Автор Тема: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори  (Прочитано 888686 пати)

Отсутен Zile

• Легенда
  • Пораки: 7826
  • Плинаш!!!
Одг: ПЛИНСКИ УРЕДИ - прашања и одговори
« Одговори #2775 на: 14 Февруари 2022, 05:59:50 am »
Провери/смени свеќици!!

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Отсутен BakiMK

• Почетник
  • *
  • Пораки: 6
« Одговори #2776 на: 14 Февруари 2022, 07:49:06 am »
Smeneti se pred 2.000 km NGK

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
  • Пораки: 868
  • http://www.plimont.com тел.02/2554-666
    • galerija
« Одговори #2777 на: 14 Февруари 2022, 08:45:09 am »
Zdravo plimont dali moze vase mislenje imam vozilo Honda civic ep1 1.4is, ima vgradeno plinski ured zenit blue box so kapalka. Se funkcionira napraven e redoven servis na propisanata kilometraza staven e i na kompjuter se ok pokazuva, pred nekoe vreme primetiv koga e ladno nadvor vo vozenje koga prefrla se ima deseno nekolku pati da zatrokira i prefrli ova se slucuva samo vo zima, isto taka koga raboti na plin koga ke dadam malku gas i odzemam koga doagja na okolu 900 obrtai malku zatresuva i kako da puka tivko i odma se smiruva na benzin koga raboti go nema toj problem dali moze da e do klapnata da treba da se iscisti?

Наш совет е да го посетите сервисот каде што е вграден плинскиот уред (ние не ги сервисираме уредите од типот Зенит) и да се остави возилото подолго време за да може сервисерот да ги воочи проблемите во моментот кога тие се случуваат. Во однос на останатото спомнато, секако пожелно е да се направи чистење и калибрација на клапна за возидух и проверка на состојбата на свеќици, кабли и бобина.

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #2778 на: 14 Февруари 2022, 10:18:43 am »
Смени ја марката на свеќиците. Јас два пати го јадев со НГК свеќици!!

Отсутен Budweiser

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 108
  • Opel Astra H GTC
« Одговори #2779 на: 27 Февруари 2022, 12:58:39 pm »
Здраво Плимонт
Имам еден проблем
Имам Тојота Корола 1994 год 1,3 бензин/плин(Ferroni плински уред)
Пред овој проблем колата палеше нормално и на бензин и на плин
Проблемот е следен

Колата беше возена на бензин и така ја изгаснав после 8 часа кога сакав да ја запалам ми запали и за 2-3 мин ми изгасна
и после тоа не сака да запали ни на бензин ни на плин значи само вергла и не пали
Дали би знаеле што може да биде?
Или некој друг ако знае каде да го барам проблемот

Отсутен vlatko05

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 339
  • k24a3
« Одговори #2780 на: 28 Февруари 2022, 01:55:57 am »
Смени ја марката на свеќиците. Јас два пати го јадев со НГК свеќици!!

Кој бил проблемот со NGK свеќиците?

Отсутен Zile

• Легенда
  • Плинаш!!!
« Одговори #2781 на: 28 Февруари 2022, 06:01:52 am »
Едноставно не чинеа свеќиците. Првиот пат купени од Солид, вториот пат од автолидер карши олимписки.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2782 на: 28 Февруари 2022, 08:26:39 am »
Здраво Плимонт
Имам еден проблем
Имам Тојота Корола 1994 год 1,3 бензин/плин(Ferroni плински уред)
Пред овој проблем колата палеше нормално и на бензин и на плин
Проблемот е следен

Колата беше возена на бензин и така ја изгаснав после 8 часа кога сакав да ја запалам ми запали и за 2-3 мин ми изгасна
и после тоа не сака да запали ни на бензин ни на плин значи само вергла и не пали
Дали би знаеле што може да биде?
Или некој друг ако знае каде да го барам проблемот

Обратете се кај Вашиот сервисер, мала е веројатноста дека има проблем заради плинскиот уред.

