Автор Тема: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)  (Прочитано 466351 пати)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9093
Одг: Мотори (Мотоцикли, Скутери, Мопеди)
« Одговори #2940 на: 14 Јули 2023, 14:09:15 pm »
Absolutno spored mene bitno e motorot da e lesen za vozenje, siguren sum da zemev ktm 390 ke go osekav polesno ama ke sakav i da go smenam brzo.

Za da napravish glupost ne e potrebno mnogu dali ima 100 ili 60ks ako natepash gas i dvete se prebrzi za da gi iskontrolirash taka da se e do pametot vo glava.

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55047
  • Махер
« Одговори #2941 на: 14 Јули 2023, 14:48:35 pm »
Absolutno spored mene bitno e motorot da e lesen za vozenje, siguren sum da zemev ktm 390 ke go osekav polesno ama ke sakav i da go smenam brzo.

Za da napravish glupost ne e potrebno mnogu dali ima 100 ili 60ks ako natepash gas i dvete se prebrzi za da gi iskontrolirash taka da se e do pametot vo glava.
Ич немаше да е полесно!!! Ќе се окозеше од мењање брзини и ќе го сменеше пред се заради тоа. Најлесно е 650цц се испод и изнад тоа е само потешко. 125цц рецимо е удав за возење ако е со мануелен менувач.

890ка е џам за почеток. Си направил супер избор.

Отсутен Спенсер

• Легенда
  • Пораки: 7435
« Одговори #2942 на: 14 Јули 2023, 15:14:51 pm »
Ако веќе правите муабет за возливост на мотор, јамаха мт-07 еден од највозливите мотори во светот. :D  Прелесно се вози, не троши, торк на ниски вртежи колку сакаш, влече потегнува забрзува одлично.

Башка на почеток може да го земе ограничен на 35кв за почетник верзија, после да си го одблокира... и така. ;D

Јас имам мт-07 година ипол, презадоволен во секој поглед. Не можам да најдам една негативна забелешка на моторот.  Ако се вклопува во буџетот (нов околу 9000€), мојот глас оди за мт07.

Ако не, имаше една половна МТ-03 форумска, сепхирот мислам ја имаше огласено. :)

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2943 на: 14 Јули 2023, 15:35:00 pm »
Super si e ama mene ic ne mi se dopaga kako izgleda nishto drugo sako licna obzervacija

Отсутен vlatko.klp

• Сениор
  • Пораки: 6503
« Одговори #2944 на: 14 Јули 2023, 16:34:39 pm »
Јас моментално полагам за А категорија и имаат мт07, хонда cb650r и едно кавасаки. Кога возам часови и вежбам пола од времето го поминувам со едниот мотор пола со другиот.

Да, хондата има 4 цилиндри све е помазно, малце вибрации има, поквалитетно е склопен може да го тегнеш до 12к, НО јас би го избрал мт07 без да му ја мислам ич. Многу е полесен за возење особено за низ град, како да возиш велосипед, лесен, тегне одма од ниски вртежи. Најпросто кажано чувството кај мт07 е како да возиш турбо дизел и тегне од ниски обртаи додека хондата е 3.0 бензин без турбо има убав звук тегне, смирено работи моторот ама од ниски обртаи е многу летаргичен и не ми прави лично мерак. Да имав 18 години ќе се палев на 10к обртаи и звукот ама помина тоа. 

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2945 на: 14 Јули 2023, 17:42:20 pm »
Ama izgleda 100 pati podobro od MT07, ka bi MT09 pred 7

Pomoken e ama poleka poleka

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6838
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2946 на: 14 Јули 2023, 18:06:02 pm »

Не е толку грд

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен MAPJAH

• Сениор
  • Пораки: 6838
  • Бенве сие бенве
« Одговори #2947 на: 14 Јули 2023, 18:21:29 pm »

Еве го и на братот мој мил [mention]Спенсер [/mention] , кај него е по грд.

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1668
« Одговори #2948 на: 14 Јули 2023, 18:25:07 pm »
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Еве го и на братот мој мил [mention]Спенсер [/mention] , кај него е по грд.

