Автор Тема: baram firma za prenos na uplata  (Прочитано 3496 пати)

Отсутен NUME

• Сениор
  • Пораки: 5726
baram firma za prenos na uplata
« на: 04 Мај 2016, 08:23:36 am »
decki, imam zavrseno rabota za edna firma, namestiv parking senzori i kameri za rikverc so monitor na kombinja, megutoa so prijatelot koj trebase da mi zavrsi rabota da mi se prefrlat sredstva kaj nego na faktura za potoa da mi gi izvadi na ime na tekovni trosoci i sl ne sme se razbrale kako sto treba za stavkite i sl, znaci vo fakturata treba da pisuva parking senzori i kameri za rikverc ili set parking senzori + kamera+monitor i sl... znaci mi treba faktura, ostavam 20% od sredstvata za DDV i provizija za zavrsena usluga, ako treba i provizija za vadenje na sredstvata odednas znaci +10% kolku ide tamu... ako imate nekoj koj moze da mi ucini bi bil blagodaren.. pozz

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
Одг: baram firma za prenos na uplata
« Одговори #1 на: 04 Мај 2016, 11:29:08 am »
само фирма која има влез на таква роба може да ти заврши работа. со задоволство би ти помогнал јас, ама неможам... немам влез на таква роба.. значи мора да има фактура према мене од продавач, која сум ја платил (или ќе ја платам) на паркинг сензори, монитор и се што треба.

чекор понатака, решението за тебе е:

да ти платат на трансакциона сметка, и да одземат сума за персонален данок кој ке го уплатат директно на рачун на буџет на рм, или нека ти платат целосно, а ти да си платиш 11,12% персонален данок. како доказ за потребна уплата е меѓусебен договор (меѓу тебе и таа фирма) во кој ќе пишува што се вградува и за која сума...

овака јас работев на времето кога немав фирма, и како што гледам и ден денес тоа функционира, бидејки државава ја интересира данокот да биде платен и ништо друго... провери кај правник, ке видиш дека е лесно, едноставно и сосема законски чисто.
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #2 на: 04 Мај 2016, 12:00:42 pm »
spolaj ti ke prasam pa ke vidam sto moze da se napravi....ili dali moze da se izvrsi uplata kako na honoraren angazman...no mislam deka mora da imaat ponuda i f-ra ... ke vidam fala sepak...

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
Одг:
« Одговори #3 на: 04 Мај 2016, 18:58:25 pm »
Nume od kade se kamerite i monitorite i sto pari? Izvini za ot.

Sent from my Nexus 6P using Tapatalk

Отсутен NUME

• Сениор
« Одговори #4 на: 04 Мај 2016, 20:02:13 pm »
ebay.... UK :)

Отсутен smole

• Сениор
  • Пораки: 3068
« Одговори #5 на: 04 Мај 2016, 21:19:28 pm »
Ок, фала ти!

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #6 на: 05 Мај 2016, 02:57:52 am »
spolaj ti ke prasam pa ke vidam sto moze da se napravi....ili dali moze da se izvrsi uplata kako na honoraren angazman...no mislam deka mora da imaat ponuda i f-ra ... ke vidam fala sepak...

на фирмата што ке ти плати, не и треба фактура, бидејки плаќа на физичко лице. нејзе и треба договорот, заверен со печат од нив и потпис од тебе и точната сума во него впишана што ке ти ја исплатат... вака јас и ден денес купувам услуги и материјали. и веднаш им уплаќам персоален данок на буџет, им правам копија од уплатницата и заедно со писмото од сметководителот, на крајот од годината им давам (обавезително е) сума колку сум им платил, колку сум уплатил данок во нивно име, па они со тоа после си пријавуваат таму дека оствариле екстра приход, но дека данокот е платен... и толку.. тука од форумов има барем 20-тина луѓе што сум им купил нешто преку фирма...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #7 на: 05 Мај 2016, 20:30:59 pm »
Onak, aj ne kompliciraj bezvrska samo, ako saka na fizicko lice da plati firmata nisto ne i treba.

Отсутен zlatkor

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 216
« Одговори #8 на: 05 Мај 2016, 20:50:13 pm »
Онак е 100% точен во тоа што го зборува. Истата процедура ја имам и ја правено и кога сум бил во улога на физичко лице и сега како правно

Sent from my iPhone using Tapatalk

Отсутен TheHeatIsOn

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 515
« Одговори #9 на: 05 Мај 2016, 20:52:14 pm »
Komplicirate dzabe ama aj nema vrska ...

Отсутен MecheTo

• Легенда
  • Пораки: 14292
  • Пудингот на шоферството
« Одговори #10 на: 05 Мај 2016, 21:26:16 pm »
Фирмата мора некако да ги оправда средствата,во спротивно следуваат казни така да не би рекол дека е комплицирње муабетот на онак.Од твоја фирма да вадиш пари лично за тебе мораш или како материјални трошоци со покривање или да си платиш данок 10%...
God created Turbo Lag to give VTECs a Chance! :D

Присутен Ipkisija Meskosa

• Легенда
  • Пораки: 8692
  • Пичлеме
« Одговори #11 на: 05 Мај 2016, 21:53:07 pm »
Онак и Мечето се потполно во право... (ова пијаничиштево шо пиши сега е правно лице, тешко веројатно ама се дешава).

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #12 на: 06 Мај 2016, 01:33:14 am »
Onak, aj ne kompliciraj bezvrska samo, ako saka na fizicko lice da plati firmata nisto ne i treba.

објасни му го тоа на финансовиот инспектор кога ке ти ги разгледува документите, и ке те праша за што е оваа исплата? е кажи му тогаш дека нема врска, и дека со тие договори само се комплицира работата, ете така му исплативме за сработеното. како само ќе те “испенали“ да знаеш, со задоволство ке ти пише некоја мрсна казничка и тоа во 2-3 верзии... пошто сега по ново ја казнуваат фирмата ама и управителот дополнително, а ако има раководно лице и него тогаш...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk

Отсутен goce03

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #13 на: 06 Мај 2016, 17:23:09 pm »
Онак е  100% во право.
Само што во конретниот случај од фирмата можат да ти тупат за цената, ако претходно си се договорил/ветил дека ќе им испоставиш фактура. Пошто треба да платат 10 % персонален данок и нема да можат да го одбијат влезното ДДВ 18 %.

Отсутен onak

• Легенда
    • КАНО еко системи
« Одговори #14 на: 07 Мај 2016, 01:18:19 am »
тоа е веќе ствар на договор. за даноците зборам... ако претходно било спомнато враќање ддв, тогаш е проблем... ако не се дискутирало за тоа, нуме си е чист...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk