слушнеш стегнат бас како треба да звучи нема да знаеш. А откога ќе слушнеш - ќе ти смета ако не е така.

Басот е многу комплексна категорија на звук кој не зависи само од мембраната. Туку директно зависи и од кутијата во која се наоѓа мембраната, а исто така и од собата во која се наоѓа. Затоа треба соодветна еквилизација на конкретен звучник во конкретна соба. Самата соба (или кутија) ќе даде "boomy" момент на одредена фрекфенција и ќе доведе до лош бас. Мора да се слушне, и да се измери барем еднаш кога ќе се стават звучниците.

Оваа еквилизација за едноставниот корисник ја имаат новите засилувачи кои самите се калибрираат. Има микрофонче кое е од нив, и според кое се врши тоа калибрирање од самиот производител. ГИ местиш звучниците во собата, местиш се како што треба. Се става микрофончето на местото (грубо) каде што ќе се седи и се стиска калибрација. Трае 3-5 минути и се калибрира се комплет. Сосе фрекфенции, сосе гласност, сосе каснење се се смети само. Колку е добро изведено зависи од самиот производител. За просечнио корисник тоа е повеќе од доволно.

Секако ако се прави соодветен сетап во некоја соба, ќе се земе уред за мерење, и ќе се види каде ќе настанат тие проблеми со кутијата и собата. Конфигурацијата ќе се калибрира додека не се стигне до една релативно рамна амплитудно-фрекфентна карактеристика, која потоа нема потреба да се чепка ако не се менува самата соба. Басот е особено подложен на ваквите проблеми и затоа го споменав.

Конкретно ако имаме соба која е коцкаста со 3х3х3 метри големина, ќе се јават рефлексии од собата заради паралелните ѕидови. КОнкретно ќе се јават ан 57Hz и на 114Hz. Понатаму тангенцијалните рефлексии ќе се јават на 80 и на 160Hz. Тие се критичните моменти на самата соба. Во тие фрекфенции се потенцијалните проблеми. На пример ако имаме соба со димензии 4м на 3м на 2,5м висина, ќе се јават многу повеќе критични точки, но послаби по јачина. Конкретно осни рефлексии ќе бидат на 42,58,68,85,114HZ и слично. Но, сето ова ќе се покаже на графикот на амплитудно-фрекфентната карактеристика на собата и звучниците и ќе треба да се коригира со соодветен еквилајзер за да се постигне бараната рамност.

Звучниците кои се „2.1 и 5.1 и 7.1“ и „имаат бас“ најчесто проблеми имаат во одделот под 150Hz. Всушност сите звучници имаат проблеми во тој оддел, зошто не е до нив туку е до собата. Но, не само што е до собата туку е и до нив згора на собата. Тие и така се слаби со рамност, а згора на тоа рефлексии од собата и звукот се прави партал. Поготово ако реверберацијата на собата е голема и недампирана ќе се зголеми ефектот на „boomy“ бас кој може да се карактеризира како лош бас и е непожелен.
Во најмала рака треба да се земе да се измери карактеристиката и со еквилајзерот во соодветниот плеер да се коригира колку толку одговорот на звучникот. Конкретно AIMP или Winamp имаат еквилајзерче кое е горе-долу доволно за просечниот корисник да добие задоволителен квалитет на звукот од некои просечни звучници.

Отсутен nsx-r

• Легенда
  • Пораки: 9213
« Одговори #114 на: 23 Мај 2014, 00:58:25 am »
приметив едниот звучник вади доста послаб звук од другиот,приклучен на истите кабли
мембраната никаде не е скината

има начин да се поправи некако или само нови е решение ?

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #115 на: 24 Мај 2014, 11:01:16 am »
Веројатно проблемот е во намотката. Треба да се премота, веројатно..

Отсутен VLATKO Џентлменот

• Сениор
  • Пораки: 6216
« Одговори #116 на: 01 Јуни 2014, 00:13:17 am »
Проблемот беше му зарибала намотката камен стегната у магнетот.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #117 на: 07 Септември 2014, 00:19:40 am »
На што треба да се внимава ако се купува половен вуфер?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

• Сам свој мајстор
  • Легенда
  • Il Moderatore
« Одговори #118 на: 07 Септември 2014, 09:44:45 am »
Битно е да свири коректно. Тоа значи да е потполно исправен, да не произведува фрекфенции кои не му се зададени од појачалото, да може да ја истрпи предвидената зададена моќност, да нема скинати мембрани и амортизери и сл. работи...

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20665
« Одговори #119 на: 07 Септември 2014, 17:42:01 pm »
Абе добро, тоа е мање-више common sense :)

Ме интересира да не има некоја поспецифична ствар на која треба да се пази.

Плус, кога се работи за активен вуфер, нема потреба од појачало така?
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.