Автор Тема: Опел Корса 1.4 Комфорт(искуства и мислења)  (Прочитано 7133 пати)

Отсутен pancepaki

• Почетник
  • *
  • Пораки: 7
Опел Корса 1.4 Комфорт(искуства и мислења)
« на: 22 Февруари 2016, 18:41:43 pm »
Количево го купив пред еден месец,деновиве сменив уље(Мобил 10w-40)филтер за бензин,филтер за во кабина,воздух,филтер за уље.Ме интересира треба ли уште нешто да се смени,инаку количето е супер.Колку трошат овие корси,некој вика 6 на отворено 8-9градска.Кој има вакво количе нека напише негово искуство.Поздрав до сите членови на форумот.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
  • Пораки: 64
Одг: Опел Корса 1.4 Комфорт(искуства и мислења)
« Одговори #1 на: 22 Февруари 2016, 23:31:10 pm »
Имав Corsa C со 1.4 twinport моторче. Опрема јок, само клима, централна со далечинско и серво мислам дека имаше мојата. Моторот беше на ланче и освен што знаеше да исцица 500-600 грама уље на 4-5к километри беше у глобала ОК. Ја имав од 2005 до 2015. Ја земав од салон во МКД и извозев 70.000 низ Скопје и 10.000 на автопат.
Чести проблеми имав со пумпицата за перење на заден ветробран, лесно се запушува, а кога ке се запуши прегорува. За 10 години механички ништо не ми откажа дури ни сет за квачило не дојде на ред. Освен редовни сервиси и замена на каишот на  секои 3 години заедно со пневматиците и сондите, немав нешто издатоци освен ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ што имав со климата. Поточно хладњакот за климата 2 пати го менував еднаш во 2009 под гаранција и во 2012 приватно(400 евреи). Меѓувреме едно 6 пати одев кај лепачи и кај фреонџии за да ја дополнам и затнам климата. Хладњаците пуштаа под десниот држач по дефолт и знаеше да поработи и до крај на летото ако ја пунам со фреон со лепак кај денис & денис.
Потрошувачката е далеку од оваа што ја кажуваш. Град околу 10 на пролет и есен, зима 11.5, а лето без клима кога не работеше 10, а со клима иде до 12 од шала. Башка ко да губеше душа колата кога ќе пуштиш клима, фаровите ко фенерчиња светеа. 8-9 мислам ни со пазење ни со 50 у 5-та нема да извадиш. Отворено е друга приказна до 90 км/ч околу 6.5 - 7, а ако ја возиш со 120 км/ч (скоро 4000 rpm) машала 10+ ги голташе.
За низ град беше топ работи мирно, тивко, лесна за паркирање, прегледна, со простор за 5 за до овде онде.
Плинче не и ставив дека немаше простор за во резервно да ставиш боца (фабрички отвор за мало резервно тркало), а багажникот ми требаше.
Единствена причина што ме натера да се разведеме со колата беше потрошњата и цената на 95-ката во 2012,2013 и 2014, цената стигна до 90 што у превод беше околу 120-150 км за 1000 денари.

Отсутен pancepaki

• Почетник
  • *
« Одговори #2 на: 23 Февруари 2016, 13:39:40 pm »
Значи во глобала не е лоша,во мојата нема клима и да имаше ке ја извадев и мојата е комфорт не твинпорт што мислам дека се слични.Засега не гледам некој недостатоци,освен радиото го полнев акумулаторот и ме заеба кодот.Незнам викаш трома е немам јас таков впечаток дека е трома.Светлата се сосема ок дали се фабричките или се мењани тоа незнам.Во глобала сум задоволен за 2000евра сосема солидно количе за низ град.Глупо е изведено кај акумулаторот што стои,кога врне од решетката за одвод се топи акумулаторот,но го средив и тоа некако.Поздрав и секое добро.

