Автор Тема: Колку % знаат  (Прочитано 6226 пати)

Отсутен Дибидус

• Редовен
  • Пораки: 1758
  • Veritas Vos Liberabit
Одг: Колку % знаат
« Одговори #30 на: 29 Декември 2016, 21:34:18 pm »
Кога сме веќе на темава, имам слушнато за случај кога човек бил застанат од полиција и го терале да ги намести ланците. Не знам колку е точно дека се случило ова, ама ме интересира дали е законски да го побараат ова или џандарот глумел шериф.

Малце двосмислено звучи случката што сакаш да ја објасниш. Џандарот глумел шериф ако и само ако го запрел возилото и при контрола над истото увидел дека возачот поседува ланци за снег и му наредил да ги намести колку да види дали знае или не знае како се местат. Тоа е недозволиво и не верувам дека нешто такво се случило, мада во МК живееме и се е можно. Ако мислеше на ова, одговорот е НЕ. Жацото не смее така да прави.

Реалноста е ваква, надвор вее снег, патот е тешко прооден, ја возиш колата со летни гуми т.е правиш уметничко лизгање, а имаш со себе ланци за снег кои по обичај ти стојат у гепек, жацо те запира и ти вели: друже ако сакаш да продолжиш по патот понатаму мора да ставиш ланци, или ставај ланци или те исклучувам од сообраќај + честитка. Во тој случај жацото не изиграва шериф туку си ја врши работата.

Би требало да сум јасен :)
Brains are awesome. I wish everybody had one.

Отсутен lans

• Редовен
  • Пораки: 1297
« Одговори #31 на: 29 Декември 2016, 21:51:28 pm »
Точно и сијалици средно- долго треба задолжително да се знае
Баш ме интересира дали ако возиш пасат, од новиве,  ке можеш сам да смениш сијаличка...

Eве ти туторијалче. Онака просто за 3 минутки се менуваат  ;D ;D ;D
povekjeto passati B8 se LED,moe mislenje
VW Passat 2.0TDI 2015
Skoda Fabia 1.2TSI 110PS DSG7 2016
Honda SH150i  2020

Отсутен Мартин_91

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 448
« Одговори #32 на: 29 Декември 2016, 22:20:59 pm »
Кога сме веќе на темава, имам слушнато за случај кога човек бил застанат од полиција и го терале да ги намести ланците. Не знам колку е точно дека се случило ова, ама ме интересира дали е законски да го побараат ова или џандарот глумел шериф.

Малце двосмислено звучи случката што сакаш да ја објасниш. Џандарот глумел шериф ако и само ако го запрел возилото и при контрола над истото увидел дека возачот поседува ланци за снег и му наредил да ги намести колку да види дали знае или не знае како се местат. Тоа е недозволиво и не верувам дека нешто такво се случило, мада во МК живееме и се е можно. Ако мислеше на ова, одговорот е НЕ. Жацото не смее така да прави.

Реалноста е ваква, надвор вее снег, патот е тешко прооден, ја возиш колата со летни гуми т.е правиш уметничко лизгање, а имаш со себе ланци за снег кои по обичај ти стојат у гепек, жацо те запира и ти вели: друже ако сакаш да продолжиш по патот понатаму мора да ставиш ланци, или ставај ланци или те исклучувам од сообраќај + честитка. Во тој случај жацото не изиграва шериф туку си ја врши работата.

Би требало да сум јасен :)
И на мене ми нема логика првиот случај, затоа прашав.  Ама со оглед на тоа каде живееме, треба да си знае човек дали греши или некој прикажува моќ.
« Последно менување: 29 Декември 2016, 22:26:23 pm Мартин_91 »

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34067
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #33 на: 29 Декември 2016, 22:49:53 pm »
Вториот случај што го спомна Дибидус мене ми се случи пред 4 години кога заврна на стража голем снег во Април месец ако памтите. Јас со Твингото бев и кај каменоломот полиција ги запира сите до еден. Господине, ланци имате? Имам, наместете ги или вратете се назад. Ама господине милицаец ас имам зимски гуми. А така ли? Чекај да видам? Да точно господине, можете да продолжите но максимално вниматилне. Благодарам друже милицИја, само така напред.

Едно чудо мерцедеси и бемвиња врати, што беше одлична работа пошто тие најголемите траблмејкери се.