Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 897305 пати)

Отсутен dame

• Сениор
  • Пораки: 3182
    • https://www.facebook.com/pages/Hemisko-I-Poliranje-Na-Vozila/373554479331896
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #705 на: 03 Мај 2013, 14:21:53 pm »
иди во новус или некој друг извикан ке ти ја опраат да ти троши поише ЗАГАРАНТИРАНО... овие у плимонт појма немаат од тоа... :)
sala na strana veke napraviv nekoja kilometraza nekni ja vozev 170 ni da svetne cek ni nisto, ubavo vlece ubavo si raboti motorot,  iskreno me iznenadi so potrosuvackata ocekuvav pogolema potrosuvacka i pomala elasticnost na motorot, edno golemo FALA do plimont

Отсутен krell

• Редовен
  • Пораки: 1809
« Одговори #706 на: 07 Мај 2013, 20:46:54 pm »
Сум имал до сега четири бензинци и ниеднаш не ми дошло да ставам плин (ради став дека не треба да се менува ништо од фабричката верзија на возилото). Како и да е, да прашам и јас за двете возила што ги поседувам:

1. HONDA HR-V

2004 годиште, 1.6 105кс мотор (5 врати, погон на сите тркала).

Моторот не е V-TEC и веројатно не би имало никаков проблем да се инсталира плински уред. Ама еве да прашам:

1. Кој модел/марка на уред ми го препорачувате?

2. Колку би чинел? (ме интересира верзија што би ми го сочувала и багажниот простор. Односно ако се оди со  торусна боца, дали ќе ми остане багажниот простор ко и до сега или ќе има некакво подигнување каде што е боцата?)

3. Дали има некакви потенцијални проблеми со инсталирање плин на ова возило?

4. Кои све одржувања би ги имал, на колку време и орентациона нивна цена.

5. Дали и колку ќе изгубам од снагата ?

6. Ако сегашната потрошувачка ми е 11-12 л/100км во Град односно 8-9 л/100 на отворено, колку да очекувам потрошувачка на плин?

2. Honda CR-V 2.0 I-VTEC , 150 ks, погон на сите тркала, година на производство 2012. За овој тип на мотор читав дека не е препорачливо плин поради проблеми со истиот.

Ги имам истите прашања од горе односно:

2. Колку би чинел? (ме интересира верзија што би ми го сочувала и багажниот простор. Односно ако се оди со  торусна боца, дали ќе ми остане багажниот простор ко и до сега или ќе има некакво подигнување каде што е боцата?)

6. Ако сегашната потрошувачка ми е 10-12 л/100км во Град односно 8-10 л/100 на отворено, колку да очекувам потрошувачка на плин?

Исто, дали имате некаква соработка со Макпетрол и дали се задржува или губи гаранцијата доколку се инсталира плин?

поздрав

Дарко

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #707 на: 08 Мај 2013, 18:13:40 pm »
Сум имал до сега четири бензинци и ниеднаш не ми дошло да ставам плин (ради став дека не треба да се менува ништо од фабричката верзија на возилото). Како и да е, да прашам и јас за двете возила што ги поседувам:

1. HONDA HR-V

2004 годиште, 1.6 105кс мотор (5 врати, погон на сите тркала).

Моторот не е V-TEC и веројатно не би имало никаков проблем да се инсталира плински уред. Ама еве да прашам:

6. Ако сегашната потрошувачка ми е 11-12 л/100км во Град односно 8-9 л/100 на отворено, колку да очекувам потрошувачка на плин?

2. Honda CR-V 2.0 I-VTEC , 150 ks, погон на сите тркала, година на производство 2012. За овој тип на мотор читав дека не е препорачливо плин поради проблеми со истиот.

Ги имам истите прашања од горе односно:

6. Ако сегашната потрошувачка ми е 10-12 л/100км во Град односно 8-10 л/100 на отворено, колку да очекувам потрошувачка на плин?

Исто, дали имате некаква соработка со Макпетрол и дали се задржува или губи гаранцијата доколку се инсталира плин?

