Автор Тема: Домашно Осигурување  (Прочитано 3200 пати)

Отсутен tjolie

• Редовен
  • Пораки: 1270
Домашно Осигурување
« на: 23 Ноември 2016, 22:28:27 pm »
Дечки да ми кажете како оди ова во Македонија, ми треба за 2 стана во Скопје и Кочани. Во Кочани е ново градба, а другиот е стар во Чаир. Месечно што како колку и што вклопува. Искуствата истотака се секогаш доброволни, што би ми препорачале.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
Одг: Домашно Осигурување
« Одговори #1 на: 23 Ноември 2016, 22:53:46 pm »
Последен пат кога ги читав условите за осигурување и што се не е покриено...заклучив декане најдобро да влезе некпј и да украде.

Отсутен pirat_07

• Легенда
  • Пораки: 8157
  • Rural fuckin society - we live in!!!
« Одговори #2 на: 24 Ноември 2016, 09:29:34 am »
Јас се распрашував во Триглав, ми кажаа дека покрива бааги работи.
Не покрива уметнички дела и слични вредни работи а има опција со доплата да ги покрива и нив.

Отсутен osmica8

• Легенда
  • Пораки: 11752
  • Архитект
« Одговори #3 на: 24 Ноември 2016, 09:40:09 am »
Треба да се направи попис на се што имате дома.
Цела техника, накит, пари, се што сакате да се осигура.

Се тоа баш убаво му доаѓа како каталог во осигурителните компании, за да знаат дали вреди да се провалува или не.

Отсутен AllMightyMe

• Легенда
  • Пораки: 7080
« Одговори #4 на: 24 Ноември 2016, 10:37:41 am »
http://www.triglav.mk/wps/wcm/connect/8b20afcd-5ccf-4dfb-9285-54a64b006cd5/DOM+2-+Opsti+uslovi+za+komb.+osig.+na+dom..pdf?MOD=AJPERES&CACHEID=8b20afcd-5ccf-4dfb-9285-54a64b006cd5

Еве прочитајте па ќе видите.

Мене тоа што ми смета е што не дека ти доаѓа лице што проверува дали сите основи по кои се осигуруваш ти се правилно изведени и во состојба соодветна за нив (електрика, водовод, одвод и сл.) па утреден да не се вадат дека заради несоодветна изведена инсталација се случило па не ти покриваат.
Околу апаратите за домаќинство, скратуваат секоја година по 10% од вредноста, дополнително некои компании мислам дека за првата година кратат и 20%, па следните по 10%. Ова страшно ме нервира, знам дека сметководствено е така но, некој апарат и по 10 години си функционира соодветно, тебе ќе ти се оштети а они нема да ти го есапат.
Затоа и зезанцијата дека ако треба да активираш полиса надобро за тебе би било ако станува збор за кражба :) зошто во секаков друг случај ќе најдат начин како тебе да те направат крив.

Отсутен Silvester

• Редовен
  • Пораки: 1815
« Одговори #5 на: 24 Ноември 2016, 10:58:36 am »
Јас мислам дека се исплати да осигураш стан од поплава. Мои роднини имаа проблем со радијаторите и на 2-3 пати им пукаа при што станот се потопуваше во вода. Притоа и станот под нив почнуваше да капи. Сето тоа го покриваше осигурителната.

Но имав лошо искуство кога ми пукна кабелот на чашките од куќата. Кабелот пукна во буквална смисла како цела инсталација да се запали, меѓутоа немаше видливи траги од оган и не беше повикана пожарна. Од осигирутелната компанија ништо не ми покријаа и сам си го платив кабелот. Многу се заштитени и треба повеќе услови да бидат задоволени ( во случај на пожар па и минимален, ако не викниш пожарна, џабе си осигуран) . Си треба добро читање на условите па и да знаеш како да постапиш во секој конкретен случај.

Случај со кражба во дом имаа едни познаници (не сум целосно запознат со случајот) на кои осигурителната ништо не им покри бидејќи немало видливи траги на насилно отварање на вратата од каде што влегле арамиите. Што значи доколку се случи кражба, а нема видливи траги на насилното влегување, треба да бидеш "курназ" и сам да ги направиш оти нема да видиш отштета. Се разбира, да не биди да посумњаат во тебе па од полиција да кркаш пријава за лажно пријавување :) .

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #6 на: 24 Ноември 2016, 22:14:46 pm »
Морам да се распитам поубаво, освен Вардар и Триглав, кои други осигурителни компании ми препорачувате да погледнам?

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #7 на: 24 Ноември 2016, 22:48:26 pm »
Јас наскоро ќе почнам со таква работа, ако не ти се брза и секако си од кочани, кога планираш да си доагаш? ќе правиме муабет што како, што е најдобро и тн.
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3082
« Одговори #8 на: 24 Ноември 2016, 23:05:44 pm »
Вардар е купен од Триглав и сега е Триглав.

Отсутен tjolie

• Редовен
« Одговори #9 на: 24 Ноември 2016, 23:11:46 pm »
Јас наскоро ќе почнам со таква работа, ако не ти се брза и секако си од кочани, кога планираш да си доагаш? ќе правиме муабет што како, што е најдобро и тн.

Како мислеш ке почнеш со таква работа, ке отвараш фирма или рекетар ке стануваш  ;D Наредната недела сум во Кочани и ке разгледам како се движе тоа. Инаку, станот во Скопје е реновиран пред годинаипол, тотално се е ново. Овај во Кочани е празен стан и таму ке се месте здравје летото, сега за сега можеби една спална да има каде да спијам, значи и таму ке биде се ново, па така да треба да покрива добро осигурувањето.

Не сум знаел дека Триглав е поранешен Вардар, како и да е, кажете кои други осигурителни компании има за да ги проверам што и како нудат лично

Отсутен skorpion

• Редовен
  • Пораки: 2215
  • Burn the tires, not your soul!!!
« Одговори #10 на: 24 Ноември 2016, 23:15:27 pm »
Ќе почнам со работа како брокер, ќе ги застапувам повеќето фирми за осигурување во мк, за секакво осигурување, животно, патничко, земјоделско, за возила и тн. пиши ми пп кога ќе дојдеш ќе видиме што како ;)
Jedno upozorenje!
Kad prelazite ulicu, uvek gledajte u automobile a ne u semafor!
Semafori retko kad udare čoveka.