Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2377303 пати)

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #13605 на: 23 Декември 2022, 12:33:30 pm »
p.s vo makedonija ima meseci koga trosam povekje od 50 evra na patarina na mesec.

Аматер :)

Трошам (трошиме со колегите-патници) по 110 евра на ебени патарини (22 работни дена x 5 evra ~ 320 денари).
За 70 и кусур километри по правец. За лекови да ги даваат парите.

Toa na vas vi se trosoci za transport do rabota. Jas rabotam od doma i kolata ja koristam samo za setanje.

Отсутен Carpathian Lord

• Легенда
  • Пораки: 14711
« Одговори #13606 на: 23 Декември 2022, 13:02:28 pm »
Браво за тебе.

Отсутен balanar

• Редовен
  • Пораки: 2469
« Одговори #13607 на: 23 Декември 2022, 13:40:59 pm »

Toa na vas vi se trosoci za transport do rabota. Jas rabotam od doma i kolata ja koristam samo za setanje.

И каква врска има што ни се трошоци за работа? И претходно имавме трошоци за работа на истата дестинација. 450 денари неделно.

Демек да не ни беа трошоци за работа - поевтини ќе беа патарините? Ќе немаше ТРИ ебани патарини од Штип до Скопје?
Еј, има патарина Штип - Велес. 50 денари од правец. За 9km автопат.
Глупости.
Ги набутаа партиските пацови по тоа наплатните пунктови, ајде ќе градиме ебени патарини на 10 километри.

И јас работам хибридно и што сега?
« Последно менување: 23 Декември 2022, 13:46:33 pm balanar »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3697
« Одговори #13608 на: 23 Декември 2022, 14:07:31 pm »
Мислам дека доста е зголемена употребата на точаци, мотори и слично, ама сепак уште е испод част да се возиш на нешто такво. Ќе мислат не си успеал во животот. И башка исто огромен проблем кој си претстои со години е што ограничувањето за Б категорија е до 50цц/45кмч наместо на 125цц. 50цц/45кмч треба да е за под 18 години лимит, а не за цел живот. Како и да е, проблемот во голема мера е нефорсирање на мотори во главен град, поготово за кратки/ултракратки релации кои сочинуваат огромен процент од патувањата.

Ne e sekogash za "ispod chast" rabotata. Eden kup sitni propratni problemchinja idat so nekoristenjeto kola.
- aramilak na tochaci
- relativno ok pokrienost so velosipedski (kakvi takvi) stazi .. ama pa i ogromen broj raskopani ulici (kako da stignesh od Gorche do Nova Makedonija)
- skapa registracija na motor (za motorot od 320cc plakjam osiguranje kako za kola iako ne go vozam realno cela godina)
- nemanje soodveten parking za motor (em skapuva na sonce/dozd em rizik od kradenje kade kade pogolem tokolku kaj kola)
- ne sekogash mozish so motor da dovleckas od dukjan shto ti treba]
- nemanje dobar gradski/prigradski prevoz (prost primer .. pro baj od taftalidze da pojdish vo hubo so javen prevoz) Skopje poprechno nema nitu edna linija

so ovie i so ushte eden kup drugi sitni problemchinja na kraj se stvara navika deka najprifatlivo ti e so kola.. a navikata e strashna rabota.

Регистрирај си го моторот само 6 месеци во годината од 04 до 10 месец.

Отсутен kimi makedonski

• Сениор
  • Пораки: 3035
  • Слобода или смрт
« Одговори #13609 на: 23 Декември 2022, 15:09:35 pm »

И каква врска има што ни се трошоци за работа? И претходно имавме трошоци за работа на истата дестинација. 450 денари неделно.

Демек да не ни беа трошоци за работа - поевтини ќе беа патарините? Ќе немаше ТРИ ебани патарини од Штип до Скопје?
Еј, има патарина Штип - Велес. 50 денари од правец. За 9km автопат.
Глупости.
Ги набутаа партиските пацови по тоа наплатните пунктови, ајде ќе градиме ебени патарини на 10 километри.