поздрав

Дарко

1.   Kaj Honda HR-V vo dosegasnata praksa nemame zabelezani problemi , a dobar del od niv veke imaat pominato dobra kilometraza
      Nie ke preporacame dva uredi od gamata na Landi Renzo,
-   Landi Plus Max
-   Omegas Evo

2.          I dvata uredi imaat ista cena, 540 evra za ured so cilindricen rezervoar, 570 evra za ured so torusen rezervoar.
Doplata za dozator so maslo za dopolnitelna zastita na ventilite e 40 evra.
Predvideno e postavuvanje na torusen rezervoar, naskoro ke postirame I fotografii od HR-V so montiran plinski ured kade ke se vidi I plinskiot rezervoar. Vo sekoj slucaj najdobro e da go posetite nasiot servis so voziloto I na samoto vozilo da postavime poveke tipovi na plinski rezervoari.

3.   Treba da se vnimava za mozno pregrevanje na ventilite, za sto I se preporacuva dozatorot, no  dokolku Vasata Honda e opremena so prethodniot tip na Honda motor dozatorot ne e e zadolzitelen. Vo sekoj slucaj se preporacuva da se izbegnuva cesto I dolgo vozenje na visoki vrtezi

4.   Odrzuvanje na uredite

Odrzuvanje na Landi Plus Max
       - na 1000 km po vgraduvanje na uredot predviden e kontrolen   servis  koj e besplaten I ne e zadolzitelen
       - na sekoi 20.000 km se zamenuva filterot za gasna faza koj cini 1200 denari
       - na sekoi 40.000 km se preporacuva zamena na  filterot za tecna faza koj cini 400    denari, no ne e zadolzitelno

Odrzuvanje na Landi Omegas Evo
       -na 1000 km po vgraduvanje na uredot predviden e kontrolen   servis  koj e besplaten I ne e zadolzitelen
       -drugo tekovno odrzuvanje nema

5.   Po specifikacija gubenjeto na sila e 2%., spored kazuvanjata na klietnite, po nivnite viduvanja gubitokot e od 0 do 10%

6.   Treba da se ocekuva za 10%pogolema potrosuvacka od taa na benzin

Vo izminative 2 godini sme postavile plinski ured na 50-tina vozila od gamata na  Honda koj go nosat noviot 2.0 motor (fotografii od 2.0 I-VTEC motor so vgraden plinski ured moze da se poglednat na www.plimont.com)
 I za ova vozilo se odnesuvaat prethodnite odgovori, kako I preporakata za izbor na plinski ured ostanuvaat isti kako I za HR-V, so toa sto kaj CR-V  zadolzitelno se postavuva dozatorot za zastita na ventili.
Isto taka se preporacuva I strogo pridrzuvanje do preporakata za izbegnuvanje na  cesto I dolgo vozenje na visoki vrtezi.
Nemame sorabotka so uvoznikot na Honda za RM, taka da so postavuvanje na plinski ured ke ja izgubite garancijata

Pozdrav

Отсутен SimulatoR

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 242
  • Let's see you? :)
    • https://www.facebook.com/SimulatoR.M3
« Одговори #708 на: 08 Мај 2013, 18:51:23 pm »
Плимонт една мала критика до вас од ваш клиент инсталиран е гасен систем ОМЕГАС ЕВО на Мазда 3 и нема слики на ФБ и на вашата веб страна :-P:-D:-D:-D

П.С. Да не заборавам критиката е во позитивна смисла задоволен од сработеното,очекувам слики за да се види новиот гасен систем и очекувајте ме на контролен сервис ;-);-);-)

Поздрав
Try Not to become a Man of Success, but Rather
Try to become a Man of Value

Отсутен djidji

• Легенда
  • Пораки: 10557
« Одговори #709 на: 12 Мај 2013, 20:35:03 pm »
Здраво Плимонт, имам две прашања ;)

Се случува некогаш кога ќе ја запалам колата да ми свети диодата за бензин, а онаа за плин да не трепка т.е. да не работи автоматиката, иако претходно е така угасена колата. При рачно притискање на копчето за префрлување исто така не се случува ништо (само свети диодата за бензин, а плин има). При гасење и палење на колата се е О.К. Поентата ми е некогаш може да не приметам дека е на бензин и да си возам :) Звучен аларм нема никаков, не е ништо страшно ама да не грешам јас нешто некаде :) Планирав наредниот месец да дојдам на рутинска проверка, па таман ќе се види дали е bug во софтверот.
Исто сакав да прашам дали е можно ради плинскиот уред да ми се празни акумулаторот кога колата е исклучена и дали знаете зошто гаранцијата од 24 месеци ми ја лимитираат на 6 месеци (за акумулаторот), доколку е вграден плински уред?