Отсутен DimitarMK

• Редовен
  • Пораки: 1936
« Одговори #3 на: 23 Февруари 2016, 14:16:00 pm »
Јас имам Corsa D 1.2 скоро една година. Ја купив од тука од прв сопственик купена во 2009, со поминати 51000км.
Досега сум презадоволен. Поминав 9000км од кога ја зедов.
 Потрошувачката на бензин ми е околу 8л во град, со клима 9. На отворено околу 5.5-6.

Вграден е плински уред во ПЛИМОНТ - Landi Renzo Omegas Evo со 43 литарска боца. Потрошувачката на плин ми е за 1 литар поголема во двата случаи и градска и на отворено. Разлика во перформанси има, но незначителна. Секако е слабо моторчето.

Досега единствена забелешка ми е тропањето кое доаѓа од двата предните стабилизатори, кои веќе ги нарачав - 2600 ден. вкупно. Има и многу поефтини стабилизатори, но не планирам да ги менувам секоја година.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #4 на: 23 Февруари 2016, 16:36:53 pm »
Значи во глобала не е лоша,во мојата нема клима и да имаше ке ја извадев и мојата е комфорт не твинпорт што мислам дека се слични.Засега не гледам некој недостатоци,освен радиото го полнев акумулаторот и ме заеба кодот.Незнам викаш трома е немам јас таков впечаток дека е трома.Светлата се сосема ок дали се фабричките или се мењани тоа незнам.Во глобала сум задоволен за 2000евра сосема солидно количе за низ град.Глупо е изведено кај акумулаторот што стои,кога врне од решетката за одвод се топи акумулаторот,но го средив и тоа некако.Поздрав и секое добро.

Не реков трома, баш напротив топ е, туку доста снага и одземаше климата, со вклучена клима како да губи пола снага дури и светлата се затемнуваа.
Ко што гледам по нетов 1.4 моторите во сите C corsa се истите, т.е. сите се 16v и за сите вика дека трошат:

За тркање шлепери на автопат ти препорачувам зголемено внимание, лесна е и знае да занесе од турбуленции од поголеми возила.
За низ град е прва лига. За поавантурно и поамбициозно возење познавам повеќе луѓе кои ги имаат свртено на страна. За проблемот со радиото незнам да ти помогнам, моето беше од Аутопазар.
Ако сакаш евентуално ти се ставам на располагање за промена на внатрешните сијалички со лед во боја на каросерија нешо такво. Јас си ги сменив со лед од ќеиф дека помаранџесто не ми се трпеше со тегет боја. Ставив лед сијалички што менуваат боја на различно подесување.
изгледаше нешо вака:

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #5 на: 23 Февруари 2016, 16:38:14 pm »
Алал да ти е ако не те болат очи од ова.
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #6 на: 23 Февруари 2016, 16:44:39 pm »
Од плавово напињаше малку ама затоа 99% ми беше на бело осветлување. Кај тие што километражникот е со бела позадина ледот многу подобро изгледа.
арно што чувам слики

Отсутен Deni

• Photo & Light
  • Легенда
  • Пораки: 55106
  • Махер
Одг:
« Одговори #7 на: 23 Февруари 2016, 16:47:11 pm »
Бело пеки.

Отсутен velestrumf

• Легенда
  • Пораки: 20800
« Одговори #8 на: 23 Февруари 2016, 16:49:23 pm »
Од плавово напињаше малку ама затоа 99% ми беше на бело осветлување. Кај тие што километражникот е со бела позадина ледот многу подобро изгледа.
арно што чувам слики
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)

Ете така, одма е подруго :)
The numbers thing, the how-fast-can-we-drag-race-a-bunch-of-cars, is the realm of people who think more is better, not better is better. - Matt Hardigree, Jalopnik.

Отсутен Tischläufer

• Le Diesel
  • Легенда
  • Пораки: 34289
  • Таков е животот... јебига
« Одговори #9 на: 23 Февруари 2016, 16:59:36 pm »
Одма не е Голф 4. Болат очи од тоа плавото.

