Автор Тема: Рекла Казала IV: Fury Road  (Прочитано 2371361 пати)

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
Одг: Рекла Казала IV: Fury Road
« Одговори #5745 на: 17 Јануари 2019, 11:00:28 am »
Благодарение на еден куп експертутки и политиканти никако да дознам кои се тие наши национални интереси.

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5746 на: 17 Јануари 2019, 11:10:27 am »
Тоа што јас го правам, е барем малку да ги подразбудам овдешните „не се замарам“ момци - кои во реалност и тоа како се замарани и од државата и од општеството, но се прават на глупи дека тоа не ги засега нив. Тоа барем можам, и да се надевам дека на следните избори ќе се излезе од кругот на двопартискиот систем во кој сме заглавени сите што останавме овде (pun intended).

Ова е форум за автомобили, јас тука доаѓам пред се да прочитам и понекогаш да продискутирам за автомобилите. Пропратно не е лошо да се информирам и за некоја друга тема која ме интересира или можеби во моментот ќе ми притреба помош/совет/мислење.

Секојдневно се соочувам со двопартискиот систем,, со државата, со општеството, со идиотите и кретените кои се на функции, со други идиоти кои не знаат што значи пешачки, што значи црвено светло, што значи професионалност, ред итн. Не ми треба и форум за некој да ме потсети дека живеам во држава која за жал 30 години оди само назад, туку форумот сакам да го гледам како место каде ќе го одморам мозокот од секојдневието и ќе ми биде место за релаксиран муабет и читање и дискутирање на некои поубави теми. Исто како што кога одам на одмор се трудам да заборавам од каде сум дошол и максимално да се релаксирам додека сум таму, подалеку од простата и неспособна раја која секојдневно ме опкружува и која шири негативен набој во секоја ситуација.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5747 на: 17 Јануари 2019, 11:13:12 am »
... никако да дознам кои се тие наши национални интереси.
Сложено прашање, ама краткорочно гледано би дошло нешто вака:
- раскрстување со двопартиски систем во кој партиите не сносат одговорност (поголема од еден-два мандати поминати во опозиција)
- реорганизација на државата со распуштање на цела државна администрација, и потоа одново вработување на нова администрација по критериуми на квалитет (резултати од транспарентни тестирања), во бројка не повеќе од 10% од сегашната.
- раскрстување со идиотски правила поставени однадвор, дека во секоја влада морало да има одредени партии (од малцинството), во демократија влада прават тие партии што ќе се договорат за создавање мнозинство.

Ова би било најважното, другото после само по себе ќе почне да се поправа.

Отсутен Mikius

• Легенда
  • Пораки: 10312
« Одговори #5748 на: 17 Јануари 2019, 11:17:02 am »
Ете уште една експертутка.

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6579
« Одговори #5749 на: 17 Јануари 2019, 11:17:29 am »
Ама многу се замараш со тоа кој сум јас, кај сум отишол што ми направиле. Сакаш да се смениме или? Кажи деца имаш или ќутиш како пи*енце а тропаш глупости за вакцини? Си се скрил пред тастатура и лупеташ глупости на квадрат.

Провиден си колку ги мрзиш албанциве (твое право) и пробуваш од демонстрации поради убиство на македонец да направиш некаква голема слика, арно ама не иде тоа така. Национализмот постои и кај јас и кај нив а тој е многу често креиран од овие партииве што ги спомнуваш кои што фала курцу им текна на едни малце да се занимаваат со вистинските проблеми на обичниот народ а не постојано живеење во гето. Ние можеби како два најголеми етникуми никогаш во блиска иднинра нема да живееме сплотетно, среќно, како најголеми браќа (а не е ни тоа целта) но секако е можно како два етникуми да живееме со заеднички интерес а тоа е напредокот на самата држава.

Со прост народ (а ги има многу такви како тебе нема љутиш :)) се пали само на вакви постерчиња, демонстрации, национализам, големиот брат, што правеле другите а никогаш не погледнуваат во огледало. Сепак, работите се менуваат на подобро и тоа е најважно.

Како тоа дојде до заклучок дека работите се менуваат на подобро? Да, се менуваат за кумуњарите што се на функции, им се менува финансиската состојба на подобро со крадење ставено на accelerated.
Еве вака (ова е мое мислење, не си го зимај при срце дека е универзална вистина). И ова се мои гледишта без никако негирајќи она што го напиша за комуњари, вмро-овци или за било кои лопови.

Решавање на спор долг 27 години. Без погледнувајќи ги ни од блиску деталите и начинот како е решен тој спор, ФАКТ е дека БЕЗ решение оваа држава нема напредок пред се од економски план. Ние ментално пред се не сме држава како Швајцарија па за да можеме толку независно да се бориме во овој модерен свет. А без економија ќе продолжевме да бидеме малце подобри од Молдавија и на слично ниво со Грузија +/-. Јас лично не сакам да си го мерам со такви држави туку сакам со држави од централна или источна европа да си го мерам кои се членки на ЕУ. Мислам дека ова е валидно мислење, не?

-Затоа примерот со лопови и комуњари (или како и да си ги викаш) ти е валиден. Самото тоа стагнирање прозиведува лоповлук, корупција како главен начин на водење бизнис во Македонија. При промена на власт само се менуваат лоповите. Секогаш ќе има лопови но финтата е да бидат помалце и да немаат влијание врз општествениот секојдневен живот.