Отсутен davars532

• Почетник
  • *
  • Пораки: 5
« Одговори #2783 на: 09 Март 2022, 23:12:15 pm »
Здраво, имам Toyota Auris 1.33 Dual VVT-i и сум заинтересиран за инсталација на плински уред. Сум слушал дека јапонските мотори не баш најдобро ја поднесуваат конверзијата на плин, односно се појавуваат проблеми од типот на кривење вентили. Дали некој има искуство конкретно со ова возило и дали вградувањето капалка би го решило проблемот?

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 347
« Одговори #2784 на: 10 Март 2022, 09:17:15 am »
Здраво, имам Toyota Auris 1.33 Dual VVT-i и сум заинтересиран за инсталација на плински уред. Сум слушал дека јапонските мотори не баш најдобро ја поднесуваат конверзијата на плин, односно се појавуваат проблеми од типот на кривење вентили. Дали некој има искуство конкретно со ова возило и дали вградувањето капалка би го решило проблемот?
Јас возам на плин Мазда 12 години без капалка никаков проблем, 300.000км. Ама убо е да им се стави капалка.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2785 на: 10 Март 2022, 10:15:21 am »

Би требало да станува збор за моторот 1.33 Dual VVT-i со сила од 99 Hp, и со код на мотор 1NR-FE . На овој мотор се вградува плински уред. Наш предлог е Ландирензо Ево со дозатор (капалка) за дополнително ладење на вентилите, со цена од 580 евра. Капалката е превенција за спречување на прегревање на вентилите, но главната превенција е да се избегнува возење на високи вртежи (над 4000 в/м) на долги релации на плински погон.

Отсутен Душко96

• Почетник
  • *
  • Пораки: 4
« Одговори #2786 на: 27 Март 2022, 12:57:04 pm »
Здраво дечки, од вчера колата почна нешто да не ми префрла на плин, прифаќа само на бензин, а уредот за плин почнува да титка, дали знае некој што и е? Ова ми се случи откако ставив масло.

Отсутен plimont

• Модератор
  • Јуниор
    • galerija
« Одговори #2787 на: 30 Март 2022, 08:06:37 am »
Здраво дечки, од вчера колата почна нешто да не ми префрла на плин, прифаќа само на бензин, а уредот за плин почнува да титка, дали знае некој што и е? Ова ми се случи откако ставив масло.

kompjuterot na plinskiot ured zabelezuva greska vo rabotenjeto na uredot i go isklucuva plinskiot pogon. Potrebno e da se napravi dijagnostika za da se utvrdi problemot. Ne bi trebalo da e povrzano so masloto.

Отсутен Tomce

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 588
    • ibiz.mk
« Одговори #2788 на: 11 Април 2022, 18:23:02 pm »
Прв пат возам авто на плин
Станува збор за ц3 1.1 lovato уред.
Приметов при угорница или ако дадам повеќе гас почне да трепка црвено и да титка.
Префрли на бензин. Го изгасам пак пуштам нормално си работи на плин до наредно давање гас. Или угорнина.

Прочитав некаде дека е pressure sensor. Некој со сличен проблем ?
Или знае што би можело да е

Отсутен was

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 347
« Одговори #2789 на: 11 Април 2022, 22:01:50 pm »
Бев денеска кај плинарот за смена на филтерчето и во филтерчето малку ѓубре имаше, турам плин нон стоп на Лукоил и ретко на другиве бензински, еднаш имав турено на Макпетрол (наводно и тие продаваат руски гас од Газпром) и смрдеше многу од ауспух а од Лукоил не ми се дешава тоа и и ми вика дека од Макпетрол плинот страдале дизните и општо за плинскиот уред.
Логикава мие дали ова ѓубрево малце шо беше во филтеров можно е да е од Лукоил оти 99% турам тука или од овие попатниве бензински? На Макпетрол еднаш имам ставено годинава.