Отсутен pancepaki

• Почетник
  • *
« Одговори #10 на: 24 Февруари 2016, 18:33:41 pm »
За проблемот со радиото незнам да ти помогнам, моето беше од Аутопазар.
арно што чувам слики
(Фотографијата е скриена. Кликни тука за да ја прикажеш..)
Радиото го декодирав мислев да го заменам со алпине но скапо ке искочеше со командите за волан и нова маска околу 200евра искачаше.Се размислувам да ставам плин деновиве другото си е перфект,сега за сијаличките плави а на радиото помаранџесто не добро е и вака.За да се замени уљето во мењачот кое уље би го препорачале.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #11 на: 24 Февруари 2016, 20:42:29 pm »
Ставав на LiquiMoly Leichtlauf-ManuTrans 100, мислам дека од автофилтер во Карпош 4 го имаше. Сега во стилото ставам рандом што ќе ми дадат гратис со уљето тоа.

Отсутен pancepaki

• Почетник
  • *
« Одговори #12 на: 25 Февруари 2016, 15:05:23 pm »
Ставав на LiquiMoly Leichtlauf-ManuTrans 100, мислам дека од автофилтер во Карпош 4 го имаше. Сега во стилото ставам рандом што ќе ми дадат гратис со уљето тоа.
Ок тогаш ке ставам  LiquiMoly Leichtlauf-ManuTrans 100.Сега со радиото заебанции не пушта мп3 само едно цд што ми е оргинал го пушта-Македонија навива.Во кој формат треба да се песните-виндовс медиа аудио или некој друг формат.Тоа цедето-Македонија навива е со екстензија CDA.Ако направиш Аудио цд со Ашампо не го чита се јавува ерор.

Отсутен onedeaf

• Јуниор
  • **
« Одговори #13 на: 25 Февруари 2016, 16:45:56 pm »
Ок тогаш ке ставам  LiquiMoly Leichtlauf-ManuTrans 100.Сега со радиото заебанции не пушта мп3 само едно цд што ми е оргинал го пушта-Македонија навива.Во кој формат треба да се песните-виндовс медиа аудио или некој друг формат.Тоа цедето-Македонија навива е со екстензија CDA.Ако направиш Аудио цд со Ашампо не го чита се јавува ерор.
Прашав другар со фабричко радио во Корсата и ми рече дека MP3 сто посто не поддржува. Плеерот пуштал „оригинални“ т.е. поквалитетни ЦД-иња. Пријателчево купувал LS-Media CD од ЕМИ медиа и на нив си режел плејлисти преку iTunes. И кај мене у Стилото е исти зафрканции за да напраиш ЦД. Јас си користам ФМ трансмитер за да си слушам музиче од мобилниот или го пунам шаржерот, е он врти се.

Отсутен pancepaki

• Почетник
  • *
« Одговори #14 на: 28 Февруари 2016, 00:42:59 am »
Прашав другар со фабричко радио во Корсата и ми рече дека MP3 сто посто не поддржува. Плеерот пуштал „оригинални“ т.е. поквалитетни ЦД-иња. Пријателчево купувал LS-Media CD од ЕМИ медиа и на нив си режел плејлисти преку iTunes. И кај мене у Стилото е исти зафрканции за да напраиш ЦД. Јас си користам ФМ трансмитер за да си слушам музиче од мобилниот или го пунам шаржерот, е он врти се.
Kако мислиш шаржерот врти се па за шаржерот е работата-со 4цедиња е шаржерот може треба други цедиња принко не пушта.Види вака имам 2цедиња ЛС-Медија но не се аудио цд туку дата диск не ги пушта.Вчера инсталирав и Неро и пак исто,у понеделник ке земам различни марки цедиња па ке ви кажам.На шаржерот пишува Compact disc digitаl audio.Тие оригиналните Македонија навива Кирилица испеана си работат супер.но незнам која марка се цедињата.