@vlatko.klp Не може да ја споредиме Швајцарија со Македонија. Разликите се огромни, од кои најголема е спроведување на законот, што е основа дали една нација е загрозена. Не може кај нас да судат луѓе за кражба на чебапи, а друг на страна да шамара полицајци и да даваат изјави дека пајакот ги нападнал. Значи вакви случаи мене највише ме иритираат. Ко ќе се спроведи закон и право кај нас на секој еден, тогаш може да разговараме за споредби и стандарди. Секако, друга разлика е и економскиот стандард, што директно влијае дали еден народ ќе се нахрани со национализам или не. И јебига, кај нас законите ги носат луѓе што само гледаат да си дигнат рејтинг и лично богатство на штета на цела нација.
Морам да го цитирам типов, се надеам дека ти одговорив некако на прашањето:
- Nacionalizam je tema do 300 evra prihoda mesečno. Njima se servira ta priča. Kad plata pređe 500 evra, onda počinje razgovor o garderobi i kafićima. Kad pređe hiljadu, onda je top tema zdrava hrana, letovanja i zimovanja, a kad se popne na više od tri hiljade, onda prestaje svako palamuđenje. Ljudi onda pričaju o vremenskoj prognozi i ljubavi - rekao je Rambo i dodao da, budući da većina ljudi na ovim prostorima ima prosečnu platu od 300 do 500 evra (ako uopšte i prima platu), zato nacionalizam i jeste dominantna tema.