Поздрав!

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #710 на: 13 Мај 2013, 10:21:36 am »
Здраво Плимонт, имам две прашања ;)

Се случува некогаш кога ќе ја запалам колата да ми свети диодата за бензин, а онаа за плин да не трепка т.е. да не работи автоматиката, иако претходно е така угасена колата. При рачно притискање на копчето за префрлување исто така не се случува ништо (само свети диодата за бензин, а плин има). При гасење и палење на колата се е О.К. Поентата ми е некогаш може да не приметам дека е на бензин и да си возам :) Звучен аларм нема никаков, не е ништо страшно ама да не грешам јас нешто некаде :) Планирав наредниот месец да дојдам на рутинска проверка, па таман ќе се види дали е bug во софтверот.
Исто сакав да прашам дали е можно ради плинскиот уред да ми се празни акумулаторот кога колата е исклучена и дали знаете зошто гаранцијата од 24 месеци ми ја лимитираат на 6 месеци (за акумулаторот), доколку е вграден плински уред?

Поздрав!

1.Ne gresis nikade. Se raboti za “Frozen Button”,  greska sto se slucuva pri odredeni klimatski uslovi. Problemot e detektiran, Landi Renzo veke distribuirase nov softver so koj se otstranuva moznosta za javuvanje na ovaa greska.
Potrebno e da go posetis nasot servis I da se vnese noviot softver.
2.Ne e mozno plinskiot ured da go prazni akumulatorot
3.Ne, I nas ne interesira zosto. Prv pat slusame za vakvo nesto

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #711 на: 13 Мај 2013, 20:10:30 pm »
........

и мене ме интересира која марка е тој акумулатор ОД НИВ ВИШЕ НИКАД ДА НЕ КУПАМ...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен nikola_bb

• Сениор
  • Пораки: 5057
« Одговори #712 на: 13 Мај 2013, 20:23:39 pm »
бреее значи од ѓубрето што го увезуваат најдолна класа почнаа и со плинскиве уреди да се вадат

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #713 на: 13 Мај 2013, 20:31:29 pm »

Отсутен onak

• Легенда
  • Пораки: 15993
  • сељаторе ин ил селандроре!!
    • КАНО еко системи
« Одговори #714 на: 13 Мај 2013, 20:34:22 pm »
брендот џиџи, брендот кој е... објави го...
www.kano.com.mk
www.parno.com.mk
www.kanosistemi.com.mk
www.evtinogreenje.com.mk
https://www.facebook.com/kano.eko.sistemi
кликни на било кој, нема да утнеш, сите водат на исто место, во исто време

Отсутен djidji

• Легенда
« Одговори #715 на: 13 Мај 2013, 20:44:11 pm »
Topla

Отсутен deanMKD

• Редовен
  • Пораки: 1330
« Одговори #716 на: 13 Мај 2013, 21:06:42 pm »
^^ Срање од акумулатор.

Отсутен Lamja

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 83
  • Pinki Jebo
« Одговори #717 на: 13 Мај 2013, 23:09:33 pm »
^^ Срање од акумулатор.

jas imam topla suv akumulator, nemam zborovi top e

Отсутен ficomk

• Сениор
  • Пораки: 4239
« Одговори #718 на: 13 Мај 2013, 23:13:13 pm »
незнам какво ви е искуството со Black Horse,ама на старо клио три пати заборавани светла по 6-7 саати,после нормално не палеше,ама со кабли ќе го запалевме и си тераше без никаков проблем.и тоа стар акумулаторот,не нов па да речеш ради тоа држел.на топлата мислам еднаш да се деси така после тури му к.рот

Отсутен UrSa1986

• Редовен
  • Пораки: 1506
« Одговори #719 на: 13 Мај 2013, 23:36:49 pm »
И јас имам Black Horse, сигурно над 7-8 пати го имам исцицано до крај со верглање и како што викаш после со кабли нема гајле, малце да се провози само.