- Самото нерешавање на спорот освен лоповлук исто така произведува меѓу етнички проблеми. Тука нема криви и прави, туку има само производ на етнички проблеми. Тие многу лесно можат да настанат и некако чудесно брзо да ги снема на одреден период, ама се секогаш тука кога ќе притребаат. Ама па и народов не е до толку глуп за да сфати после 30 долги години дека не се пали до тој степен, т.е. луѓето што се палат на вакви работи се се помалце и помалце. Е сега ван тролот мисли во главчето дека цело време некој од надвор ни диригира за етничките проблеми или незнам што, кога уствари реалноста е многу по-сурова. Самите си ги правиме овие проблеми.

Така да патот до подобар живот е еден, а тоа значи решавање на овој спор. Мене ми е најмногу жал што се потрошија 30 години а тоа е многу долг период, наместо овој проблем да се решеше уште од самата независност.

Значи повторувам, пошто сме држава/нација со скоро никакво искуство во водење држава и политичка култура. Тоа е огромен хендикеп во споредба со соседите во поспледниве 150 години кои имале светлосни години понапредна политичка култура. Сите наши соседи имале некаква форма на политичко удржување даааааалеку пред нашето. Тоа е непроценливо искуство и нема тука што многу да се разговара, и наместо посочувајќи со прст кон другите, треба малце самите да сфатиме која е големата слика и каде сакаме да одиме.

Провиден си колку ги мрзиш албанциве (твое право) и пробуваш од демонстрации поради убиство на македонец да направиш некаква голема слика...

Ок ок не ги мразиш ама не успеа да издржиш поради енормното его и пофалиш колку пријатели албанци имаш. Свака ти част  ;D. Ама ме заболе ку*ов колку, какви пријатели имаш и од кој етникум се.

Ама твојата опседнатост дека соговорникот секогаш незнае а ти знаеш е пропаст. Ти си буквално слеп и незнаеш што пишуваш. Размисли малце со главата, еве без никаква иронија ти го препорачувам тоа.

По етничка основа никој од надвор не не дели, напротив. Ти немаш елементарно познавање на начинот на кој што функционира нашата држава, па уште се дрзнуваш да збориш за гео политика :).

« Последно менување: 17 Јануари 2019, 11:24:15 am vlatko.klp »

Отсутен achtung

• Сениор
  • Пораки: 6642
« Одговори #5750 на: 17 Јануари 2019, 11:21:21 am »
Исто како што кога одам на одмор се трудам да заборавам од каде сум дошол и максимално да се релаксирам додека сум таму, подалеку од простата и неспособна раја која секојдневно ме опкружува и која шири негативен набој во секоја ситуација.
Кај ќе одиш на одмор?

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5751 на: 17 Јануари 2019, 11:21:52 am »

Пренос у живо ..

Отсутен Banzai

• Blitzqueen
  • Легенда
  • Пораки: 10000
« Одговори #5752 на: 17 Јануари 2019, 11:27:57 am »
Исто како што кога одам на одмор се трудам да заборавам од каде сум дошол и максимално да се релаксирам додека сум таму, подалеку од простата и неспособна раја која секојдневно ме опкружува и која шири негативен набој во секоја ситуација.
Кај ќе одиш на одмор?

Хавајските острови мадам.
За вкусовите не се дискутира, по нив се плука.

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5728
« Одговори #5753 на: 17 Јануари 2019, 11:31:33 am »
... никако да дознам кои се тие наши национални интереси.
Сложено прашање, ама краткорочно гледано би дошло нешто вака:
- раскрстување со двопартиски систем во кој партиите не сносат одговорност (поголема од еден-два мандати поминати во опозиција)
- реорганизација на државата со распуштање на цела државна администрација, и потоа одново вработување на нова администрација по критериуми на квалитет (резултати од транспарентни тестирања), во бројка не повеќе од 10% од сегашната.
- раскрстување со идиотски правила поставени однадвор, дека во секоја влада морало да има одредени партии (од малцинството), во демократија влада прават тие партии што ќе се договорат за создавање мнозинство.

Ова би било најважното, другото после само по себе ќе почне да се поправа.

+ ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ПОПИС :)

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #5754 на: 17 Јануари 2019, 11:33:16 am »
ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ПОПИС :)
Кратко и јасно, зарем не? :) :) :) :) :) :) :) :) :) :)

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5755 на: 17 Јануари 2019, 11:35:34 am »
Попис би требало наредна година. Ќе биде интересно :)

Отсутен Cuore Sportivo

• Легенда
  • Пораки: 17676
  • Alfa155 & AlfaGT
« Одговори #5756 на: 17 Јануари 2019, 11:36:35 am »
Ако Заев прави попис може само да замислам што ќе се деси ..

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
« Одговори #5757 на: 17 Јануари 2019, 11:37:38 am »
Шо?

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #5758 на: 17 Јануари 2019, 11:38:25 am »
49% Македонци - се знае. :)

Отсутен Van

• Сениор
  • Пораки: 5345
  • VW Golf MK3 1.9 TDI
« Одговори #5759 на: 17 Јануари 2019, 11:41:38 am »
+ ЕДНА ИЗБОРНА ЕДИНИЦА И ПОПИС :)

Да, заборавив на тоа. Имаш право, прво попис и укинување на сите бенефиции за заедниците кои не ги исполнуваат бадентеровите услови наведени во Рамковниот Договор. Второ редефинирање на изборните правила со кои помалите политички партии немаат никакви шанси да влезат во Парламентот.

Ете уште една експертутка.
Ова долу си ти во огледало?  ;D
Цитат
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)