Немојте муабети за "агресивни" раси ве молам.
Ротвајлерот, булдогот и слични на ним се "мирољубиви" кучиња. Предат ко мачиња кога ќе видат други луѓе. Веле плиз.
Успут, како и зашто никој не рече "Ебати родителот, кој кур ја пуштил ќерка му у парк за кучиња у 10 саат вечер?!"
Ама нееее...
Вина секако има и родителот ако ја пуштил ќерка му сама а знаел и бил свесен дека има кучиња кои слободно шетаат во паркот. До напад ќе дошло ама до гризење немало да дојде ако кучето имало маска.
Те разбирам дека чуваш куче и субјективно гледаш на работите. Ако некој друг неодговорно чувал куче и со тоа допринел невино лице да настрада, во случајов дете, тоа не значи дека под дифолт ти и сите други кои чуваат кучиња се виновни. Грижата на совест претпоставувам се јавува доколку на ист начин го чуваш твоето куче па од тука и дефанзивниот став. Не велам дека тоа го правиш, само претпоставувам.
Да не заборавиме, споменав претходно дека чував џукели и пак ќе чувам, сакам животни, веројатно исто како и тој џукелата чие што куче изгризлало дете и татко, исто како Ипкис, исто како и тебе и секој друг љубител на домашни миленици. Размислувањето ми е од страна на гледна точка на совесен родител.
Тие раси имаат потенцијал да бидат опасни. До сопственикот е дали тој потенцијал ќе биде злоупотребен или не.
По дифолт, најбучни и најбезвезно агресивни кучиња се кучиња од мал раст - Џек Расел, Пинч, Мопс, Чиуауа и остали исфрустрирани стаорци.
Ако кучето е чувано како што треба, нити ќе нападне, нити бутур (освен ако не е доведено во ситуација да се брани или нападне).
Јас барем се обидувам да ги согледам работите најобјективно што може, за разлика од многу други што одма се расфрлаат со експертизи.
Не треба многу, за да знаеш дека некаде едноставно не е препорачливо да одиш. Парк за кучиња? У 10 навечер у темно? Уште со дете? Има поголем круг да свртам, а не да идам у близина. Зашто? Јер комон сенс.
Страв ми е да спомнам уопште, што ако, девојчето го испровоцирало кучето... Готово, отидов на буниште да ме спалите...
Тор е срцка, иаме заедничка слика од Маврово 
Тор е друг муабет. Тор го имаат нападнато: Лабрадор, Ретривер, Боксер, Кокер, Француски Булдог, Мопс, Хаска... Што фали? М? Никаде нема ни Ротвајлер, ни Питбул, ни Бул Териер ни бутур - „агресивните“ раси нели.
Од друга страна, Тор нема никој никогаш нападнато. Зошто? М? Да не е до сопствениците случајно?
Жал ми е за тоа што се десило, али увек, ама баш секогаш во вакви случаи, првин ќе го ставам човечкиот фактор под лупа.