И јас работам хибридно и што сега?

И сеа шо? Така ли че прајме држава?
Ако се прашувам јас најдобро да ја поделиме. Што поскоро тоа подобро.

Отсутен n1kola

• Легенда
  • Пораки: 7220
  • French diamond
« Одговори #13610 на: 23 Декември 2022, 20:13:24 pm »
Наместо да ја делиш, продај се шо имаш и оди си во другата татковина, Блгарија. Има луѓе шо му е арно кај нас и не трчаат по бугарски.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #13611 на: 24 Декември 2022, 14:26:43 pm »
Процедура за вадење мемориска картица за Ц категорија?

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Отсутен Bicikle

• Легенда
  • Пораки: 10576
« Одговори #13612 на: 24 Декември 2022, 21:01:29 pm »
Ne e sekogash za "ispod chast" rabotata. Eden kup sitni propratni problemchinja idat so nekoristenjeto kola.
- aramilak na tochaci
- relativno ok pokrienost so velosipedski (kakvi takvi) stazi .. ama pa i ogromen broj raskopani ulici (kako da stignesh od Gorche do Nova Makedonija)

1. Првата работа е апсолутно проблем. Среќа осигурителните компании воведоа можност да се осигура велосипед. Имаат шашави услови, и некои од нив осигуруваат од крадење само дома, ама е добар чекор во вистинската насока.
2. По Партизанска си имаш велосипедски патеки цело време. Дооооо соборна, па од таму десно, до Нова Македонија, по одвоена велосипедска лента (која од време на време е блокирана од микропенисни кретени).
studet za bicikla sega.. A nikot mi e vo secanje za pokradenite bicikli..

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34294
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #13613 на: 26 Декември 2022, 00:04:27 am »

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #13614 на: 26 Декември 2022, 09:16:36 am »
Процедура за вадење мемориска картица за Ц категорија?

@riki_staff
Возачка картица.

https://amerit.org.mk/tahografski-kartichki/

Пополнуваш барање, уплаќаш во банка, 2 твои слики, копија лк и возачка, и поднесуваш во Америт.
На линкот подетално е објаснето.

За 20-30дена готова е картицата.

Отсутен nikomil1

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 779
« Одговори #13615 на: 26 Декември 2022, 09:43:09 am »
Decki abe da ne ima nekoja izmena vo zakonot za vozacki ili nekoj vo MVR spiese koga ja pravese vozackata?

Imam A, B i C kategorija (44 godini imam..ne sum dooden niti zelen) a mi napravile samo 5 godini vozacka.. neli 10 vazea?

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7513
« Одговори #13616 на: 26 Декември 2022, 10:09:25 am »
Ако имаш категорија за товарно, значи Ц/ Е или слична, на 5 години е... Ќе си однесеш лекарско за категориите и ќе ти продолжат уште 5.

Отсутен riki_staff

• Сениор
  • Пораки: 6004
« Одговори #13617 на: 26 Декември 2022, 10:09:29 am »
Кога имаш Ц категорија тогаш важи 5 години.
Мора и лекарско да вадеш на секои 5 години за да ја продолжеш возачката.
Ако возеш во МК одма ќе се разочараш од плата,ја пред некој ден прашав и ко ми кажаа 24.000 плата ладно се изнасмеав 😂

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5202
« Одговори #13618 на: 26 Декември 2022, 18:20:24 pm »
Decki da ne ima nekoj primerok za da se ovladti notarski drugo lice da registrira,prodava itn. moe vozilo.

Sent from my Redmi Note 9S using Tapatalk

Отсутен Diesel

• Сениор
  • Пораки: 6434
« Одговори #13619 на: 26 Декември 2022, 19:08:32 pm »
@nikola_bb

Терк за полномошно ти треба?