Јас не гледам тука грд мотор :)

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен draganamon

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 722
« Одговори #2949 на: 14 Јули 2023, 21:37:12 pm »
[/quote]

@draganamon   друже пиши за што ќе го користиш моторот, дали имаш возено мотор претходно (каков и колку), А категорија имаш? буџет?
Од прашање за МТ-03 стигнавте до МТ-09 ;D

Здраво дечки.
Мотор немам возено едно 15 години. Предходно имам пробано Aprilia 125-ка и Suzuki 600-ка, некој постари модели, и тоа на кратко.
Кога бев помал не можев заради моите да возам мотор, но поседувањето мотор ми е на bucket листа, и конечно најдов време сам за себе, па решив да направам нешто во врска со тоа.
Само што почнав да возам часови. Возам на Kawasaki Z650 или нешто слично, naked модел е од 2012.
Моторот ми е тежок, или барем така ми се чини.
Јас сум крупен, 120кг и широк во градите, и лесно се занесувам на кривини, па положувањето на полигон ке ми биде малце потешко  кај делот со 8-мици вртењето.
Али за тоа, возењето, поаѓање, забрзување ми е лесно.

Од мал сум сакал Suzuki, конкретно Suzuki GSX750, и искрено тоа сакам да го земам. Покрај тоа, кога дојдов на факулет во 2005, поминував покрај продавницата што беше кај Броз кафе, и си се зареков еден ден да си земам Suzuki GSX 600-ка или 750-ка.
Yamaha MT-07 мислам дека ќе е најдобар за возење и најдобар избор за мене, ама малце ми е грдичок. Yamaha засакав во 2004 кога Rossi премина од Honda во Yamaha и победи на MotoGP и покажа дека не е до моторот.
Kawasaki ми е cool, конкретно Z650 моделот, ама некако ми личи најтежок за маневрирање низ улиците. Арно ама, мислам дека е поефтин од погорниве.
Мразам Хонда прво заради што Biaggi губеше од Rossi (мислев дека е заради Honda-та), после заради Marquez...  така да, не се гледам дека би возел и поседувал Хонда мотор, колку и да е добар.

Мотор не планирам да возам на долги релации, па модел со везир некако не ми е опција. Може на стари години ке посакам некој road trip да направам, ама тогаш ке му го мислам тоа.
Планирам да земам нов мотор, и затоа прашувам за одржување, кој има најдобар официјален сервис каде најмалце ке се замарам ?
Цената на моторот не игра голема улога.

Знам само дека пред да земам, сакам да направам споредба и пробно возење на мотор со 300-400 кубици и мотор со 650-750 (МТ-03 и МТ-07 на пример) и да видам кое полесно ке можам да го контролирам, иако мислам дека на крај ке завршам на нешто со 650-750 кубици.

« Последно менување: 14 Јули 2023, 21:50:28 pm draganamon »

Отсутен Ordevski

• Редовен
  • Пораки: 1668
« Одговори #2950 на: 14 Јули 2023, 22:14:20 pm »
МТ-07 е за тебе, не гледај подалеку.

Sent from my SM-S908E using Tapatalk

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2951 на: 15 Јули 2023, 02:14:21 am »
Vidi neshto Scrambler stil eventualno.

Ako si krupen i visok na bilo koj naked ke ti e tesno, edna od pricinite so kas e odluciv za adventure varijanta. Celo vreme mi beshe maka da gledam napred, pogledot vo prirodna polozba me noseshe co zemja. Na mojot sedam ispraven i bash mi e prijatno.

Vidi suzuki VStrom ima poveke modeli.

Vizirot ne e samo za otvoreno niz grad ke vozish na momenti 70-80 i te kako menuva ako go kreva struenjeto na vozduh nad tebe

Отсутен DarthJe5us

• Авиону, сломићу ти крила..
  • Легенда
  • Пораки: 20141
« Одговори #2952 на: 15 Јули 2023, 03:35:57 am »

Отсутен t0m1cA

• Сениор
  • Пораки: 3549
« Одговори #2953 на: 15 Јули 2023, 15:39:30 pm »

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
« Одговори #2954 на: 15 Јули 2023, 16:10:16 pm »
Samo so otvorija salon Triumph nov.

Treba da odam da se poligavam malce. 🤣