Автор Тема: Намален бројот на сообраќајни несреќи  (Прочитано 9549 пати)

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
Одг: Намален бројот на сообраќајни несреќи
« Одговори #30 на: 23 Септември 2011, 01:26:55 am »
Неколку моменти...

- На Илинденска има зелен бран, ако тераш со 60-65, ја ловиш од почеток, до крај (нормално, во зависност од сообраќајот пред тебе). Покажано и докажано во повеќе наврати.
- Кружен тек е убедливо најубава форма на решавање на големи раскрсници, само што, кај нас кружниот тек е криптонит за возачите (или за тие што се нарекуваат така), и ретко кој го почитува (или знае како да го почитува).
- Фаланга, ако е твоја таа куќа на Водњанска, и заградениот дел пред куќата е ТВОЈ имот, што државата сака да ти го земе, без соодветна надокнада, како би постапил?? Ќе се „жртвуваш“ за општото добро? Ќе се прашаме тоа... :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен MarceCvarce

• Легенда
  • Пораки: 9225
« Одговори #31 на: 23 Септември 2011, 08:43:09 am »
ne veruvam deka go zemaat bez nadoknada samo sigurno toj baral mnogu i toa e toa, ist e slucajot so mostot nov kaj zeleznicka nakaj saem. Toj ne trebase da bide so krivina ama ima tamu edna kuka sto nekoj resil deka nema da ja prodade i tocka toa e toa.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #32 на: 23 Септември 2011, 10:09:12 am »
Неколку моменти...

- На Илинденска има зелен бран, ако тераш со 60-65, ја ловиш од почеток, до крај (нормално, во зависност од сообраќајот пред тебе). Покажано и докажано во повеќе наврати.
И тоа функционира ако тргнеш 10 секунди откако ќе ти се запали зелено. Ако тргнеш меѓу првите коли и возиш 60 тогаш сигурно ќе мораш да застанеш и да чекаш 5 секунди за да ти се запали зелено. Затоа таму или тргаш прв и возиш 40-50 за да ти се сапали семафорот или ако е веќе запален возиш 60 и начекуваш бран.

- Фаланга, ако е твоја таа куќа на Водњанска, и заградениот дел пред куќата е ТВОЈ имот, што државата сака да ти го земе, без соодветна надокнада, како би постапил?? Ќе се „жртвуваш“ за општото добро? Ќе се прашаме тоа... :)
Абе дали БИ или неБИ, не знам пошто не сум му у кожа. Ама коли да ми фрчат на 30 сантима под прозор и во секој момент некој автобус одозгора без кочници да ми влезе дома и да ме прегази би размислил втор пат и би прифатил што и да даваат.

Присутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #33 на: 23 Септември 2011, 12:29:55 pm »
ne veruvam deka go zemaat bez nadoknada samo sigurno toj baral mnogu i toa e toa, ist e slucajot so mostot nov kaj zeleznicka nakaj saem. Toj ne trebase da bide so krivina ama ima tamu edna kuka sto nekoj resil deka nema da ja prodade i tocka toa e toa.

Со оглед на тоа што и ја сум (т.е. фамилијарно сме) во некоја слична ситуација со имоти и чуда, верувај ми дека и да е со надокнада, таа е драстично помала од онаа која би требало да биде. Поради тоа Водњанска се стеснува, и поради тоа ние сме први во светот што имаме „Ѕ“ кривина на мост. (бар во нешто сме први)

Неколку моменти...

И тоа функционира ако тргнеш 10 секунди откако ќе ти се запали зелено. Ако тргнеш меѓу првите коли и возиш 60 тогаш сигурно ќе мораш да застанеш и да чекаш 5 секунди за да ти се запали зелено. Затоа таму или тргаш прв и возиш 40-50 за да ти се сапали семафорот или ако е веќе запален возиш 60 и начекуваш бран.

Абе дали БИ или неБИ, не знам пошто не сум му у кожа. Ама коли да ми фрчат на 30 сантима под прозор и во секој момент некој автобус одозгора без кочници да ми влезе дома и да ме прегази би размислил втор пат и би прифатил што и да даваат.

Истина за Илинденска, си има некоја финта, ама знам дека се фаќа зелен бран, од Влада, па до Карпош 4 и обратно.
Првиот болд е критичниот момент, а за вториот, не би рекол, поради наведеното во првиот болд :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tommy

• Легенда
  • Пораки: 7560
« Одговори #34 на: 23 Септември 2011, 12:43:19 pm »
За Куманово и повеќе од јасно е зашто си гинат ...

Има голем број гастербајтерски деца, по 18-19 години, кои возат 1000-ка, мотор кој развива ненормално големи брзини за кратко време и кратка релција ...
Булеварот Октомвриска, по 02:00 часот наликува на Сузука ...
Секоја година тука за жал дава душа по некој .... Непишано правило, нема досега промашај ...

Летен период, Швајцарци колку сакаш... И за мене кој што живеам во Куманово е сложен еднонасочниот систем на улички, и едно негледање на знак кој ти покажува еднонасочна уличка, а веројатноста да не го видите е голема заради густината на објектите, и ако не те лупне некој, подолу сигурно те чекаат Жандари да ти опнат казна ...

Сега со наплатата на паркингот се очекува да се намалат истите, со оглед на тоа дека секоја уличка е поширока, многу ретко кој плаќа паркинг ...

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
« Одговори #35 на: 23 Септември 2011, 13:39:19 pm »
На кружните текови и на едносмерните улички треба да се стават онакви како кај рамстор за бушење гуми. Значи СЕ ДОДЕКА нема ставено такви, ќе се гине и ќе се нервираме и ќе нема ред и ќе има повредени и ќе има прегазени и...
Смешна инвестиција со екстремни придобивки!

Отсутен Kimi R

• Сениор
  • Пораки: 3009
  • "Just leave me alone, I know what I'm doing"
« Одговори #36 на: 23 Септември 2011, 15:34:35 pm »
Дени за официјален предлагач на закони за сообраќај, уште да се врзеш со вмро за да може да ти поминат законите, нели по итна постапка и има споменик да ти изградиме ;D ;D ;D